Så beskriver vi oss själva på jobbet
Publicerat 9 februari 2018
Brukar du i jobbsammanhang beskriva dig som specialiserad och erfaren? Då är du inte ensam. Det är nämligen två av de vanligaste orden som svenskar använder för att beskriva sig själva på Linkedin.
I början av året är det många som tar itu med att de känner sig omotiverade på jobbet och söker nya jobb. Januari är den månad då yrkesnätverket Linkedin har flest användare- både sett till antalet personer som söker jobb och till företag som letar kandidater. I samband med det släpper Linkedin en årlig lista på de populäraste orden som användarna har i sina profiler för att beskriva sig själva.
– 2018 beskriver flest svenskar sig som specialiserade, erfarna och kunniga. Detta kan förklaras av att vi behöver vara alltmer tydliga med exakt hur vi kan användas på en alltmer uppgifts- och projektinriktad arbetsmarknad. Vi anpassar oss mot gigekonomins lösare och mer snabbrörliga organisationsformer, säger Linkedins nordenchef Lisa Gunnarsson i en kommentar.
Hon påpekar samtidigt att man ska vara försiktig med att använda modeord i sin profil om man vill sticka ut på nätverket.
– Vilka ord du väljer kan ha enorm betydelse för vilka yrkesmöjligheter du får.
Populäraste orden på Linkedin
- Specialiserad
- Erfaren
- Skicklig
- Ledarskap
- Passionerad
- Strategisk
- Driven
- Kreativ
- Expert
- Ansvarfull

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kompetens
-
Sju enkla tips för att utvecklas på jobbet
Kompetens • Här kommer några tips på hur du kan ta kontroll över din kompetensutveckling.
-
Fem tips för att lyckas med presentationen
Kompetens • Håll det enkelt, var personlig, lägg till en wow-effekt och öva massor. Det är några av inspirationsföreläsaren Micke Hermanssons råd till den som vill bli bättre på att nå ut med sitt budskap.
-
Spelifiering underlättar lärande på jobbet
Kompetens • Vad händer om spelelement fogas in i utbildning? Om du gillar att spela och triggas av att nå olika nivåer och poäng kan du dra fördel av det när det är dags att lära nytt på jobbet. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.