Hoppa till huvudinnehållet
Digitalisering

Smarta soptunnor ber själva om att tömmas

Smarta soptunnor som meddelar när de behöver tömmas finns i flera kommuner och har nyligen lanserats i Karlstad. Det förbättrar både arbetsmiljön för renhållningsarbetare och minskar klimatpåverkan, säger de som testat.

I Karlstad finns ungefär 1 500 papperskorgar. De som tömmer dem utgår från ett schema och en förutbestämd rutt och städpersonalen får kika i varje soptunna för att se om de behöver tömmas eller inte. Men genom att installera sensorer i papperskorgarna larmar de själva om de börjar bli fulla. På så vis kan man både minska onödiga arbetsmoment och onödiga transporter.

– Det här kommer förenkla vårt arbete och vi kommer kunna bli mer effektiva. Det är roligt när en enkel teknik kan leda till förbättringar, säger Magnus Clewemar gatutekniker.

Sedan tidigare har Karlstad kommun även testat sensorer i planteringar för att mäta fuktnivån i jorden. Växterna vattnas vid rätt tillfälle och håller sig finare längre.

– Vi har otroligt många möjligheter med digital teknik och med en liten investering kan vi göra skillnad både i arbetsmiljö, effektivitet och klimatpåverkan säger Henrik Lander (C) ordförande teknik- och fastighetsnämnden i en kommentar.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Digitalisering

Senaste om Mer om arbetsmiljö