Kvinnliga journalister hårt drabbade av näthat
Publicerat 17 december 2020
Kvinnor som jobbar som journalister eller influencers är värst utsatta för näthat. Det visar en granskning av nätforumet Flashback som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort med hjälp av artificiell intelligens.
Två av tre kvinnliga journalister, 67 procent, som ingick i studien har fått hatfyllda kommentarer publicerade mot sig. Det visar rapporten "Hatets karaktär – en studie av hat i digitala miljöer" där FOI undersökt hur hat mot journalister, politiker, influencers, komiker och musiker tar sig uttryck på nätforumet Flashback. 63 procent av de kvinnliga influencers som ingick i studien har upplevt samma sak.
– Yrkesgrupperna vi valt är beroende av digitala plattformar som kommunikationsmedel, det är svårt för till exempel influencers att genomföra sitt arbete utanför den digitala sfären, säger forskningsingenjör Johan Fernquist i en kommentar.
Näthat definierar FOI som allt från hets mot folkgrupp till illasinnad ryktesspridning eller förolämpande kommentarer om utseende. Tidigare undersökningar har visat att även sådana kränkningar som i lagens mening inte är straffbara bidrar till att journalister censurerar sig själva.
Fler män än kvinnor utsätts för hat, 55 procent av kvinnorna och 41 procent av männen. Karaktären på de hatfyllda kommentarerna skiljer sig också åt mellan könen.
– Kvinnor utsätts för mer sexuella trakasserier och utseenderelaterade förolämpningar jämfört med män. Det hat som kvinnor utsätts för innehåller dessutom mer målande förolämpningar och beskrivningar än det hat som riktas mot män, säger Johan Fernquist.
Män utsätts i större utsträckning för kommentarer om yrkesutövning och prestation samt för förtal och elaka rykten.
Om undersökningen
Undersökningen utgår från 440 personer och är baserad på data publicerad under perioden januari 2018 till oktober 2020 på det svenska diskussionsforumet Flashback.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Hot och våld
-
Frilansande journalister får stöd mot hat och hot
Hot och våld • Journalister som utsätts för hat och hot kommer få ett stärkt skydd på initiativ av regeringen.
-
Allt fler polisanmälningar om våld i skolan
Hot och våld • Allt fler lärare och elever polisanmäler våldsbrott i skolan, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet.
-
Lärare får hjälp att hantera föräldrars arga mejl
Hot och våld • Forskare från Malmö universitet har tagit fram en verktygslåda för att hjälpa skolor att hantera digitala aggressioner mot skolpersonal. Det vanligaste exemplet är arga mejl från vårdnadshavare.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • Onemeds lager i Göteborg motsvarar en yta om fyra fotbollsplaner och totalt arbetar 220 lagerarbetare här med att förse sjukvården med medicinskt material. En av dem är Joakim Andersson, som i rollen som skyddsombud bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Experten om mobbning på jobbet
Mobbning • Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.