Få förbereder lönesamtalet
Publicerat 7 mars 2018
Mindre än 30 minuter. Hälften av de privatanställda tjänstemännen lägger inte mer tid än så på att förbereda sig inför sitt lönesamtal, enligt en undersökning från Unionen. Var fjärde förbereder sig inte alls.
Tre av fyra tjänstemän har lönesamtal med sin chef minst en gång per år, enligt Unionens undersökning.
– Lönesamtalet är ett utmärkt tillfälle att synliggöra dina prestationer. Det gäller att ta vara på det, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande för Unionen i en kommentar.
Men enligt undersökningen är det få som utnyttjar möjligheten. Hälften av de privatanställda tjänstemännen lägger inte mer än max 30 minuter på förberedelser och var fjärde förbereder sig inte alls. Samtidigt visar undersökningen att de som har lönesamtal känner sig både nöjdare med utfallet och med möjligheterna att påverka sin lön.
En bra förberedelse inför samtalet är att läsa igenom företagets lönekriterier.
– Det är bra att läsa på om lönekriterierna på arbetsplatsen och göra en lista över dina prestationer under året. Då blir det tydligare för både dig och chefen, säger Peter Hellberg.
Så förbereder du dig inför lönesamtal
- Ta reda på vilka lönekriterier som gäller på din arbetsplats. Det är även bra att diskutera med sin chef om hur lönekriterierna ska tolkas.
- Har du har blivit befordrad, fått ökat ansvar eller svårare och fler arbetsuppgifter? Gå igenom vad som hänt med dina arbetsuppgifter under året.
- Följ upp det du och din chef kommit överens om vad gäller arbetsinnehåll, kompetens, mål och förväntat resultat.
- Se till att du själv har en tydlig bild av vad du presterat under året som gått. Koncentrera dig på att ta fram exempel på hur du uppfyllt och ibland överträffat de satta målen.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Möten
-
Så får ni till dokumentationen på gåmötet
Må bra • Promenadmöten är både bra för hälsan och kreativiteten visar forskning. Men det är svårt att promenera och föra anteckningar samtidigt. Michael Schüller tipsar om hur man kan få till dokumentationen.
-
Chefer behöver bli bättre på att lyssna
Chef • Chefer är bra på att prata och informera, men sämre på att lyssna. Det gör att de går miste om medarbetarnas engagemang, tankar och nya idéer.
-
Expertens tips: Så skapar du bra workshops
Möten • Rätt förberedelser, en tydlig inbjudan och en kunnig mötesledare. Det är några av nycklarna för att skapa framgångsrika workshops, enligt mötesexperten Erik Mattsson.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.