Smarta textilier förbättrar lastbilshytten
Publicerat 27 februari 2020
Volvo tar hjälp av studenter från Textilhögskolan i Borås för att förbättra arbetsmiljön för lastbilsförare. Tanken är att utveckla smarta textilier för att göra lastbilshytten smartare och mer hållbar.
– Vi tittar ständigt på hur vi kan göra miljön ännu bättre för förarna. Tänk om vi till exempel kan hitta ett sätt att hålla koll på deras hälsotillstånd genom tekniska sensorer i textil, det hade varit fantastiskt för vårt säkerhetsarbete, säger Anders Nordén, Vice President Cab Technology hos Volvokoncernen, i en kommentar.
I innovationsmiljön Do-tank center på Borås Science Park står en Volvo-hytt utplacerad. Studenterna har fått fritt spelrum att utveckla förarhytten. Till sin hjälp har de den senaste tekniken inom textil utveckling. Målet med projektet ör att hitta innovativa textila lösningar som fungerar i lastbilshytten, säger Marie Widén, projektledare på Science Park Borås.
– Ett exempel kan vara att förbättra ljusspridningen i hytten. Då är integrerat ljus en smart lösning. Där finns det olika möjligheter. Det behöver inte vara enskilda lampor utan ljuset kan komma direkt från textilen varsomhelst i hytten där textil finns.
Självrengörande textilier i förarhytten som inte drar åt sig smuts är ett annat exempel på hur smarta textilier kan förbättra förarnas arbetsmiljö.
– Oftast blir klädseln smutsig av arbetskläder, verktyg och annan utrustning och det är till stor fördel att hitta textil som klarar de stora påfrestningarna. Det är även därför studenterna också utvecklat lösningar på problematiken gällande slitage på säten i hytten.
Marie Widén hoppas att projektet ska ge ringar på vattnet, och att studenter även i framtiden får vara med och påverka arbetsmiljön i olika sammanhang.
– Studenter har oftast ett annat sätt att ta sig an problemlösningen. De har inga direkta ramar, regelverk eller andra organisatoriska förhållningssätt som de måste förhålla sig till, vilket ofta gör dem väldigt kreativa.
I projektet ingår Volvo GTT, Science Park Borås och Textilhögskolan.

Henrik Lenngren
Mer om Innovationer
-
Fler liv kan räddas på bygget med ny teknik
Innovationer • När en byggnadsarbetare på en mindre ort skadar sig kan det ta tid innan räddningspersonal är på plats. Men tack vare en ny teknik för livräddning på distans är det möjligt att starta avancerade livräddningsinsatser redan innan ambulansen kommer.
-
App skyddar mot värme- och köldstress
Innovationer • Utomhusarbete vid väldigt höga eller låga temperaturer kan leda till värme- eller köldstress och ökar risken för olyckor. Med hjälp av en individuellt anpassad app kan de som jobbar utomhus få råd om hur man förebygger och hanterar värme och kyla.
-
Så skapas ett kreativt klimat
Innovationer • Tålamod och bra samarbete. Det krävs för att driva en idé oavsett om man är Nobelpristagare eller bara vanlig anställd som vill förbättra arbetsmiljön.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.