Industrin satsar på kompetensutveckling
Publicerat 3 september 2020
Att satsa på kompetensutveckling kan vara ett sätt för företagen att rusta sina anställda under coronakrisen. Det har parterna inom industrin tagit fasta på och utvecklat en digital lärportal tillsammans med ett antal myndigheter.
Arbetsgivarorganisationer och fackförbund inom industrin har tillsammans med bland andra Myndigheten för Yrkeshögskolan skapat en digital lärportal för att möta behovet av kompetensutveckling inom industrin. Portalen erbjuder enstaka kurser, utbildningar på högskolenivå samt uppdragsutbildningar på yrkeshögskolenivå.
En av parterna i satsningen är fackförbundet IF Metall. Deras medlemmar verkar i en bransch där förändringar sker i hög takt och där det är svårt att hänga med om man inte har rätt kompetens. Lärportalen erbjuder nya möjligheter.
– Tidigare har de flesta digitala utbildningar inom industrin vänt sig till tjänstemän. Men genom att Myndigheten för Yrkeshögskolan är en av parterna i lärportalen kommer det att också finnas kurser som passar för de i produktionen. I och med att kurserna är digitala blir det mer flexibelt och lättare att delta, säger Josefine Larsson som är utredare på IF Metall.
Att alla utbildningar från olika leverantörer är samlade på en plattform gör det också lättare att hitta rätt. Josefine Larsson tror att det förenklar för små- och medelstora företag.
– Nu när många medlemmar är permitterade går det att använda den frigjorda tiden som uppstår vid korttidsarbete till att satsa på kompetensutveckling. På så sätt kan både företag och anställda gå stärkta ur coronakrisen. Det gör också att företagen är mer på tårna när krisen är över.
Projektet är finansierat av Europeiska socialfonden inom ramen för regeringens program för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Från och med november kommer det att vara möjligt att ta del av utbudet på lärportalen och de 18 första månaderna är utbildningarna kostnadsfria.
På Tillväxtverket, som är en annan av parterna i samarbetet, är man full av tillförsikt.
– Det som är bra är att utbildningarna är flexibla och kan anpassas. Företagens anställda kan välja att läsa enstaka moduler eller hela utbildningar. Allt efter tid och behov. Det är ett sätt att snabbt komma igång med kompetensutvecklingen och vår förhoppning är att kunna erbjuda detta till fler branscher framöver, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket.
Lärportalen
Bakom satsningen står myndigheterna Tillväxtverket, Vinnova och Myndigheten för yrkeshögskolan, arbets¬givarorganisationerna Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna, fackförbunden IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen samt Combient.

Gerd Eriksson
Mer om Kompetens
-
Sju enkla tips för att utvecklas på jobbet
Kompetens • Här kommer några tips på hur du kan ta kontroll över din kompetensutveckling.
-
Fem tips för att lyckas med presentationen
Kompetens • Håll det enkelt, var personlig, lägg till en wow-effekt och öva massor. Det är några av inspirationsföreläsaren Micke Hermanssons råd till den som vill bli bättre på att nå ut med sitt budskap.
-
Spelifiering underlättar lärande på jobbet
Kompetens • Vad händer om spelelement fogas in i utbildning? Om du gillar att spela och triggas av att nå olika nivåer och poäng kan du dra fördel av det när det är dags att lära nytt på jobbet. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.
Senaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.