Svårt att få koll på kvartsdamm
Publicerat 12 november 2019
Damm som innehåller kvarts är en hälsofara – inte minst på byggarbetsarbetsplatser. Nu ska nya referensmätningar ge vägledning om när dammhalterna är höga, och hur man egentligen kan skydda sig.
Kvartsdamm förekommer på alla byggarbetsplatser – och är många gånger en dold fara som faktiskt kan orsaka allvarliga sjukdomar. Men trots att det till och med finns dokumenterade dödsfall tänker inte många på de risker som är förenade med kvartsdamm.
– Samtidigt är det viktigt att man inte går runt och är rädd för kvarts, utan att man vet hur man gör för att inte utsättas för några farliga halter. Här har arbetsgivare inom byggindustrin ett stort ansvar eftersom det är arbetsgivaren som ansvarar för att arbetet kan göras på ett säkert sätt, säger Ann-Beth Antonsson.
Hon är arbetsmiljöforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet som tillsammans med byggindustrin och kollegor inom IVL tagit fram referensmätningar för exponering för just kvartsdamm. Viktigaste insikten i rapporten, enligt henne, handlar om hur komplext det är att bedöma kvartsexponering inom byggindustrin.
– Det beror på att kvartshalterna i luften påverkas av så många olika faktorer och en del av dem är det svårt att kontrollera. Exempelvis kan kvartshalten i stendamm variera mellan cirka en och 20 procent. Det innebär att även om det ser ut att vara lika dammigt på två arbetsplatser, kan kvartshalten vara 20 gånger högre på den ena arbetsplatsen.
Ann-Beth Antonsson konstaterar att det finns flera arbetsmoment som alstrar mycket damm, men vill inte gradera hur dammande det är vid olika arbetsmoment.
– Vi nöjer oss med att konstatera att vid vissa arbetsmoment dammar det så mycket att man behöver använda andningsskydd. I vår rapport listar vi dammande arbetsmoment där vi rekommenderar att man alltid använder andningsskydd.
Man kan skydda sig på olika sätt. Bäst är att vidta sådana åtgärder så att det inte sprids så mycket damm genom att använda punktutsug som är integrerade i de maskiner som används, till exempel slipmaskiner, eller befukta så att dammet binds.
– Andningsskydd är också en möjlighet men det är inte så bekvämt att arbeta med och det gäller att det används på rätt sätt. Ibland är andningsskydd det enda praktiska alternativet och då gäller det att se till att de fungerar bra att använda det. Fläktmatat andningsskydd är vad vi rekommenderar eftersom det inte blir så tungt att andas genom ett sådant andningsskydd.
Här finns kvartsdamm
- brytning, krossning, hantering av sten
- slipning, borrning eller bilning i betong, tegel, puts och murbruk
- gjutning med kvartssand inom stålverk och gjuterier
- sandblästring
- stenläggning
- rivningsarbeten
- anläggningsverksamhet, till exempel tunneldrivning. (Källa Arbetsmiljöverket)

Henrik Lenngren
Mer om Kemikalier
-
Så kan frisörer jobba säkrare
Kemikalier • Genom att se över sitt arbetssätt och använda rätt typ av hårvårdsprodukter kan risken för frisörer att utsättas för skadliga kemikalier minska.
-
Gränsvärde för klor i simhallar på väg
Kemikalier • De allra flesta simhallar använder klor för att desinfektera bassängvattnet. För personalen som vistas där dagligen kan det resultera i irriterade ögon och luftvägar.
-
Ny studie belyser risker med kobolt
Kemikalier • Kobolt, som används inom bland annat hårdmetallindustrin, kan ge hudproblem och eksem som i förlängningen gör att man inte kan vara kvar på sin arbetsplats. Forskare efterlyser nu gränsvärden för hudexponering av ämnet.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.