Hoppa till huvudinnehållet
Innovationer

Här är framtidens yrken

Vad gör egentligen en robotpersonlighetsdesigner eller en gig-manager? Trygghetsrådet och United Minds har listat morgondagens yrken.

Trygghetsrådet, TRR, och analysföretaget United Minds har med hjälp av experter, statistik och rapporter kommit fram till tio nya jobbtitlar som de tror kan slå igenom under 2019. De har utgått från aktuella trender som automatisering och grön omställning.

Här är listan på nya yrken:

Robotpersonlighets-designer Utformar en robots personlighet, röster och ansiktsuttryck så att den fungerar på arbetsplatsen.

Klimatrevisor  En person som kontrollerar att företag och organisationer sköter sin hållbarhetsredovisning.

Distansare En person som arbetar på distans, från kontorshotell eller hemifrån.

Gig-manager En person som leder egenanställda som gör längre eller kortare "gig" inom en organisation.

Molnvakt  En person som håller ordning på data så att den hanteras säkert. 

Oldfluencer En senior influencer som lyfter fram frågor som är viktiga för äldre generationer. Deras följare är ofta köpstarka. 

Kulturflätare En person som ansvarar för att fläta samman organisationer med olika företagskulturer, så att de blir mer effektiva, har ett gemensamt arbetssätt och strävar åt samma håll. Det kommer behövas för att vi i framtiden kommer jobba mer i nätverk, där små och stora organisationer samarbetar för att uppnå gemensamma mål.

Vertikalodlare En stadsbonde som odlar längs med husväggarna. Redan nu finns företag som planerar för det i Stockholm, enligt TRR:s kommunikationschefn Claes Åberg. 

Etikutvecklare En person som utvecklar etiska ramverk och kontrollerar att organisationen och alla underleverantörer gör rätt för sig.

DNA-coach Hjälper kunder att analysera DNA och optimera deras träning och kost därefter. Följer givetvis upp resultaten med hjälp av data från smarta klockor och plagg.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Innovationer

Senaste om Mer om arbetsmiljö