Hoppa till huvudinnehållet
Digitalisering

Flexibelt jobb lockar unga

Möjligheten till flexibelt arbete har blivit det främsta vapnet i jakten på unga talanger. Det visar en stor internationell undersökning.

Möjligheten att kunna jobba på distans står högt upp på önskelistan bland unga talanger som söker jobb. I alla fall om man får tro en undersökning från International Workplace Group (IWG) där 18 000 företagsledare från 96 länder deltagit.

Hela 80 procent av företagsledarna uppger att de lockar med möjligheten att kunna jobba från valfri plats för att rekrytera och behålla talanger. För två år sedan när samma undersökning gjordes var det 64 procent av företagsledarna som sa att det var en viktig faktor för att rekrytera och behålla personal.

För unga personer som vuxit upp med digital teknologi är det självklart att kunna arbeta var som helst och att pendla till kontoret för en arbetsdag från nio till fem är förlegat, enligt Patrik Ölvebäck på IWG Sverige. 

– Arbetsplatsgränserna suddas ut mer och mer. Digitaliseringen möjliggör att vi kan vara uppkopplade på andra platser än kontoret och molnlagringstjänster innebär även att information kan nås och delas på ett säkert sätt. Detta skapar möjligheter för företag att anställa talanger som arbetar på annan ort, även utanför Sveriges gränser.

Inom IT och andra branscher där konkurrensen om personal är hård spelar också utformningen av arbetsplatsen stor roll.

– Unga millenniels vill arbeta för företag med en kreativ och kollaborativ arbetsmiljö, säger Patrik Ölvebäck.

FAKTA

Om undersökningen

Totalt ingick 18 000 företagsledare från 96 länder i undersökningen.

  • 80% uppgav att de erbjuder möjligheter till flexibelt arbete för att kunna rekrytera och behålla talanger.
  • 78% uppgav att allt fler satsar på aktivitetsbaserade kontor för att möta medarbetares efterfrågan på drop-in platser.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Digitalisering

Senaste om Mer om arbetsmiljö