Kvinnliga journalister hårt drabbade av näthat
Publicerat 17 december 2020
Kvinnor som jobbar som journalister eller influencers är värst utsatta för näthat. Det visar en granskning av nätforumet Flashback som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort med hjälp av artificiell intelligens.
Två av tre kvinnliga journalister, 67 procent, som ingick i studien har fått hatfyllda kommentarer publicerade mot sig. Det visar rapporten "Hatets karaktär – en studie av hat i digitala miljöer" där FOI undersökt hur hat mot journalister, politiker, influencers, komiker och musiker tar sig uttryck på nätforumet Flashback. 63 procent av de kvinnliga influencers som ingick i studien har upplevt samma sak.
– Yrkesgrupperna vi valt är beroende av digitala plattformar som kommunikationsmedel, det är svårt för till exempel influencers att genomföra sitt arbete utanför den digitala sfären, säger forskningsingenjör Johan Fernquist i en kommentar.
Näthat definierar FOI som allt från hets mot folkgrupp till illasinnad ryktesspridning eller förolämpande kommentarer om utseende. Tidigare undersökningar har visat att även sådana kränkningar som i lagens mening inte är straffbara bidrar till att journalister censurerar sig själva.
Fler män än kvinnor utsätts för hat, 55 procent av kvinnorna och 41 procent av männen. Karaktären på de hatfyllda kommentarerna skiljer sig också åt mellan könen.
– Kvinnor utsätts för mer sexuella trakasserier och utseenderelaterade förolämpningar jämfört med män. Det hat som kvinnor utsätts för innehåller dessutom mer målande förolämpningar och beskrivningar än det hat som riktas mot män, säger Johan Fernquist.
Män utsätts i större utsträckning för kommentarer om yrkesutövning och prestation samt för förtal och elaka rykten.
Om undersökningen
Undersökningen utgår från 440 personer och är baserad på data publicerad under perioden januari 2018 till oktober 2020 på det svenska diskussionsforumet Flashback.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Hot och våld
-
När det värsta händer
Hot och våld • Fly, sök skydd, larma. Det är mantrat att ha i huvudet vid pågående dödligt våld, PDV.
-
Höga matpriser skapar otrygg arbetsmiljö i butik
Hot och våld • Med inflation och ökade priser ökar också stölder och andra brott i handeln, något som också påverkar arbetsmiljön negativt.
-
Pågående dödligt våld bakom flera dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fyra av de arbetsrelaterade dödsolyckorna förra året var kopplade till pågående dödligt våld, PDV.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.
-
Företagen brister i rutiner kring teknikstress
Digitalisering • En granskning avslöjar att många företag inte arbetar med att motverka teknikstress och andra risker med digitala arbetssätt. Av 1 500 kontrollerade arbetsplatser saknar en fjärdedel nödvändiga rutiner.
-
Så hanterar du mikrostyraren på jobbet
Arbetsklimat • Mikrostyrning på arbetsplatsen kan avslöja djupare utmaningar än bara en besatthet med detaljer. Thomas Jordan, expert på arbetsplatskonflikter, pekar på orsaker som bristande ledarskap och individens tidigare bagage.