Smarta soptunnor ber själva om att tömmas
Publicerat 24 maj 2019
Smarta soptunnor som meddelar när de behöver tömmas finns i flera kommuner och har nyligen lanserats i Karlstad. Det förbättrar både arbetsmiljön för renhållningsarbetare och minskar klimatpåverkan, säger de som testat.
I Karlstad finns ungefär 1 500 papperskorgar. De som tömmer dem utgår från ett schema och en förutbestämd rutt och städpersonalen får kika i varje soptunna för att se om de behöver tömmas eller inte. Men genom att installera sensorer i papperskorgarna larmar de själva om de börjar bli fulla. På så vis kan man både minska onödiga arbetsmoment och onödiga transporter.
– Det här kommer förenkla vårt arbete och vi kommer kunna bli mer effektiva. Det är roligt när en enkel teknik kan leda till förbättringar, säger Magnus Clewemar gatutekniker.
Sedan tidigare har Karlstad kommun även testat sensorer i planteringar för att mäta fuktnivån i jorden. Växterna vattnas vid rätt tillfälle och håller sig finare längre.
– Vi har otroligt många möjligheter med digital teknik och med en liten investering kan vi göra skillnad både i arbetsmiljö, effektivitet och klimatpåverkan säger Henrik Lander (C) ordförande teknik- och fastighetsnämnden i en kommentar.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Digitalisering
-
Mer kunskap behövs om hur AI påverkar arbetsmiljön
Digitalisering • När arbetet i kassan automatiseras går det snabbare. Men risken är att glädjen med jobbet försvinner. Det säger Åsa Cajander som är en av forskarna bakom en ny rapport om hur ny teknik påverkar vår arbetsmiljö.
-
Är du redo att bli en avatar?
Digitalisering • Tekniken för virtuella jobbmöten där man träffar sina kollegor som avatarer har blivit relativt billig och flera olika lösningar lanseras just nu. Enligt tech-gurun Bill Gates kommer vi om några år inte förstå hur vi klarade oss utan VR i arbetsmiljön.
-
Stort intresse för virtuella kontor
Digitalisering • Just när vi lärt oss behärska digitala möten och hybrida kontor kommer nästa innovation – det virtuella kontoret. Hur är det att jobba på ett sådant och hur påverkar det arbetsmiljön? Det ska forskarna Cecilia Berlin och Maral Babapour Chafi ta reda på i en ny studie.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.