Fortsatt många journalister som hotas
Publicerat 26 augusti 2019
Nästan 30 procent av landets journalister har blivit hotade det senaste året, enligt en undersökning från Göteborgs universitet. Fyra av tio journalister avstår från att bevaka ett visst ämne på grund av att de hotats.
Enligt en undersökning gjord av Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet (JMG) och Journalistförbundet är andelen journalister som hotats i jobbet fortsatt hög. Nästan 30 procent har mottagit hot det senaste året. En siffra som är i nivå med de två senaste undersökningarna som JMG gjort.
– Det är oroväckande att det fortfarande är så många av våra medlemmar som drabbas. De senaste åren har flera politiska åtgärder vidtagits för att komma till rätta med problemen men det verkar inte ha hjälpt, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet, i en kommentar.
Över hälften av journalisterna som deltagit uppger att de blivit rädda av hoten. Fyra av tio journalister säger att de avstått att bevaka vissa ämnen eller personer till följd av hoten. Enligt Ulrika Hyllert är det en kombination av stress och hat/hot som leder till självcensur.
Jämfört med tidigare undersökningar har det blivit vanligare att vända sig till säkerhetsavdelningar på arbetsplatsen i stället för till polisen i samband med hot. Av de som agerat efter ett hot var det en tredjedel som polisanmält år 2013. 2018 var det bara 12 procent som gjorde det.
– Vi uppmanar alltid våra medlemmar att polisanmäla hot. Polisanmälan är viktig eftersom det synliggör brottet. Problemet är att medlemmar som vi talar med inte känner att det tjänar något till att anmäla. Många har bilden av att polisen lägger ner utredningen direkt. Här har polisen ett ansvar att visa att den som hotar en journalist inte kan göra det ostraffat, säger Ulrika Hyllert.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Hot och våld
-
När det värsta händer
Hot och våld • Fly, sök skydd, larma. Det är mantrat att ha i huvudet vid pågående dödligt våld, PDV.
-
Höga matpriser skapar otrygg arbetsmiljö i butik
Hot och våld • Med inflation och ökade priser ökar också stölder och andra brott i handeln, något som också påverkar arbetsmiljön negativt.
-
Pågående dödligt våld bakom flera dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fyra av de arbetsrelaterade dödsolyckorna förra året var kopplade till pågående dödligt våld, PDV.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.
-
Så förändrar självbetjäningstrenden handeln
Digitalisering • Trenden med självbetjäning fick en skjuts under pandemin och fortsätter att växa. Hur förändrar det arbetsmiljön och kontakten med kunderna?