Pandemin leder till ökad jobbstress
Publicerat 27 november 2020
Hela sex av tio sysselsatta har för mycket att göra på jobbet, enligt Arbetsmiljöverkets senaste arbetsmiljöundersökning. Värst är det i kvinnodominerade yrken som vård, skola och omsorg och pandemin har ökat pressen ytterligare.
– Problemen med stress, höga krav och litet inflytande är inte nya och vi ser att de förstärks nu under coronapandemin. Ingen vet när pandemin är över och det spär på stressen och oron. Det här är allvarligt, eftersom vi vet att det ökar risken för ohälsa, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket i en kommentar.
Att tänka på jobbet konstant, hoppa över lunchen eller att inte ha något inflytande över hur jobbet ska utföras. Så beskriver var tredje anställd inom vård och omsorg sin arbetsdag. Och just kombinationen av höga krav och litet inflytande är sedan länge kända riskfaktorer för stressrelaterad ohälsa.
Rapporten visar också att det är dubbelt så vanligt att kvinnor utsätts för hot och våld på sina arbetsplatser. Nära två av tio kvinnor, jämfört med en av tio män har utsatts för våld eller hot om våld i arbetet någon gång under det senaste året. Störst är problemen inom vård och omsorg. Där har mer än var tredje medarbetare drabbats.
– Det här är helt oacceptabelt. Ingen ska behöva bli utsatt för hot eller våld på sin arbetsplats. Här har arbetsgivarna ett stort ansvar att förebygga utsatta situationer och på andra sätt stötta medarbetarna, säger Erna Zelmin-Ekenhem.
Om undersökningen
Arbetsmiljöundersökningen görs vartannat år av Arbetsmiljöverket och visar hur de sysselsatta upplever sin arbetssituation och arbetsmiljö. Rapporten baseras på Statistiska centralbyråns undersökningar och har besvarats av 7 000 personer via telefon, varav 3 700 även deltog i en enkät. Resultatet i den här rapporten bygger på data som samlats in från hösten 2019 till våren 2020.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Stress
-
Hur hanterar du stress?
Så gjorde vi • Vi frågade programledaren Camilla Kvartoft, komikern Hasse Brontén, Estella Nyberg på McDonald´s och Oliver Sjöström på SOS Alarm om hur de hanterar stressen på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Vårens mest lästa artiklar
• Artificiell intelligens engagerar er läsare. Men även stress och droger på jobbet. Här är en lista på vårens mest lästa artiklar.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Daglig reflektion ökade arbetsglädjen
Arbetsmiljöarbete • På Norrlands universitetssjukhus har korta reflektionsmöten blivit nyckeln till ett förbättrat samarbete. Denna metod visade sig vara särskilt värdefull under pandemin.
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.