Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Patricio Davalos

Innovationer

Hellre ersatt av robot än kollega

Tanken på att jobb försvinner på grund av robotisering är skrämmande för många. Men när det gäller de egna arbetsuppgifterna vill vi hellre bli ersatta av en robot än av en annan människa. Det visar en ny internationell undersökning.

Automatisering och robotisering har redan förändrat industrin i stor skala. Näst på tur står tillverkningsindustrin. Fram till 2030 kommer 20 miljoner jobb i tillverkningsindustrin försvinna och ersättas av robotar, enligt en studie av det brittiska analys- och prognosföretaget Oxford Economics. Att industrijobb försvinner på grund av automatisering är inte ett nytt fenomen, men nu börjar datorerna bli så intelligenta att även många tjänstejobb kan utföras av robotar eller AI.

För många känns ökad robotisering skrämmande, men enligt en ny studie där 2 000 anställda i Europa och USA deltagit, vill vi hellre bli ersatta av en robot än av en annan människa om det gäller de egna arbetsuppgifterna. En förklaring tros vara att vi jämför oss mindre med robotar än med människor.

Enligt Christopher Fuchs, professor vid Technische Universität München (TUM) som gjort studien, är det viktigt att förstå de psykologiska effekterna av robotisering, eftersom det kommer förändra arbetsmarknaden så drastiskt de närmsta åren.

– Studien visar att det är mindre viktigt att jobba på att höja självkänslan hos personer som förlorat sina jobb till robotar. Istället bör man fokusera på kompetensutveckling för att minska deras oro för att förlora jobbet igen, säger Christopher Fuchs.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Human Behaviour.

Läs mer:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Innovationer

Senaste om Mer om arbetsmiljö