Industrin satsar på kompetensutveckling
Publicerat 3 september 2020
Att satsa på kompetensutveckling kan vara ett sätt för företagen att rusta sina anställda under coronakrisen. Det har parterna inom industrin tagit fasta på och utvecklat en digital lärportal tillsammans med ett antal myndigheter.
Arbetsgivarorganisationer och fackförbund inom industrin har tillsammans med bland andra Myndigheten för Yrkeshögskolan skapat en digital lärportal för att möta behovet av kompetensutveckling inom industrin. Portalen erbjuder enstaka kurser, utbildningar på högskolenivå samt uppdragsutbildningar på yrkeshögskolenivå.
En av parterna i satsningen är fackförbundet IF Metall. Deras medlemmar verkar i en bransch där förändringar sker i hög takt och där det är svårt att hänga med om man inte har rätt kompetens. Lärportalen erbjuder nya möjligheter.
– Tidigare har de flesta digitala utbildningar inom industrin vänt sig till tjänstemän. Men genom att Myndigheten för Yrkeshögskolan är en av parterna i lärportalen kommer det att också finnas kurser som passar för de i produktionen. I och med att kurserna är digitala blir det mer flexibelt och lättare att delta, säger Josefine Larsson som är utredare på IF Metall.
Att alla utbildningar från olika leverantörer är samlade på en plattform gör det också lättare att hitta rätt. Josefine Larsson tror att det förenklar för små- och medelstora företag.
– Nu när många medlemmar är permitterade går det att använda den frigjorda tiden som uppstår vid korttidsarbete till att satsa på kompetensutveckling. På så sätt kan både företag och anställda gå stärkta ur coronakrisen. Det gör också att företagen är mer på tårna när krisen är över.
Projektet är finansierat av Europeiska socialfonden inom ramen för regeringens program för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Från och med november kommer det att vara möjligt att ta del av utbudet på lärportalen och de 18 första månaderna är utbildningarna kostnadsfria.
På Tillväxtverket, som är en annan av parterna i samarbetet, är man full av tillförsikt.
– Det som är bra är att utbildningarna är flexibla och kan anpassas. Företagens anställda kan välja att läsa enstaka moduler eller hela utbildningar. Allt efter tid och behov. Det är ett sätt att snabbt komma igång med kompetensutvecklingen och vår förhoppning är att kunna erbjuda detta till fler branscher framöver, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket.
Lärportalen
Bakom satsningen står myndigheterna Tillväxtverket, Vinnova och Myndigheten för yrkeshögskolan, arbets¬givarorganisationerna Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna, fackförbunden IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen samt Combient.

Gerd Eriksson
Mer om Kompetens
-
De satsar på utbildning på arbetstid
Kompetens • Många företag erbjuder sina anställda kompetensutveckling. Men att hitta tid till det kan vara en utmaning. På företaget Miljödata har man avsatt en dag i månaden då medarbetarna får vidareutbilda sig.
-
Så ska du tänka om du blivit uppsagd
Kompetens • Att förlora jobbet kan skapa oro, men det kan också vara en chans att få en nystart i yrkeslivet. Här får du tips på hur du kommer vidare i karriären.
-
Bejaka din inre entreprenör
Kompetens • Vi lever i en snabbföränderlig värld och det ställer nya krav både på organisationer och medarbetare.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.