Hoppa till huvudinnehållet
Kompetens

Nya yrken i pandemins spår

Pandemin har inte bara fört med sig ett förändrat arbetssätt. Den gör också att helt nya yrken uppstår eller att efterfrågan på vissa tjänster ökar.

Många företag minskar just nu i kontorsyta och förbereder för delvis fortsatt distansarbete även efter pandemin. En konsekvens av det är att en ny typ av ledningsfunktion rekryteras – nämligen jobba hemma-koordinatorer som enbart ska jobba med att facilitera och organisera distansarbetet. Det handlar till exempel om att upprätthålla organisationens kultur, hjälpa till med planeringen och bidra till fortsatt produktivitet, enligt den amerikanska tidskriften Fast Company.

Men det är inte bara nya yrkesfunktioner som uppstått. Pandemin har även inneburit ökad efterfrågan på vissa yrkeskategorier. När allt fler handlar på nätet behövs fler transportbud. Under 2020 lade Arbetsförmedlingen ut närmare 17 000 lediga platser som transportbud i platsbanken. 2019 var motsvarande antal 9 000, det vill säga nästan en fördubbling.

– Det är en stor ökning, Vi ser genom vår omvärldsbevakning att pandemin påskyndar den omstrukturering av arbetsmarknaden som var på gång, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen till tidningen Du och Jobbet.

Även inom livsmedelsbranschen har pandemin fört med sig ett förändrat arbetssätt. Trycket i butikerna är på vissa håll lägre, men desto fler anställda behövs som plockar varor när många kunder nu beställer sin mat via nätet.

Bara inom ICA-koncernen har e-handeln skapat mer än 800 nya arbetstillfällen inom plock i butik och centrallager under förra året, säger Tony Holmberg, som är affärschef e-handel, ICA Sverige till Du och Jobbet.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Kompetens

Senaste om Mer om arbetsmiljö