Hotade politiker och journalister får stöd
Publicerat 21 maj 2019
Hot och hat drabbar ofta politiker, författare, forskare, journalister och andra som deltar i samhällsdebatten. Med en ny webbplats vill Brottsoffermyndigheten visa vilket stöd som finns att få, och uppmuntra utsatta att polisanmäla.
Tystnainte.se heter den webbplats som Brottsoffermyndigheten nyligen lanserade. Den tar upp vilket stöd som finns att få, vad som kan vara brottsligt, hur polisanmälan går till och vad som händer efter en anmälan.
Dessutom lyfter den varför det är nödvändigt för demokratin att inte hot och hat tystar det offentliga samtalet.
Flera intervjufilmer tar upp tystnaden som ett stort hot mot demokratin.
Webbplatsen vänder sig till personer som deltar i samhällsdebatten och som utsätts, eller riskerar att bli utsatta, för hot eller hat. Det kan vara politiskt förtroendevalda, konstnärer, journalister, forskare och bloggare till exempel.
Ett av budskapen är att det är viktigt att polisanmäla. Den som har blivit utsatt behöver inte själv avgöra ifall det som hände var ett brott i juridisk mening eller inte.
– Polisanmälan kan vara ett sätt att få upprättelse. Det är också viktigt att polisanmäla för att synliggöra utsattheten för hot och hat bland dem som deltar i samhällsdebatten, säger Maria Königsson, jurist och projektledare på Brottsoffermyndigheten.
Tanken är att även arbetsgivare, arbetskamrater och andra som möter utsatta ska kunna ha nytta av informationen.
– Om någon hotas inom ramen för sin anställning ska det ju lyftas som en arbetsmiljöfråga, säger Maria Königsson. Den anställda kan behöva hjälp att gå vidare. Det kan också behövas olika säkerhetsåtgärder, beroende på hur utsattheten ser ut.
Det finns en risk att hot och hat normaliseras, menar hon. Att det ses som obehagligt, men som del av jobbet.
– De som utsätts kan själva förminska händelserna. Det finns också en risk för självcensur, som är skadlig för arbetsplatsen, för personen och på samhällsnivå.
Chefer, kollegor och andra runt omkring kan vara betydelsefulla, genom att sätta ord på det som händer och uppmuntra den utsatta att polisanmäla.
Hot och hat är en stor psykisk påfrestning för den som blir utsatt, oavsett om det har samband med jobbet eller med ett engagemang på fritiden.
– Det måste inte ha hänt i tjänsten för att det ska påverka arbetet, och därmed kunna bli en fråga för arbetsplatsen, säger Maria Königsson.
Om webbplatsen
Brottsoffermyndigheten fick 2017 ett regeringsuppdrag att ta fram material till stöd för personer som deltar i samhällsdebatten och som utsätts, eller riskerar att utsättas, för hot eller hat. Uppdraget var en del i regeringens handlingsplan Till det fria ordets försvar. På webbplatsen finns filmer med politiker, journalister, skådespelare, forskare, experter med flera. De intervjuas om egna erfarenheter av hot och hat, yttrandefrihet och demokrati, polisanmälningar och om stöd och hjälp till utsatta.

Margareta Edling
Mer om Hot och våld
-
När det värsta händer
Hot och våld • Fly, sök skydd, larma. Det är mantrat att ha i huvudet vid pågående dödligt våld, PDV.
-
Höga matpriser skapar otrygg arbetsmiljö i butik
Hot och våld • Med inflation och ökade priser ökar också stölder och andra brott i handeln, något som också påverkar arbetsmiljön negativt.
-
Pågående dödligt våld bakom flera dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fyra av de arbetsrelaterade dödsolyckorna förra året var kopplade till pågående dödligt våld, PDV.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.
-
Så förändrar självbetjäningstrenden handeln
Digitalisering • Trenden med självbetjäning fick en skjuts under pandemin och fortsätter att växa. Hur förändrar det arbetsmiljön och kontakten med kunderna?