Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsklimat

Årets julbord är digitalt

På de flesta arbetsplatser blir julfesten inställd i år. Men behovet av att mötas och umgås med sina kollegor är kanske större än någonsin. Industriföretaget Elcee i Nacka har därför valt att satsa på en digital julfest med frågesport via mobilen och julmiddag på distans.

– Intresset för det digitala julbordet har varit enormt. Vi märker verkligen att folk har behov av att ändå mötas på ett eller annat sätt, de har jobbat hemifrån länge nu, säger Melina Rivedal på Hufvudsta Gård i Stockholm, som var bland de första att erbjuda digitalt julbord. Foto: privat

Med det digitala julbordet kommer maten direkt hem till varje medarbetares dörr, med lite julpynt och instruktioner om hur mat och dryck ska hanteras. Sen äter alla tillsammans uppkopplade till en digital plattform där det spelas julmusik, om man vill. Varje medarbetare kan också välja en julig bakgrund.

En arbetsplats som kör sin julfest digitalt i år är Elcee AB i Nacka. Där jobbar 15 personer som tar fram komponenter till maskiner inom industrin. Redan i somras tänkte de om och hade den årliga sommarfest digitalt. Och alla anställda har sedan länge tackat ja till årets digitala julfest

– Vi är en arbetsplats med stark social närvaro och mycket bra sammanhållning. Och vi saknar såklart varandra och småpratet på luncher, fikaraster och däremellan. Vår julfest håller vi mellan 16 och 19 och då kommer alla att sitta hemma framför sina skärmar och äta och sjunga tillsammans. Vi skickar ut sånghäften innan och julfesten inleds med frågesport där vi använder vi mobilerna för att svara, säger Tilda Mehlqvist på Elcee AB.

Hennes erfarenhet från den digitala sommarfesten är att det är bra att någon leder själva festen och styr upp och bestämmer när de ska sjunga, vilken sång och när de ska äta. Sen är det också bra med någon form av aktivitet.

– Annars kan det lätt bli lite rörigt att sitta rakt av i tre timmar. Det gäller också att tänka på att alla har olika förutsättningar när de sitter hemma, vissa är föräldralediga, några bor i mindre lägenheter, andra i villor med hemmakontor. Men vi klarade sommarfesten så jag tänker att det ska fungera på julfesten också.

Däremot tror hon inte att man ska vara mer än 20 personer samtidigt på en digital fest, då är det bättre att dela upp personalen i omgångar så att det inte blir för stökigt och för många som pratar i mun på varandra.

På Elcee är den årliga julfesten ett stående inslag som stärker deras team-känsla och ger dem möjligheten att lära känna varandra på ett avslappnat sätt utanför kontoret och prata om annat än jobbet. Den ger dem också gemensamma minnen.

– I år känns julfesten extra viktigt för att behålla känslan av gemenskap och för att också få skratta tillsammans. Vi ser alltid fram emot våra sommar- och julfester, säger Tilda Mehlqvist.

TIPS

Digital julfest

  • Sång
  • Frågesport
  • Charader
  • Julpyssel som skickas hem i små paket
  • Julaktivitet med mobilen – gå en viss runda och hämta upp en julklapp

Källa: firafest.se

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Arbetsklimat

Senaste om Mer om arbetsmiljö