Appar skapar mobilberoende
Publicerat 29 maj 2018
Gränssnitten på apparna i mobilen gör användarna beroende av sina smarta telefoner. Den åsikten har blivit trendig bland teknikföretagen i Silicon Valley. Nu börjar olika tekniska lösningar komma som ska hindra oss från att ideligen fastna i mobilen.
Mobilen är ofta det första vi kontrollerar på morgonen och det sista vi ägnar oss åt på kvällen. Var femte användare kollar sin mobil 50 gånger om dagen och 52 procent av 16–24-åringarna känner att de använder sin smartphone för mycket, enligt en undersökning från konsultbolaget Deloitte.
Många anser att gränssnitten på de vanligaste apparna är skapade för att få användarna att reagera på notiser och leta efter nytt innehåll. Något som i förlängningen skapar ett slags beroende. Men bland teknikföretagen i Silicon Valley, USA, börjar en motrörelse växa fram, rapporterar tidningen Computer Sweden. En ny mobilapp som heter Siempo vill bota användarna från beroende. Appen ska ersätta enhetens hemskärm med ett "lugnare gränssnitt", få bort distraktioner och ge användaren större kontroll över sina meddelanden. Appen väntas snart bli tillgänglig för Iphone, skriver Computer Sweden.
Att lägga undan mobilen är ett effektivt sätt att minska stressen även på jobbet, enligt hjärnforskaren Katarina Gospic. Men inledningsvis kan det vara tufft att minska på mobiltiden, säger hon.
– Det gäller att härda ut precis som med gymmet. Efter ett tag kommer belöningen.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Digitalisering
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
Arbetsmiljöverket tar tempen på den digitala arbetsmiljön
Digitalisering • Under pandemin fick digitaliseringen i arbetslivet en rejäl skjuts. Nu gör Arbetsmiljöverket en inspektion för att se hur arbetsgivarna tar ansvar för den digitala arbetsmiljön och om de har tillräcklig kunskap.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
Skivnördarnas högborg
Bildreportaget • Nordens största skivbutik fyller 50 år. En bedrift när skivbutikerna fått det allt tuffare. Här pågår dagligen en jakt på guldkorn till hemmasamlingarna.