
Bild: Karolina Gabrowska
Multitasking vanligt när kameran är av
Publicerat 15 juni 2021
Att göra andra saker under videomötet har blivit standard om man får tro en undersökning som Microsoft gjort med sina anställda. Att ha många videomöten under en arbetsdag samt mötets längd påverkar om vi ägnar oss åt multitasking eller inte.
Att personer som deltar i videomöten gör andra saker samtidigt är vanligt, enligt en undersökning som Microsoft gjort och som publicerats av Tech Republic. 30 procent av deltagarna i undersökningen ägnade sig åt sin mejl och 25 procent åt arbete med filer, som exempelvis Word-dokument, under pågående videomöten. Att chatta med kollegor under mötet eller titta på kattbilder är andra exempel ur undersökningen på multitasking-aktiviteter.
Under långa möten eller möten tidigt på dagen är det vanligare att deltagarna tappar fokus. Undersökningen visar också att risken att deltagarna multitaskar är högre om fler än tio personer deltar eller om mötet är 80 minuter eller längre.
På återkommande veckomöten är det också svårare att fånga deltagarnas uppmärksamhet än på möten som bokas in med kort varsel.
Att komma i kapp med sina arbetsuppgifter är en anledning till att anställda ägnar sig åt multitasking. En annan är att det blivit en strategi för att hantera ångest under pandemin som gör det svårt att fokusera på möten.
Men det finns skäl att försöka sluta göra annat under pågående möte. Endast 15 procent upplevde att multitasking gjorde dem mer effektiva. De flesta uppgav att de blev mindre engagerade i jobbet och mentalt utmattade. Kollegorna uppfattade dessutom multitasking som oartigt.
Minska multitasking på videomötet
- Undvik att förlägga videomöten tidigt på morgonen.
- Försök dra ner på antalet deltagare på videomötet. Om vissa deltagare inte har konkreta uppgifter på mötet mer än att lyssna kanske de kan få informationen på annat sätt?
- Gör mötena kortare eller se till att schemalägga pauser.
- Uppmuntra deltagarna att ha på sin kamera.
- Ge deltagarna uppgifter så att de behöver vara aktiva under mötet.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Digitalisering
-
Företagen brister i rutiner kring teknikstress
Digitalisering • En granskning avslöjar att många företag inte arbetar med att motverka teknikstress och andra risker med digitala arbetssätt. Av 1 500 kontrollerade arbetsplatser saknar en fjärdedel nödvändiga rutiner.
-
Ständiga distraktioner försämrar vår arbetsförmåga
Digitalisering • Var tredje minut blir vi störda av en notis eller ett mejl när vi jobbar. Det gör att våra arbetsuppgifter tar dubbelt så lång tid att utföra, enligt Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet och en av talarna på årets upplaga av Gilla jobbet.
-
Tre av tio har testat AI
Digitalisering • Tre av tio svenskar har testat AI och av dessa har drygt en femtedel gjort det i tjänsten. Det visar den senaste upplagan av Internetstiftelsens årliga rapport över svenskarnas internetvanor.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.
-
Företagen brister i rutiner kring teknikstress
Digitalisering • En granskning avslöjar att många företag inte arbetar med att motverka teknikstress och andra risker med digitala arbetssätt. Av 1 500 kontrollerade arbetsplatser saknar en fjärdedel nödvändiga rutiner.
-
Så hanterar du mikrostyraren på jobbet
Arbetsklimat • Mikrostyrning på arbetsplatsen kan avslöja djupare utmaningar än bara en besatthet med detaljer. Thomas Jordan, expert på arbetsplatskonflikter, pekar på orsaker som bristande ledarskap och individens tidigare bagage.