
Bild: Istockphoto
Lastbilsförare får kamratstöd
Publicerat 12 november 2020
Lastbilsförare som varit med om en olycka eller blivit rånade kan få avlastande samtal genom tjänsten Kollegahjälpen. Bakom initiativet står både arbetsgivare och fack och i år firar Kollegahjälpen 20 år.
Kollegahjälpen är ett nätverk av lastbilsförare och åkeriägare som på ideell basis fungerar som kamratstödjare för kollegor som råkat ut för en allvarlig olycka eller ett rån. Bakom satsningen står Transportfackens Yrkes- och arbetsmiljönämnd, TYA, och Sveriges Åkeriföretag tillsammans med Länsförsäkringar och Volvo lastvagnar. För att öka kännedomen om Kollegahjälpen har initiativtagarna utsett den 12 november till Kollegahjälpens dag.
– Helst skulle vi ju vilja att hjälpen inte skulle behövas. Men tyvärr händer det saker utmed vägarna. Tanken med Kollegahjälpen är att man trots det man varit med om ska vilja fortsätta jobba som lastbilsförare och inte fastna i negativa tankar. Att man kan komma tillbaka till jobbet och fortfarande tycka att det är roligt, säger Åsa Backman på TYA.
De som engagerar sig i Kollegahjälpen får grundutbildning i krishantering samt en årlig fortbildning.
– Det går inte att jämföra med ett psykologsamtal, utan det ska vara ett avlastande samtal för dem som vill prata av sig. Det är också ett sätt att bli medveten om hur djupa spår händelsen har satt. Kollegahjälparen kan rekommendera professionellt stöd om det verkar som det finns behov av det, säger Åsa Backman.
Den som ringer Kollegahjälpen hamnar först hos SOS-alarm. Där finns en lista över alla kollegahjälpare och SOS-alarm kontaktar den som är närmast rent geografiskt. Hittills har man fått 40–50 samtal om året via SOS-alarm.
– Vi skulle önska att tjänsten användes mycket mer eftersom vi vet att det händer mycket på vägarna. Men ibland är det nog så att lastbilsförarna ringer en kollegahjälpare direkt utan att gå via SOS-alarm eftersom de är kända på sin hemort.
Även anhöriga eller kollegor till den som råkat ut för något kan ringa till Kollegahjälpen för att få råd. Hittills har satsningen tagits emot väldigt väl.
– Människor tackar Kollegahjälpen för att de kan sova igen, att deras äktenskap räddats eller att det känns roligt att köra igen, säger Åsa Backman.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Unga butiksanställda riskerar belastningsskador
Arbetsolyckor och arbetsskador • Kassapersonal och målare är två yrkesgrupper som riskerar skador på grund av bristande ergonomi på jobbet.
-
Skador på händerna vanliga i många branscher
Arbetsolyckor och arbetsskador • Nästan 40 procent av de allvarliga arbetsskadorna består av olika typer av handskador, enligt statistik från Afa Försäkring. En av de värst drabbade yrkesgrupperna är snickare.
-
Dödsolyckorna tillbaka på samma nivå
Arbetsolyckor och arbetsskador • Förra året miste 44 personer livet på grund av en olycka på jobbet. Att olyckorna var färre 2020 verkar ha varit en tillfällig minskning.
Senaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.