Hoppa till huvudinnehållet
Digitalisering

Obemannade matbutiker förändrar handelsjobb

Företaget Lifvs Scandinavia har som målsättning att öppna 200 obemannade livsmedelsbutiker på mindre orter i Sverige. För handelsanställda innebär det förändrade arbetsuppgifter.

Enligt nyhetsbrevet Agfo, som spanar på ny teknik och digital utveckling inom livsmedelsbranschen, vill det nystartade företaget Lifvs Scandinavia öppna 200 obemannade närbutiker på svenska landsbygden. Butikerna ska inte konkurrera med befintliga småbutiker utan etablera sig på platser som saknar närbutik i dag. Det blir ett bassortiment på 400 varor och en ansvarig på fem butiker, vars roll blir att serva och fylla på i hyllorna. Och kunderna kommer att använda en app i mobilen att handla med och för att komma in i butiken - som är kameraövervakad.

På arbetsgivarorganisationen Svensk Handel och den fackliga organisationen Handelsanställdas förbund är detta med obemannade butiker ingen stor fråga i dagsläget, om ens alls.

– Det har gjorts försök tidigare med obemannade butiker som har lagt ned och det här är ett icke-problem för oss just nu. Men ett faktum är att de som blir butikschefer i en obemannad butik blir mer lagerarbetare än butikspersonal, säger Krister Colde som är arbetsmiljöombudsman på Handelsanställdas förbund. Foto: Handels

Han säger att den stora omvandlingen för deras medlemmar just nu inte alls handlar om framtida obemannade butiker utan om e-handeln och hur den påverkar deras arbete på olika sätt. Han tror inte heller att Sverige är moget för obemannade butiker.

– Det kanske kan vara aktuellt om fem år. Samtidigt har jag svårt att tro att det är ett system som kan fungera i glesbygd eftersom butikerna måste ligga där det finns folk för att kunna vara lönsamma. Alltså i storstäder.

Krister Colde tror också att det ändå kommer att behövas någon form av bemanning i de obemannade butikerna trots att det finns kameraövervakning och att kunderna måste ha en viss teknikmogna för att kunna handla.

– Unga som är vana att hantera ny teknik och att handla på nätet kommer att vara de som kan dra nytta av de obemannade butikerna. Inte en befolkning på glesbygden som kanske är äldre än genomsnittet, säger Krister Colde

På Svensk Handel säger pressansvarig att detta med obemannade butiker inte är något de har diskuterat. Ingen punkt på deras dagordning.

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Digitalisering

Senaste om Mer om arbetsmiljö