
Bild: Patricio Davalos
Hellre ersatt av robot än kollega
Publicerat 15 augusti 2019
Tanken på att jobb försvinner på grund av robotisering är skrämmande för många. Men när det gäller de egna arbetsuppgifterna vill vi hellre bli ersatta av en robot än av en annan människa. Det visar en ny internationell undersökning.
Automatisering och robotisering har redan förändrat industrin i stor skala. Näst på tur står tillverkningsindustrin. Fram till 2030 kommer 20 miljoner jobb i tillverkningsindustrin försvinna och ersättas av robotar, enligt en studie av det brittiska analys- och prognosföretaget Oxford Economics. Att industrijobb försvinner på grund av automatisering är inte ett nytt fenomen, men nu börjar datorerna bli så intelligenta att även många tjänstejobb kan utföras av robotar eller AI.
För många känns ökad robotisering skrämmande, men enligt en ny studie där 2 000 anställda i Europa och USA deltagit, vill vi hellre bli ersatta av en robot än av en annan människa om det gäller de egna arbetsuppgifterna. En förklaring tros vara att vi jämför oss mindre med robotar än med människor.
Enligt Christopher Fuchs, professor vid Technische Universität München (TUM) som gjort studien, är det viktigt att förstå de psykologiska effekterna av robotisering, eftersom det kommer förändra arbetsmarknaden så drastiskt de närmsta åren.
– Studien visar att det är mindre viktigt att jobba på att höja självkänslan hos personer som förlorat sina jobb till robotar. Istället bör man fokusera på kompetensutveckling för att minska deras oro för att förlora jobbet igen, säger Christopher Fuchs.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Human Behaviour.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Innovationer
-
Fler liv kan räddas på bygget med ny teknik
Innovationer • När en byggnadsarbetare på en mindre ort skadar sig kan det ta tid innan räddningspersonal är på plats. Men tack vare en ny teknik för livräddning på distans är det möjligt att starta avancerade livräddningsinsatser redan innan ambulansen kommer.
-
App skyddar mot värme- och köldstress
Innovationer • Utomhusarbete vid väldigt höga eller låga temperaturer kan leda till värme- eller köldstress och ökar risken för olyckor. Med hjälp av en individuellt anpassad app kan de som jobbar utomhus få råd om hur man förebygger och hanterar värme och kyla.
-
Så skapas ett kreativt klimat
Innovationer • Tålamod och bra samarbete. Det krävs för att driva en idé oavsett om man är Nobelpristagare eller bara vanlig anställd som vill förbättra arbetsmiljön.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.