Robotar snart verklighet i servicesektorn
Publicerat 17 januari 2018
Robotar som kan ersätta personal på flygplatser, hotell och livsmedelsbutiker är snart verklighet. Teknikföretaget LG presenterade nyligen ett antal sådana servicerobotar.
Redan förra året presenterade LG ett antal servicerobotar så som en flygplatsstädrobot och en social robot. Nu har de tagit fram ytterligare tre servicerobotar tänkta att ersätta personal på flygplatser, hotell och stormarknader. Det rapporterar nyhetssajten Robotnyheter.
De tre robotarna ser relativt lika ut och bygger på samma plattform, men är anpassade för respektive arbetsuppgift. Serving robot ska kunna servera mat och dryck till gäster på exempelvis hotell och flygplatser. Porter robot kan ta hand om hotellgästers bagage och leverera väskor till rummet. Den sista, Shopping cart robot, är tänkt att användas på stormarknader. Den kan bistå kunder med att scanna streckkoder och kunderna ska kunna se sin shoppinglista i robotens ansikte som består av en bildskärm. Dessutom ska roboten kunna hjälpa kunderna att hitta varor i affären.
Enligt en uppskattning som Stiftelsen för strategisk forskning (SFF) gjort kommer vartannat jobb automatiseras inom 20 år. Det innebär att 2,5 miljoner jobb i Sverige kommer att påverkas. Enligt SFF är kassapersonal, försäljare och maskinoperatör exempel på yrkesgrupper som inom en 20-årsperiod kommer att ersättas av robotar. Yrken som kräver originalitet, förhandlingsförmåga och social förmåga är svårare att ersätta. Som exempel nämner SFF specialpedagog och präst.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Innovationer
-
Fler liv kan räddas på bygget med ny teknik
Innovationer • När en byggnadsarbetare på en mindre ort skadar sig kan det ta tid innan räddningspersonal är på plats. Men tack vare en ny teknik för livräddning på distans är det möjligt att starta avancerade livräddningsinsatser redan innan ambulansen kommer.
-
App skyddar mot värme- och köldstress
Innovationer • Utomhusarbete vid väldigt höga eller låga temperaturer kan leda till värme- eller köldstress och ökar risken för olyckor. Med hjälp av en individuellt anpassad app kan de som jobbar utomhus få råd om hur man förebygger och hanterar värme och kyla.
-
Så skapas ett kreativt klimat
Innovationer • Tålamod och bra samarbete. Det krävs för att driva en idé oavsett om man är Nobelpristagare eller bara vanlig anställd som vill förbättra arbetsmiljön.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.