
Bild: Austin Distel
Unga väljer chatt framför e-post
Publicerat 16 oktober 2019
Chatt kan komma att ta över e-posten när de som är födda på 90- och 00-talet kommer ut i arbetslivet. Och pausen på jobbet kommer kanske inte ägnas åt sociala medier i framtiden, om man får tro en färsk rapport om svenskarnas internetvanor.
Hela 97 procent av svenskarna använder e-post. Men det dagliga e-postandet är lägre bland de yngre än de äldre. De yngre väljer istället chatten som fortsätter att växa. Det framkommer i rapporten "Svenskarna och internet 2019", en årlig undersökning från Internetstiftelsen.
83 procent av de som studerar i dag chattar dagligen och endast 65 procent använder e-post dagligen. Rapportförfattarna frågar sig därför om e-posten kommer behålla sin hittills dominerande ställning som kommunikationskanal på våra arbetsplatser.
Hela 83 procent av internetanvändarna i Sverige använder sociala medier. Samtidigt är det få som anser att det är välanvänd tid att surfa runt på sociala medier. Att lyssna på poddar eller läsa nyheter rankas högst bland de som deltagit i undersökningen. Allra längst ner på listan hamnar sociala medier och att spela spel på mobilen.
– Jag tycker att det börjar bli en uttjatad debatt i Sverige om skärmtid. Istället för att prata om tiden kanske vi borde tala om vad vi gör med skärmtiden och hur meningsfull den känns, sa Måns Jonsson, digital strateg på Internetstiftelsen när han i veckan presenterade rapporten.
Användandet av sociala medier planar också ut för första gången. Facebook är störst, men även där minskar användandet något. Framförallt märks en tydlig nedgång när det gäller hur aktiv man är på Facebook. På två år har andelen Facebookanvändare som skriver egna inlägg minskat från 49 procent till 28 procent.
– Svenskarna verkar inte lämna Facebook. Fortfarande är det en hög andel, 81 procent som använder Facebooks app Messenger. Men det är allt färre som är aktiva och postar eller delar inlägg. Fortsätter minskningen i den här takten har vi knappt några alls nästa år som gör inlägg på Facebook, sa Måns Jonsson.
Näthat drabbar främst yngre men det har inte ökat de senaste åren. Det har däremot andelen kränkande e-post gjort.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Digitalisering
-
Vad händer när chefen ersätts av en app
AI • Appar som styr arbetet är vanligt inom flera branscher, som till exempel lager och transport. Nu ska forskare ta reda på hur det påverkar arbetsmiljön.
-
Företagen brister i rutiner kring teknikstress
Digitalisering • En granskning avslöjar att många företag inte arbetar med att motverka teknikstress och andra risker med digitala arbetssätt. Av 1 500 kontrollerade arbetsplatser saknar en fjärdedel nödvändiga rutiner.
-
Ständiga distraktioner försämrar vår arbetsförmåga
Digitalisering • Var tredje minut blir vi störda av en notis eller ett mejl när vi jobbar. Det gör att våra arbetsuppgifter tar dubbelt så lång tid att utföra, enligt Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet och en av talarna på årets upplaga av Gilla jobbet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Läkare riskerar empatitrötthet
Kompetens • Svåra besked om sjukdom är inte bara tunga att ta emot. De är också svåra att ge. Särskilt i slimmade vårdorganisationer där tiden för samtalet är knapp.
-
Musik på jobbet – stämning eller störning?
Arbetsklimat • Vår förmåga att filtrera bort bakgrundsljud på jobbet är individuell. Medan en medarbetare inte registrerar att musik spelas kan en annan knappt fokusera alls.
-
Mönsterarbetsplatsen
Bildreportaget • Ulricehamns tapetfabrik är en av få kvarvarande tapetfabriker i Sverige. Här betyder medarbetarnas känsla för färg och form allt och målet är att skapa en så snäll arbetsplats som möjligt.