
Bild: Istockphoto
Lastbilsförare får kamratstöd
Publicerat 12 november 2020
Lastbilsförare som varit med om en olycka eller blivit rånade kan få avlastande samtal genom tjänsten Kollegahjälpen. Bakom initiativet står både arbetsgivare och fack och i år firar Kollegahjälpen 20 år.
Kollegahjälpen är ett nätverk av lastbilsförare och åkeriägare som på ideell basis fungerar som kamratstödjare för kollegor som råkat ut för en allvarlig olycka eller ett rån. Bakom satsningen står Transportfackens Yrkes- och arbetsmiljönämnd, TYA, och Sveriges Åkeriföretag tillsammans med Länsförsäkringar och Volvo lastvagnar. För att öka kännedomen om Kollegahjälpen har initiativtagarna utsett den 12 november till Kollegahjälpens dag.
– Helst skulle vi ju vilja att hjälpen inte skulle behövas. Men tyvärr händer det saker utmed vägarna. Tanken med Kollegahjälpen är att man trots det man varit med om ska vilja fortsätta jobba som lastbilsförare och inte fastna i negativa tankar. Att man kan komma tillbaka till jobbet och fortfarande tycka att det är roligt, säger Åsa Backman på TYA.
De som engagerar sig i Kollegahjälpen får grundutbildning i krishantering samt en årlig fortbildning.
– Det går inte att jämföra med ett psykologsamtal, utan det ska vara ett avlastande samtal för dem som vill prata av sig. Det är också ett sätt att bli medveten om hur djupa spår händelsen har satt. Kollegahjälparen kan rekommendera professionellt stöd om det verkar som det finns behov av det, säger Åsa Backman.
Den som ringer Kollegahjälpen hamnar först hos SOS-alarm. Där finns en lista över alla kollegahjälpare och SOS-alarm kontaktar den som är närmast rent geografiskt. Hittills har man fått 40–50 samtal om året via SOS-alarm.
– Vi skulle önska att tjänsten användes mycket mer eftersom vi vet att det händer mycket på vägarna. Men ibland är det nog så att lastbilsförarna ringer en kollegahjälpare direkt utan att gå via SOS-alarm eftersom de är kända på sin hemort.
Även anhöriga eller kollegor till den som råkat ut för något kan ringa till Kollegahjälpen för att få råd. Hittills har satsningen tagits emot väldigt väl.
– Människor tackar Kollegahjälpen för att de kan sova igen, att deras äktenskap räddats eller att det känns roligt att köra igen, säger Åsa Backman.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Karpaltunnelsyndrom orsakas ofta av jobbet
Arbetsolyckor och arbetsskador • För fyra av tio som får karpaltunnelsyndrom går det att hitta orsaker i arbetet. Men det går att förebygga risken att drabbas med till exempel pauser och vila.
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.