
Årets julbord är digitalt
Publicerat 4 december 2020
På de flesta arbetsplatser blir julfesten inställd i år. Men behovet av att mötas och umgås med sina kollegor är kanske större än någonsin. Industriföretaget Elcee i Nacka har därför valt att satsa på en digital julfest med frågesport via mobilen och julmiddag på distans.
– Intresset för det digitala julbordet har varit enormt. Vi märker verkligen att folk har behov av att ändå mötas på ett eller annat sätt, de har jobbat hemifrån länge nu, säger Melina Rivedal på Hufvudsta Gård i Stockholm, som var bland de första att erbjuda digitalt julbord.
Med det digitala julbordet kommer maten direkt hem till varje medarbetares dörr, med lite julpynt och instruktioner om hur mat och dryck ska hanteras. Sen äter alla tillsammans uppkopplade till en digital plattform där det spelas julmusik, om man vill. Varje medarbetare kan också välja en julig bakgrund.
En arbetsplats som kör sin julfest digitalt i år är Elcee AB i Nacka. Där jobbar 15 personer som tar fram komponenter till maskiner inom industrin. Redan i somras tänkte de om och hade den årliga sommarfest digitalt. Och alla anställda har sedan länge tackat ja till årets digitala julfest
– Vi är en arbetsplats med stark social närvaro och mycket bra sammanhållning. Och vi saknar såklart varandra och småpratet på luncher, fikaraster och däremellan. Vår julfest håller vi mellan 16 och 19 och då kommer alla att sitta hemma framför sina skärmar och äta och sjunga tillsammans. Vi skickar ut sånghäften innan och julfesten inleds med frågesport där vi använder vi mobilerna för att svara, säger Tilda Mehlqvist på Elcee AB.
Hennes erfarenhet från den digitala sommarfesten är att det är bra att någon leder själva festen och styr upp och bestämmer när de ska sjunga, vilken sång och när de ska äta. Sen är det också bra med någon form av aktivitet.
– Annars kan det lätt bli lite rörigt att sitta rakt av i tre timmar. Det gäller också att tänka på att alla har olika förutsättningar när de sitter hemma, vissa är föräldralediga, några bor i mindre lägenheter, andra i villor med hemmakontor. Men vi klarade sommarfesten så jag tänker att det ska fungera på julfesten också.
Däremot tror hon inte att man ska vara mer än 20 personer samtidigt på en digital fest, då är det bättre att dela upp personalen i omgångar så att det inte blir för stökigt och för många som pratar i mun på varandra.
På Elcee är den årliga julfesten ett stående inslag som stärker deras team-känsla och ger dem möjligheten att lära känna varandra på ett avslappnat sätt utanför kontoret och prata om annat än jobbet. Den ger dem också gemensamma minnen.
– I år känns julfesten extra viktigt för att behålla känslan av gemenskap och för att också få skratta tillsammans. Vi ser alltid fram emot våra sommar- och julfester, säger Tilda Mehlqvist.
Digital julfest
- Sång
- Frågesport
- Charader
- Julpyssel som skickas hem i små paket
- Julaktivitet med mobilen – gå en viss runda och hämta upp en julklapp
Källa: firafest.se

Gerd Eriksson
Mer om Arbetsklimat
-
Ohövliga kollegor försämrar både hälsa och prestation
Arbetsklimat • Ohövlighet på jobbet bör aldrig accepteras eftersom det på sikt kan leda till ohälsa och försämrad prestation, enligt Kristoffer Holm som är aktuell med en ny studie i ämnet.
-
Så hanterar du smitaren på jobbet
Arbetsklimat • Smitare, tidsoptimister och martyrer som irriterar och stjäl energi. Vi har alla stött på dem, men det finns sätt att hantera de här besvärliga beteendena.
-
Åtta principer för framgångsrika team
Arbetsklimat • Vad gör ett team framgångsrikt? Det har Oskar Henrikson, legitimerad psykolog och grundare av Psykologifabriken funderat mycket kring.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.