Hoppa till huvudinnehållet
Innovationer

Smarta textilier förbättrar lastbilshytten

Volvo tar hjälp av studenter från Textilhögskolan i Borås för att förbättra arbetsmiljön för lastbilsförare. Tanken är att utveckla smarta textilier för att göra lastbilshytten smartare och mer hållbar.

– Vi tittar ständigt på hur vi kan göra miljön ännu bättre för förarna. Tänk om vi till exempel kan hitta ett sätt att hålla koll på deras hälsotillstånd genom tekniska sensorer i textil, det hade varit fantastiskt för vårt säkerhetsarbete, säger Anders Nordén, Vice President Cab Technology hos Volvokoncernen, i en kommentar.

I innovationsmiljön Do-tank center på Borås Science Park står en Volvo-hytt utplacerad. Studenterna har fått fritt spelrum att utveckla förarhytten. Till sin hjälp har de den senaste tekniken inom textil utveckling. Målet med projektet ör att hitta innovativa textila lösningar som fungerar i lastbilshytten, säger Marie Widén, projektledare på Science Park Borås. Foto: Science Park

– Ett exempel kan vara att förbättra ljusspridningen i hytten. Då är integrerat ljus en smart lösning. Där finns det olika möjligheter. Det behöver inte vara enskilda lampor utan ljuset kan komma direkt från textilen varsomhelst i hytten där textil finns.

Självrengörande textilier i förarhytten som inte drar åt sig smuts är ett annat exempel på hur smarta textilier kan förbättra förarnas arbetsmiljö.

– Oftast blir klädseln smutsig av arbetskläder, verktyg och annan utrustning och det är till stor fördel att hitta textil som klarar de stora påfrestningarna. Det är även därför studenterna också utvecklat lösningar på problematiken gällande slitage på säten i hytten.

Marie Widén hoppas att projektet ska ge ringar på vattnet, och att studenter även i framtiden får vara med och påverka arbetsmiljön i olika sammanhang.

– Studenter har oftast ett annat sätt att ta sig an problemlösningen. De har inga direkta ramar, regelverk eller andra organisatoriska förhållningssätt som de måste förhålla sig till, vilket ofta gör dem väldigt kreativa.

I projektet ingår Volvo GTT, Science Park Borås och Textilhögskolan.

bild på Henrik Lenngren

Henrik Lenngren

Mer om Innovationer

Senaste om Mer om arbetsmiljö