Hoppa till huvudinnehållet
Kemikalier

Stor inspektion av kemikalier

Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell inspektionsinsats av kemiska arbetsmiljörisker. Städ, tillverkning och jord-skogsbruk är exempel på branscher som ska få besök.

Dödsfall i arbetet får ofta stor uppmärksamhet medan arbetssjukdomar, som leder till ökad dödlighet på lång sikt, hamnar lite i skymundan. Det har den europeiska arbetsmiljöbyrån velat ändra på genom en EU-kampanj om kemiska arbetsmiljörisker. Bara i Sverige anmäldes förra året 800 arbetssjukdomar på grund av kemiska och biologiska orsaker.

– Kemiska risker på jobbet är vanligare än man kan tro, därför är det viktigt att höja medvetandet om att de måste hanteras på ett säkert sätt. Det är arbetsgivarens ansvar att förebygga risker så att ingen behöver utsättas i onödan, säger Elin Löfström-Engdahl, projektledare på Arbetsmiljöverket, i en kommentar.

Kemiska risker i arbetet kan både bero på att man hanterar farliga kemiska produkter och på att kemikalier bildas i arbetet – till exempel svetsrök och avgaser.

Det här är andra gången som kemiska risker inspekteras som ett led i EU:s gemensamma insats. Det resulterade i att fler än åtta av tio arbetsplatser fick krav på att åtgärda brister i sin hantering av kemiska ämnen.

– Vi kontrollerar att arbetsgivaren inventerar och dokumenterar, riskbedömer och informerar om de kemiska risker som finns. Alla på arbetsplatsen ska veta hur de ska jobba säkert. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av sitt jobb, säger Elin Löfström-Engdahl.

Resultaten från inspektionerna av kemiska risker och farliga ämnen kommer att presenteras vid Arbetsmiljöverkets frukostseminarium i Stockholm den 6 november.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Kemikalier

Senaste om Mer om arbetsmiljö