Nya yrken i pandemins spår
Publicerat 26 januari 2021
Pandemin har inte bara fört med sig ett förändrat arbetssätt. Den gör också att helt nya yrken uppstår eller att efterfrågan på vissa tjänster ökar.
Många företag minskar just nu i kontorsyta och förbereder för delvis fortsatt distansarbete även efter pandemin. En konsekvens av det är att en ny typ av ledningsfunktion rekryteras – nämligen jobba hemma-koordinatorer som enbart ska jobba med att facilitera och organisera distansarbetet. Det handlar till exempel om att upprätthålla organisationens kultur, hjälpa till med planeringen och bidra till fortsatt produktivitet, enligt den amerikanska tidskriften Fast Company.
Men det är inte bara nya yrkesfunktioner som uppstått. Pandemin har även inneburit ökad efterfrågan på vissa yrkeskategorier. När allt fler handlar på nätet behövs fler transportbud. Under 2020 lade Arbetsförmedlingen ut närmare 17 000 lediga platser som transportbud i platsbanken. 2019 var motsvarande antal 9 000, det vill säga nästan en fördubbling.
– Det är en stor ökning, Vi ser genom vår omvärldsbevakning att pandemin påskyndar den omstrukturering av arbetsmarknaden som var på gång, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen till tidningen Du och Jobbet.
Även inom livsmedelsbranschen har pandemin fört med sig ett förändrat arbetssätt. Trycket i butikerna är på vissa håll lägre, men desto fler anställda behövs som plockar varor när många kunder nu beställer sin mat via nätet.
Bara inom ICA-koncernen har e-handeln skapat mer än 800 nya arbetstillfällen inom plock i butik och centrallager under förra året, säger Tony Holmberg, som är affärschef e-handel, ICA Sverige till Du och Jobbet.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kompetens
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.
-
Ta tillvara yrkesförarnas kunskap i den gröna omställningen
Grön omställning • För att den gröna omställningen inom transportsektorn ska upplevas som rättvis och acceptabel av yrkesförarna behöver deras kunskap inkluderas i arbetet, enligt en ny forskningsstudie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
”Våga fråga hur folk mår”
Uppdrag • Hon har stöttat sina kollegor genom två varsel på mindre än ett år. För skyddsombudet Ingela Johansson på Vedum har det varit en omskakande men också lärorik tid.
-
Missnöjda studenter hotar sina lärare
Hot och våld • Fyra av tio forskare och lärare vid högskolan har utsatts för trakasserier och hot, visar en ny studie. Oftast är det studenter som ligger bakom hoten.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.