Bild: Patricio Davalos
Hellre ersatt av robot än kollega
Publicerat 15 augusti 2019
Tanken på att jobb försvinner på grund av robotisering är skrämmande för många. Men när det gäller de egna arbetsuppgifterna vill vi hellre bli ersatta av en robot än av en annan människa. Det visar en ny internationell undersökning.
Automatisering och robotisering har redan förändrat industrin i stor skala. Näst på tur står tillverkningsindustrin. Fram till 2030 kommer 20 miljoner jobb i tillverkningsindustrin försvinna och ersättas av robotar, enligt en studie av det brittiska analys- och prognosföretaget Oxford Economics. Att industrijobb försvinner på grund av automatisering är inte ett nytt fenomen, men nu börjar datorerna bli så intelligenta att även många tjänstejobb kan utföras av robotar eller AI.
För många känns ökad robotisering skrämmande, men enligt en ny studie där 2 000 anställda i Europa och USA deltagit, vill vi hellre bli ersatta av en robot än av en annan människa om det gäller de egna arbetsuppgifterna. En förklaring tros vara att vi jämför oss mindre med robotar än med människor.
Enligt Christopher Fuchs, professor vid Technische Universität München (TUM) som gjort studien, är det viktigt att förstå de psykologiska effekterna av robotisering, eftersom det kommer förändra arbetsmarknaden så drastiskt de närmsta åren.
– Studien visar att det är mindre viktigt att jobba på att höja självkänslan hos personer som förlorat sina jobb till robotar. Istället bör man fokusera på kompetensutveckling för att minska deras oro för att förlora jobbet igen, säger Christopher Fuchs.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Human Behaviour.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Innovationer
-
Så håller jag mig kreativ
Så gjorde vi • Arbetsliv frågade en kläddesigner, en arkitekt, en AI-kreatör och en författare hur de gör för att behålla sin kreativitet på jobbet.
-
Svenskar minst oroliga över AI
AI • Svenskar tillsammans med nederländare är minst oroliga över att AI ska ta över jobben. Det visar en ny, global undersökning.
-
Vanligare med samarbete bakom innovationer
Innovationer • Att innovationer är resultatet av samarbete har blivit allt vanligare under 2000-talet. Samma trend syns även på andra områden. Det visar en ny studie från Patent- och registreringsverket, PRV.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Han vill peppa till karriärbyte mitt i livet
Generationer • Många tror att det är för sent att utvecklas i karriären efter 40. I sin nya bok visar Nicolas Jacquemot hur man kan bryta gamla föreställningar och hitta nya vägar.
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.