
Bild: Austin Distel
Unga väljer chatt framför e-post
Publicerat 16 oktober 2019
Chatt kan komma att ta över e-posten när de som är födda på 90- och 00-talet kommer ut i arbetslivet. Och pausen på jobbet kommer kanske inte ägnas åt sociala medier i framtiden, om man får tro en färsk rapport om svenskarnas internetvanor.
Hela 97 procent av svenskarna använder e-post. Men det dagliga e-postandet är lägre bland de yngre än de äldre. De yngre väljer istället chatten som fortsätter att växa. Det framkommer i rapporten "Svenskarna och internet 2019", en årlig undersökning från Internetstiftelsen.
83 procent av de som studerar i dag chattar dagligen och endast 65 procent använder e-post dagligen. Rapportförfattarna frågar sig därför om e-posten kommer behålla sin hittills dominerande ställning som kommunikationskanal på våra arbetsplatser.
Hela 83 procent av internetanvändarna i Sverige använder sociala medier. Samtidigt är det få som anser att det är välanvänd tid att surfa runt på sociala medier. Att lyssna på poddar eller läsa nyheter rankas högst bland de som deltagit i undersökningen. Allra längst ner på listan hamnar sociala medier och att spela spel på mobilen.
– Jag tycker att det börjar bli en uttjatad debatt i Sverige om skärmtid. Istället för att prata om tiden kanske vi borde tala om vad vi gör med skärmtiden och hur meningsfull den känns, sa Måns Jonsson, digital strateg på Internetstiftelsen när han i veckan presenterade rapporten.
Användandet av sociala medier planar också ut för första gången. Facebook är störst, men även där minskar användandet något. Framförallt märks en tydlig nedgång när det gäller hur aktiv man är på Facebook. På två år har andelen Facebookanvändare som skriver egna inlägg minskat från 49 procent till 28 procent.
– Svenskarna verkar inte lämna Facebook. Fortfarande är det en hög andel, 81 procent som använder Facebooks app Messenger. Men det är allt färre som är aktiva och postar eller delar inlägg. Fortsätter minskningen i den här takten har vi knappt några alls nästa år som gör inlägg på Facebook, sa Måns Jonsson.
Näthat drabbar främst yngre men det har inte ökat de senaste åren. Det har däremot andelen kränkande e-post gjort.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Digitalisering
-
Mer kunskap behövs om hur AI påverkar arbetsmiljön
Digitalisering • När arbetet i kassan automatiseras går det snabbare. Men risken är att glädjen med jobbet försvinner. Det säger Åsa Cajander som är en av forskarna bakom en ny rapport om hur ny teknik påverkar vår arbetsmiljö.
-
Är du redo att bli en avatar?
Digitalisering • Tekniken för virtuella jobbmöten där man träffar sina kollegor som avatarer har blivit relativt billig och flera olika lösningar lanseras just nu. Enligt tech-gurun Bill Gates kommer vi om några år inte förstå hur vi klarade oss utan VR i arbetsmiljön.
-
Stort intresse för virtuella kontor
Digitalisering • Just när vi lärt oss behärska digitala möten och hybrida kontor kommer nästa innovation – det virtuella kontoret. Hur är det att jobba på ett sådant och hur påverkar det arbetsmiljön? Det ska forskarna Cecilia Berlin och Maral Babapour Chafi ta reda på i en ny studie.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.