Hoppa till huvudinnehållet
Möten

Få förbereder lönesamtalet

Mindre än 30 minuter. Hälften av de privatanställda tjänstemännen lägger inte mer tid än så på att förbereda sig inför sitt lönesamtal, enligt en undersökning från Unionen. Var fjärde förbereder sig inte alls.

Tre av fyra tjänstemän har lönesamtal med sin chef minst en gång per år, enligt Unionens undersökning.

– Lönesamtalet är ett utmärkt tillfälle att synliggöra dina prestationer. Det gäller att ta vara på det, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande för Unionen i en kommentar. Foto: Camilla Svensk

Men enligt undersökningen är det få som utnyttjar möjligheten. Hälften av de privatanställda tjänstemännen lägger inte mer än max 30 minuter på förberedelser och var fjärde förbereder sig inte alls. Samtidigt visar undersökningen att de som har lönesamtal känner sig både nöjdare med utfallet och med möjligheterna att påverka sin lön.
En bra förberedelse inför samtalet är att läsa igenom företagets lönekriterier.

– Det är bra att läsa på om lönekriterierna på arbetsplatsen och göra en lista över dina prestationer under året. Då blir det tydligare för både dig och chefen, säger Peter Hellberg.

4 TIPS

Så förbereder du dig inför lönesamtal

  • Ta reda på vilka lönekriterier som gäller på din arbetsplats. Det är även bra att diskutera med sin chef om hur lönekriterierna ska tolkas.
  • Har du har blivit befordrad, fått ökat ansvar eller svårare och fler arbetsuppgifter? Gå igenom vad som hänt med dina arbetsuppgifter under året.
  • Följ upp det du och din chef kommit överens om vad gäller arbetsinnehåll, kompetens, mål och förväntat resultat.
  • Se till att du själv har en tydlig bild av vad du presterat under året som gått. Koncentrera dig på att ta fram exempel på hur du uppfyllt och ibland överträffat de satta målen.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Möten

Senaste om Mer om arbetsmiljö