Flexibelt jobb lockar unga
Publicerat 11 september 2018
Möjligheten till flexibelt arbete har blivit det främsta vapnet i jakten på unga talanger. Det visar en stor internationell undersökning.
Möjligheten att kunna jobba på distans står högt upp på önskelistan bland unga talanger som söker jobb. I alla fall om man får tro en undersökning från International Workplace Group (IWG) där 18 000 företagsledare från 96 länder deltagit.
Hela 80 procent av företagsledarna uppger att de lockar med möjligheten att kunna jobba från valfri plats för att rekrytera och behålla talanger. För två år sedan när samma undersökning gjordes var det 64 procent av företagsledarna som sa att det var en viktig faktor för att rekrytera och behålla personal.
För unga personer som vuxit upp med digital teknologi är det självklart att kunna arbeta var som helst och att pendla till kontoret för en arbetsdag från nio till fem är förlegat, enligt Patrik Ölvebäck på IWG Sverige.
– Arbetsplatsgränserna suddas ut mer och mer. Digitaliseringen möjliggör att vi kan vara uppkopplade på andra platser än kontoret och molnlagringstjänster innebär även att information kan nås och delas på ett säkert sätt. Detta skapar möjligheter för företag att anställa talanger som arbetar på annan ort, även utanför Sveriges gränser.
Inom IT och andra branscher där konkurrensen om personal är hård spelar också utformningen av arbetsplatsen stor roll.
– Unga millenniels vill arbeta för företag med en kreativ och kollaborativ arbetsmiljö, säger Patrik Ölvebäck.
Om undersökningen
Totalt ingick 18 000 företagsledare från 96 länder i undersökningen.
- 80% uppgav att de erbjuder möjligheter till flexibelt arbete för att kunna rekrytera och behålla talanger.
- 78% uppgav att allt fler satsar på aktivitetsbaserade kontor för att möta medarbetares efterfrågan på drop-in platser.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Digitalisering
-
Så förändrar självbetjäningstrenden handeln
Digitalisering • Trenden med självbetjäning fick en skjuts under pandemin och fortsätter att växa. Hur förändrar det arbetsmiljön och kontakten med kunderna?
-
Svenskar minst oroliga över AI
AI • Svenskar tillsammans med nederländare är minst oroliga över att AI ska ta över jobben. Det visar en ny, global undersökning.
-
Ny teknik gjorde jobbet mer ensamt
Digitalisering • Högre arbetstempo, mer stress och mindre social kontakt med kollegor. Så uppfattar många lagerarbetare det när en allt större del av deras arbete automatiserats.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Daglig reflektion ökade arbetsglädjen
Arbetsmiljöarbete • På Norrlands universitetssjukhus har korta reflektionsmöten blivit nyckeln till ett förbättrat samarbete. Denna metod visade sig vara särskilt värdefull under pandemin.
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.