Färre tjänsteresor även efter pandemin
Publicerat 28 oktober 2021
Tjänsteresorna minskade kraftigt under pandemin – och den minskningen är här för att stanna. Det spår myndigheten Trafikanalys i en rapport.
Coronapandemin tvingade många företag att ställa om från tjänsteresor till digitala möten. Men även om restriktionerna nu har släppts kommer antalet tjänsteresor inte komma tillbaka till samma nivåer som före pandemin. Det spår myndigheten Trafikanalys i en rapport. Gunnar Eriksson är avdelningschef på Trafikanalys.
– Pandemin har påverkat transportsektorn mycket. Vi människor har en tendens att överskatta effekter av något som sker här och nu, det har vi haft med oss. Men när vi har tittat på den här frågan kan vi inte komma fram till något annat än att antalet tjänsteresor kommer att påverkas för gott, säger han.
Stora besparingar på kostnadssidan och nya, positivt erfarenheter av digitala möten tros ligga bakom utvecklingen.
Färre korta tjänsteresor
– Organisationer har sparat enorma pengar på resekostnader och är inte benägna att gå tillbaka och tillåta lika stora budgetar som tidigare för detta. En större myndighet som jag pratade med har exempelvis halverat resebudgeten för 2022, så det handlar om stora summor. Samtidigt har enskilda medarbetare fått en helt annan erfarenhet av digitala möten än före pandemin. Den inställningen kommer att leva kvar, säger Gunnar Eriksson.
Det är främst tjänsteresor över dagen och resor till konferenser som kommer att minska, spår myndigheten. Men det är inte säkert att den här utvecklingen enbart beror på pandemin, betonar Gunnar Eriksson.
– Men pandemin kan ha fungerat som en tipping point. Den gav oss snabbt erfarenhet av hur bra det fungerar att ha kontakt via digitala hjälpmedel, säger han.
Vad gäller transportslag är det främst flygtransporterna som kommer att minska, och det kan få en ganska stor påverkan för flygbolagen och flygplatser. Men att vi kommer att lägga mindre tid på resor totalt sätt, är inte säkert.
– Vi människor har lagt ungefär lika mycket tid på transporter under de senaste 100 åren, även om vi har bytt transportslag och typ av resor. Så även om vi kommer att få se ett fortsatt minskat tjänsteresande kanske vi kommer lägga mer tid på andra typer av transporter, som cykling, promenader eller bilresor, säger Gunnar Eriksson.

Katharina Hedström
Mer om Digitalisering
-
Mer kunskap behövs om hur AI påverkar arbetsmiljön
Digitalisering • När arbetet i kassan automatiseras går det snabbare. Men risken är att glädjen med jobbet försvinner. Det säger Åsa Cajander som är en av forskarna bakom en ny rapport om hur ny teknik påverkar vår arbetsmiljö.
-
Är du redo att bli en avatar?
Digitalisering • Tekniken för virtuella jobbmöten där man träffar sina kollegor som avatarer har blivit relativt billig och flera olika lösningar lanseras just nu. Enligt tech-gurun Bill Gates kommer vi om några år inte förstå hur vi klarade oss utan VR i arbetsmiljön.
-
Stort intresse för virtuella kontor
Digitalisering • Just när vi lärt oss behärska digitala möten och hybrida kontor kommer nästa innovation – det virtuella kontoret. Hur är det att jobba på ett sådant och hur påverkar det arbetsmiljön? Det ska forskarna Cecilia Berlin och Maral Babapour Chafi ta reda på i en ny studie.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.