Här är framtidens yrken
Publicerat 11 januari 2019
Vad gör egentligen en robotpersonlighetsdesigner eller en gig-manager? Trygghetsrådet och United Minds har listat morgondagens yrken.
Trygghetsrådet, TRR, och analysföretaget United Minds har med hjälp av experter, statistik och rapporter kommit fram till tio nya jobbtitlar som de tror kan slå igenom under 2019. De har utgått från aktuella trender som automatisering och grön omställning.
Här är listan på nya yrken:
Robotpersonlighets-designer Utformar en robots personlighet, röster och ansiktsuttryck så att den fungerar på arbetsplatsen.
Klimatrevisor En person som kontrollerar att företag och organisationer sköter sin hållbarhetsredovisning.
Distansare En person som arbetar på distans, från kontorshotell eller hemifrån.
Gig-manager En person som leder egenanställda som gör längre eller kortare "gig" inom en organisation.
Molnvakt En person som håller ordning på data så att den hanteras säkert.
Oldfluencer En senior influencer som lyfter fram frågor som är viktiga för äldre generationer. Deras följare är ofta köpstarka.
Kulturflätare En person som ansvarar för att fläta samman organisationer med olika företagskulturer, så att de blir mer effektiva, har ett gemensamt arbetssätt och strävar åt samma håll. Det kommer behövas för att vi i framtiden kommer jobba mer i nätverk, där små och stora organisationer samarbetar för att uppnå gemensamma mål.
Vertikalodlare En stadsbonde som odlar längs med husväggarna. Redan nu finns företag som planerar för det i Stockholm, enligt TRR:s kommunikationschefn Claes Åberg.
Etikutvecklare En person som utvecklar etiska ramverk och kontrollerar att organisationen och alla underleverantörer gör rätt för sig.
DNA-coach Hjälper kunder att analysera DNA och optimera deras träning och kost därefter. Följer givetvis upp resultaten med hjälp av data från smarta klockor och plagg.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Innovationer
-
Fler liv kan räddas på bygget med ny teknik
Innovationer • När en byggnadsarbetare på en mindre ort skadar sig kan det ta tid innan räddningspersonal är på plats. Men tack vare en ny teknik för livräddning på distans är det möjligt att starta avancerade livräddningsinsatser redan innan ambulansen kommer.
-
App skyddar mot värme- och köldstress
Innovationer • Utomhusarbete vid väldigt höga eller låga temperaturer kan leda till värme- eller köldstress och ökar risken för olyckor. Med hjälp av en individuellt anpassad app kan de som jobbar utomhus få råd om hur man förebygger och hanterar värme och kyla.
-
Så skapas ett kreativt klimat
Innovationer • Tålamod och bra samarbete. Det krävs för att driva en idé oavsett om man är Nobelpristagare eller bara vanlig anställd som vill förbättra arbetsmiljön.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.