Så blir livet på jobbet 2020
Publicerat 3 december 2019
Fler robotar i välfärden och industrin samt ett ökat klimatengagemang hos företagen. Det är några arbetslivstrender nästa år, enligt analysföretaget Kairos Future.
"Check please" heter årets upplaga av den trendspaningsrapport som analysföretaget Kairos Future sammanställer varje år. Titeln syftar på att konjunkturen bromsar in och sämre tider väntar.
– Festen är över och nu kommer räkningen. För svensk industri är orderläget prekärt, sa Erik Herngren, senior partner på Kairos Future som presenterade rapporten på ett seminarium nyligen.
Ett sämre konjunkturläge märks även i välfärdssektorn. Skatteintäkterna stiger visserligen, men kostnaderna ökar på grund av det demografiska läget med en växande grupp äldre som behöver vård. För att det ska fungera spår Kairos Future i sin rapport att så kallad välfärdsteknik kommer få stort genomslag de närmsta åren. Det kan till exempel vara en tillsynsrobot som kan göra virtuella besök hos äldre och påminna om mediciner och annat eller robotar som används i vården för att lyfta eller duscha patienter.
Erik Herngren tror att svenskar kommer anamma en mer positiv syn på robotar under 2020-talet. Bland annat till följd av OS i Tokyo nästa år som har en robot som maskot och där olika typer av lösningar som bygger på AI kommer möta besökarna på bred front.
– Det kommer inte bli en robotexplosion i Sverige nästa år heller, men vi kommer få en annan syn på dem. I länder som Japan och Sydkorea har man länge haft en betydligt mer positiv grundinställning till konstgjorda människor än i den västerländska kulturen. Där har robotar en gullighetsstämpel i populärkulturen.
Det har länge talats om att AI ska revolutionera arbetslivet utan att det riktigt fått det genomslag som förutspåtts. Men på 20-talet kommer AI-tekniken komma på allvar, enligt rapporten. En omvärldsfaktor som kan bidra till det är att Telia lanserar 5G nästa år. Det kommer innebära snabbare uppkoppling men också ökade möjligheter för uppkoppling av prylar och maskiner – det som ibland kallas Internet of things.
Nyligen utlyste EU-parlamentets medlemmar i Strasbourg ett klimatnödläge. Klimatet är också den fråga som oroar EU-medborgarna allra mest enligt siffror från Eurostat. Detta märks även i näringslivet där klimatfrågan inte bara blir en varumärkesfråga utan en grund för nya affärslösningar, enligt Erik Herngren.
– Ett exempel på det är Scania. Deras vision är "Vi levererar lösningar för en hållbar framtid". Det är så de vill beskriva sig, inte att de tillverkar lastbilar.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Digitalisering
-
Forskare undersöker appen som chef
AI • Att appar styr arbetet har länge varit vardag för matbud och taxichaufförer. Men nu har det även blivit vanligt inom lager och transport. Forskaren Carin Håkansta och hennes kollegor på Karolinska Institutet ska ta reda på hur det påverkar arbetsmiljön.
-
Företagen brister i rutiner kring teknikstress
Digitalisering • En granskning avslöjar att många företag inte arbetar med att motverka teknikstress och andra risker med digitala arbetssätt. Av 1 500 kontrollerade arbetsplatser saknar en fjärdedel nödvändiga rutiner.
-
Ständiga distraktioner försämrar vår arbetsförmåga
Digitalisering • Var tredje minut blir vi störda av en notis eller ett mejl när vi jobbar. Det gör att våra arbetsuppgifter tar dubbelt så lång tid att utföra, enligt Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet och en av talarna på årets upplaga av Gilla jobbet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mönsterarbetsplatsen
Bildreportaget • Ulricehamns tapetfabrik är en av få kvarvarande tapetfabriker i Sverige. Här betyder medarbetarnas känsla för färg och form allt och målet är att skapa en så snäll arbetsplats som möjligt.
-
Varför är det ingen som står upp?
Krönika • Krönika av Tommy Wilèn. Har du sett filmen Döda poeters sällskap? Robin Williams spelar en normbrytande lärare som lär eleverna att tänka själva och stå upp för sina åsikter, vilket tyvärr slutar med att han får sparken. I sista scenen tittar han in i klassrummet för att säga hejdå till sina elever...
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.