Stor inspektion av kemikalier
Publicerat 1 oktober 2019
Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell inspektionsinsats av kemiska arbetsmiljörisker. Städ, tillverkning och jord-skogsbruk är exempel på branscher som ska få besök.
Dödsfall i arbetet får ofta stor uppmärksamhet medan arbetssjukdomar, som leder till ökad dödlighet på lång sikt, hamnar lite i skymundan. Det har den europeiska arbetsmiljöbyrån velat ändra på genom en EU-kampanj om kemiska arbetsmiljörisker. Bara i Sverige anmäldes förra året 800 arbetssjukdomar på grund av kemiska och biologiska orsaker.
– Kemiska risker på jobbet är vanligare än man kan tro, därför är det viktigt att höja medvetandet om att de måste hanteras på ett säkert sätt. Det är arbetsgivarens ansvar att förebygga risker så att ingen behöver utsättas i onödan, säger Elin Löfström-Engdahl, projektledare på Arbetsmiljöverket, i en kommentar.
Kemiska risker i arbetet kan både bero på att man hanterar farliga kemiska produkter och på att kemikalier bildas i arbetet – till exempel svetsrök och avgaser.
Det här är andra gången som kemiska risker inspekteras som ett led i EU:s gemensamma insats. Det resulterade i att fler än åtta av tio arbetsplatser fick krav på att åtgärda brister i sin hantering av kemiska ämnen.
– Vi kontrollerar att arbetsgivaren inventerar och dokumenterar, riskbedömer och informerar om de kemiska risker som finns. Alla på arbetsplatsen ska veta hur de ska jobba säkert. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av sitt jobb, säger Elin Löfström-Engdahl.
Resultaten från inspektionerna av kemiska risker och farliga ämnen kommer att presenteras vid Arbetsmiljöverkets frukostseminarium i Stockholm den 6 november.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kemikalier
-
Så kan frisörer jobba säkrare
Kemikalier • Genom att se över sitt arbetssätt och använda rätt typ av hårvårdsprodukter kan risken för frisörer att utsättas för skadliga kemikalier minska.
-
Gränsvärde för klor i simhallar på väg
Kemikalier • De allra flesta simhallar använder klor för att desinfektera bassängvattnet. För personalen som vistas där dagligen kan det resultera i irriterade ögon och luftvägar.
-
Ny studie belyser risker med kobolt
Kemikalier • Kobolt, som används inom bland annat hårdmetallindustrin, kan ge hudproblem och eksem som i förlängningen gör att man inte kan vara kvar på sin arbetsplats. Forskare efterlyser nu gränsvärden för hudexponering av ämnet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • Onemeds lager i Göteborg motsvarar en yta om fyra fotbollsplaner och totalt arbetar 220 lagerarbetare här med att förse sjukvården med medicinskt material. En av dem är Joakim Andersson, som i rollen som skyddsombud bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Experten om mobbning på jobbet
Mobbning • Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.