Så blir du bättre på att lära nytt
Publicerat 7 december 2018
I ett föränderligt arbetsliv kanske vi behöver vi lära om och lära nytt flera gånger om. Svårt, kanske du tänker att lära sig nytt efter 50. Inte alls, ny forskning visar att våra hjärnor är redo för inlärning ända tills vi trillar av pinn.
– Hjärnan anpassar sig efter omständigheterna hela livet, det är snarare att vi går i gamla hjulspår som gör att det tar längre tid att lära nytt, inte hjärnan i sig. Folk kanske inte heller tror sig om att kunna lära sig nya grejer och då finns det ett visst motstånd, säger Niklas Laninge som är psykolog och expert på beteendedesign.
I vår hjärna har vi 100 miljarder nervceller som är kopplade till varandra i olika nätverk. När vi lär oss något förstärks vissa av kopplingarna. Och hjärnan kan liknas vid en muskel – ju mer vi tränar på något, desto bättre blir vi på just det.
Tidigare trodde forskarna att kopplingarna mellan nervcellerna blev mindre föränderliga när vi blev äldre. Men nya rön visar att hjärnan är föränderlig livet ut – det innebär att vi kan lära nytt så länge vi vill. Det finns grundläggande parametrar som måste vara tillgodosedda för att lärandet ska fungera. Utrymme, återhämtning och sömn, är de tre viktigaste.
– På en arbetsplats där man kanske förväntas lära sig genom att läsa in vissa saker, kolla på pdf:er eller filmer så måste det finnas utrymme att göra det under arbetstid. Det går inte att lära sig nytt i en stressig kontext. En stressad hjärna gör att kortisol utsöndras, ett ämne som gör oss redo för fara. Det gagnar inte inlärningen, säger Niklas Laninge.
För att kortisolutsöndringen ska minska behöver vi återhämtning. Därför menar Niklas Laninge att folk inte ska ägna sig åt att arbetsrelaterade uppgifter hemma på kvällarna. Då ska man återhämta sig så att hjärnan får vila.
Han tycker också att det är viktigt att alla ser sin egen betydelse för andras lärande. Att som chef, kollega, eller partner inte hetsa och stressa den som lär sig utan ge personen omtanke, utrymme och gärna komma med glada tillrop som blir som en slags belöning.
Den som fokuserar på att lära sig något 20 timmar i sträck blir bättre på det snabbare än den som bara gör det en timme då och då. Och den som ger sig sjutton på att bli bra på något kan bli det ganska snabbt, om man tycker att det är kul. Kul tycker vi att det är när vi märker att vi blir bättre.
Hur kan man lura hjärnan att lära något som är väldigt tråkigt?
– Du kan belöningshacka dig själv. Håller du på att lära dig något som känns tråkigt kan du alltid fråga dig varför det är relevant för dig. Plocka ut en del i det hela som är positiv för dig.
Finns det någon lärstil som är bättre än någon annan?
– Det har ifrågasatts många gånger. Men det spelar ingen roll om tycker att det går bäst att lära dig genom att läsa, skriva eller att lyssna. Det viktigaste för hur mycket du tar in är att det är kul att lära.
Går det att träna hjärnan på så kallade tankenötter?
– Nej, du måste träna på just det du vill bli bättre på. Du blir inte bättre på matte om du är gör sudoku ofta, däremot blir du bättre på sudoku, säger Niklas Laninge.
Enligt neurovetenskapen
- Nyfikenhet
- Återhämtning
- Sömn
- Tid för att lära sig
- Glada tillrop från omgivningen
- Fysisk träning
Gerd Eriksson
Mer om Kompetens
-
Ta tillvara yrkesförarnas kunskap i den gröna omställningen
Grön omställning • För att den gröna omställningen inom transportsektorn ska upplevas som rättvis och acceptabel av yrkesförarna behöver deras kunskap inkluderas i arbetet, enligt en ny forskningsstudie.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Yrkes-SM firar 20 år
Unga • Till Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad förväntas runt 30 000 besökare. Arrangörerna hoppas att fler ungdomar som söker till gymnasiet ska välja en yrkesutbildning. I många branscher är rekryteringsbehovet skriande stort, säger Pontus Slättman, ansvarig för tävlingen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mobilförbud blev merarbete för lärarna
Arbetsmiljöarbete • Mobilförbud i skolan har flera positiva effekter men innebär också ytterligare en arbetsuppgift som läggs på en redan överbelastad lärarkår enligt högstadieläraren och huvudskyddsombudet Madeleine Wallin.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.