
Bild: Reena Black/Pixabay
Mobbning inom kyrkan granskas
Publicerat 28 januari 2020
Mobbning och trakasserier är vanligare i Svenska kyrkan och andra religiösa trossamfund än i arbetslivet i övrigt. Nu får de besök av Arbetsmiljöverket som genomför en riksomfattande inspektion.
Svenska kyrkan och andra trossamfund i landet ligger över genomsnittet när det gäller anmälda arbetssjukdomar som beror på kränkande särbehandling. Totalt ska 450 arbetsplatser få besök.
– Det är ett kontaktyrke, som ofta blir en ansträngning. Då får den kollegiala samvaron ta lite av den energin. Sedan finns en godhetskultur, det gör att man lätt sopar problem under mattan. Och det är inte bra med problem som ligger och jäser, säger Eva Karsten, projektledare på Arbetsmiljöverket, till TT.
Alla arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande mot kränkningar, men också ha rutiner för att snabbt hjälpa anställda som blir utsatta för mobbning. Rutinerna ska vara kända för alla på arbetsplatsen.
Den nationella inspektionsinsatsen mot kränkande särbehandling inleddes förra året med arbetsplatser inom kultursektorn. De inspektionerna fortsätter i år inom film och teater.
– Vi har sett att många arbetsgivare börjat jobba med aktivt med rutiner för att hantera kränkande särbehandling efter me too-uppropet. Men det finns mer att göra. Ingen ska behöva bli kränkt eller sjuk av sitt jobb, säger Eva Karsten.
Kränkande särbehandling
Kränkande särbehandling ligger bakom ungefär en av tio anmälda arbetssjukdomar. Det kan handla om arbetstagare som mobbas, förlöjligas, förminskas, ställs utanför gemenskapen eller utsätts för andra trakasserier på arbetet. Inom religiösa samfund gjordes 0,7 anmälningar om kränkande särbehandling per 1 000 förvärvsarbetande under perioden 2014-2018. För samtliga förvärvsarbetande gjordes 0,3 anmälningar per 1 000 förvärvsarbetande.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Mobbning
-
Utrikesfödda har sämre arbetsmiljö
Mobbning • Utrikesförra upplever sig ha sämre arbetsmiljö än sysselsatta födda i Sverige. Dubbelt så många uppger att de utsatts för kränkande särbehandling på jobbet.
-
Mobbning och trakasserier vanligt inom sjöfarten
Mobbning • Mobbning och sexuella trakasserier har länge varit ett arbetsmiljöproblem till sjöss och enligt en ny studie har problemet inte minskat de senaste åren. Fler än hälften av de kvinnliga anställda till sjöss säger sig ha blivit utsatta.
-
Den som inte ingriper vid mobbning kan själv bli utsatt
Mobbning • Att ingripa vid mobbning på jobbet leder inte till ökad risk att själv bli utsatt. Tvärtom ökar risken att bli mobbad om du inte gör något, visar ny unik forskning från Linköpings universitet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mönsterarbetsplatsen
Bildreportaget • Ulricehamns tapetfabrik är en av få kvarvarande tapetfabriker i Sverige. Här betyder medarbetarnas känsla för färg och form allt och målet är att skapa en så snäll arbetsplats som möjligt.
-
Varför är det ingen som står upp?
Krönika • Krönika av Tommy Wilèn. Har du sett filmen Döda poeters sällskap? Robin Williams spelar en normbrytande lärare som lär eleverna att tänka själva och stå upp för sina åsikter, vilket tyvärr slutar med att han får sparken. I sista scenen tittar han in i klassrummet för att säga hejdå till sina elever...
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.