Kvinnliga journalister hårt drabbade av näthat
Publicerat 17 december 2020
Kvinnor som jobbar som journalister eller influencers är värst utsatta för näthat. Det visar en granskning av nätforumet Flashback som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort med hjälp av artificiell intelligens.
Två av tre kvinnliga journalister, 67 procent, som ingick i studien har fått hatfyllda kommentarer publicerade mot sig. Det visar rapporten "Hatets karaktär – en studie av hat i digitala miljöer" där FOI undersökt hur hat mot journalister, politiker, influencers, komiker och musiker tar sig uttryck på nätforumet Flashback. 63 procent av de kvinnliga influencers som ingick i studien har upplevt samma sak.
– Yrkesgrupperna vi valt är beroende av digitala plattformar som kommunikationsmedel, det är svårt för till exempel influencers att genomföra sitt arbete utanför den digitala sfären, säger forskningsingenjör Johan Fernquist i en kommentar.
Näthat definierar FOI som allt från hets mot folkgrupp till illasinnad ryktesspridning eller förolämpande kommentarer om utseende. Tidigare undersökningar har visat att även sådana kränkningar som i lagens mening inte är straffbara bidrar till att journalister censurerar sig själva.
Fler män än kvinnor utsätts för hat, 55 procent av kvinnorna och 41 procent av männen. Karaktären på de hatfyllda kommentarerna skiljer sig också åt mellan könen.
– Kvinnor utsätts för mer sexuella trakasserier och utseenderelaterade förolämpningar jämfört med män. Det hat som kvinnor utsätts för innehåller dessutom mer målande förolämpningar och beskrivningar än det hat som riktas mot män, säger Johan Fernquist.
Män utsätts i större utsträckning för kommentarer om yrkesutövning och prestation samt för förtal och elaka rykten.
Om undersökningen
Undersökningen utgår från 440 personer och är baserad på data publicerad under perioden januari 2018 till oktober 2020 på det svenska diskussionsforumet Flashback.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Hot och våld
-
Förberedelse viktigt för att hantera hot och våld på jobbet
Hot och våld • Att vara väl förberedd och ha strategier för hur man ska hantera hotfulla situationer på jobbet ökar chanserna för ett bra utfall.
-
Skolor uppmanas skaffa rutiner för våldsamma händelser
Hot och våld • Efter attacken i Malmö där två lärare dödades säger Lärarförbundet att alla skolor behöver ha rutiner och en beredskap för händelser som denna.
-
Att träna på hotfulla situationer ökar tryggheten
Hot och våld • Genom att träna på hotfulla situationer går det minska lidandet för den som drabbas. Överraskningsmomentet blir inte lika stort och man kan bredda sitt handlingsutrymme. Det säger Stefan Dahlberg som är utbildare inom krisstöd och krishantering.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.