Hoppa till huvudinnehållet
Innovationer

Robotar snart verklighet i servicesektorn

Robotar som kan ersätta personal på flygplatser, hotell och livsmedelsbutiker är snart verklighet. Teknikföretaget LG presenterade nyligen ett antal sådana servicerobotar.

Redan förra året presenterade LG ett antal servicerobotar så som en flygplatsstädrobot och en social robot. Nu har de tagit fram ytterligare tre servicerobotar tänkta att ersätta personal på flygplatser, hotell och stormarknader. Det rapporterar nyhetssajten Robotnyheter.

De tre robotarna ser relativt lika ut och bygger på samma plattform, men är anpassade för respektive arbetsuppgift. Serving robot ska kunna servera mat och dryck till gäster på exempelvis hotell och flygplatser. Porter robot kan ta hand om hotellgästers bagage och leverera väskor till rummet. Den sista, Shopping cart robot, är tänkt att användas på stormarknader. Den kan bistå kunder med att scanna streckkoder och kunderna ska kunna se sin shoppinglista i robotens ansikte som består av en bildskärm. Dessutom ska roboten kunna hjälpa kunderna att hitta varor i affären.

Enligt en uppskattning som Stiftelsen för strategisk forskning (SFF) gjort kommer vartannat jobb automatiseras inom 20 år. Det innebär att 2,5 miljoner jobb i Sverige kommer att påverkas. Enligt SFF är kassapersonal, försäljare och maskinoperatör exempel på yrkesgrupper som inom en 20-årsperiod kommer att ersättas av robotar. Yrken som kräver originalitet, förhandlingsförmåga och social förmåga är svårare att ersätta. Som exempel nämner SFF specialpedagog och präst.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Innovationer

Senaste om Mer om arbetsmiljö