
Bild: Edvin Johansson/Unsplash
Lärare vågar inte ingripa
Publicerat 14 oktober 2019
Mer än hälften av alla lärare har tvekat att ingripa när elever stör i klassrummet av rädsla för att bli anmälda till Skolinspektionen. Lärarförbundet kräver nu att regeringen ser över skollagen så att lärarnas befogenheter blir tydligare.
Ordningsproblemen i skolan har lett till en så dålig arbetsmiljö att en av fyra lärare har funderat på att byta karriär, visar rapporten Trygghet att skapa studiero. Många lärare är dessutom osäkra på vilka befogenheter de har och sex av tio lärare har av den anledningen tvekat att ingripa när elever stör i klassrummet.
– Vi ser att det behövs förstärkningar i skollagen som säkrar lärarnas handlingsutrymme att ta ansvar. Det är också viktigt för elever och föräldrar att det finns en tydlighet i vilka befogenheter en lärare har, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.
I dag kläms lärare mellan att göra fel genom att inte ingripa och göra fel genom att faktiskt agera, anser Jaara Åstrand. Många drar sig för att ingripa mot elever som stör studieron av rädsla för att bli anmälda till Skolinspektionen.
– Det är viktigt i en rättsstat och för förtroendet och tilliten till lärarkåren att det finns system där man kan anmäla missförhållanden och oegentligheter. Men i dag används de här anmälningarna mer som ett hot än som en faktisk lösning. Det gynnar inte någon, säger hon.
Lärarförbundet vill att anmälningssystemet ändras så att anmälan först hanteras av huvudman, det vill säga den kommun, organisation eller myndighet som har ansvar för skolan, innan den går till Skolinspektionen.
– Det är mycket bättre att man som vårdnadshavare först måste ta kontakt med rektor och huvudman innan man går vidare till en högre instans. Då kan man snabbare få till åtgärder och lösningar för att hantera situationen, säger Jaara Åstrand.
Även lärarnas tillsynsplikt behöver definieras, enligt Lärarförbundet. I dag kan en lärare visa ut en elev ur klassrummet, men tillsynsansvaret både för eleven och klassen kvarstår.
– Där måste det finnas tydliga rutiner och att rektor har mandat och resurser för att tillgodose att den här eleven tas omhand.
Lärarna själva uppger i rapporten att de vill se mer förebyggande åtgärder för att skapa studiero i klassrummet. Mest efterfrågat är särskilt stöd till elever som behöver det. Men även mindre elevgrupper, fler vuxna i klassrummet och gemensamma ordningsregler är åtgärder som lärarna tror kan bidra till studiero. Även på
Lärarförbundet vill man ha fler förebyggande åtgärder mot stöket i skolan.
– Det förebyggande är extremt viktigt för att det ska bli en långsiktig bra studiemiljö, säger Jaara Åstrand.

Krister Zeidler
Mer om Arbetsklimat
-
Planera kickoffen så den fungerar för alla
Arbetsklimat • Det som skulle bli en teamstärkande aktivitet på personaldagen kan lätt få motsatt effekt. Några medarbetare sporras av en tävling medan andra upplever det som en mardröm. Hur skapar man en kickoff där alla har kul?
-
Våga prata om era misstag
Arbetsklimat • Att våga testa, misslyckas och lära av sina misstag är viktigt för att en organisation ska utvecklas. Psykologen och forskaren Caroline Lornudd tipsar om hur man som chef kan bidra till att främja en orädd arbetskultur.
-
Får man ha mysbyxor på jobbet?
Arbetsklimat • Vett och etikett på jobbet är inte alltid enkelt. Annmarie Palm, specialist på bemötande och relationer på jobbet reder ut några olika dilemman.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.
-
Så förändrar självbetjäningstrenden handeln
Digitalisering • Trenden med självbetjäning fick en skjuts under pandemin och fortsätter att växa. Hur förändrar det arbetsmiljön och kontakten med kunderna?
-
Fyradagarsvecka lockar svenskarna
Arbetstid • I allt fler länder görs försök med fyra dagars arbetsvecka. Nu visar en ny undersökning att en majoritet av svenskarna är positiva till att jobba fyra dagar i veckan i stället för fem.