Hoppa till huvudinnehållet
Digitalisering

Appar skapar mobilberoende

Gränssnitten på apparna i mobilen gör användarna beroende av sina smarta telefoner. Den åsikten har blivit trendig bland teknikföretagen i Silicon Valley. Nu börjar olika tekniska lösningar komma som ska hindra oss från att ideligen fastna i mobilen.

Mobilen är ofta det första vi kontrollerar på morgonen och det sista vi ägnar oss åt på kvällen. Var femte användare kollar sin mobil 50 gånger om dagen och 52 procent av 16–24-åringarna känner att de använder sin smartphone för mycket, enligt en undersökning från konsultbolaget Deloitte.

Många anser att gränssnitten på de vanligaste apparna är skapade för att få användarna att reagera på notiser och leta efter nytt innehåll. Något som i förlängningen skapar ett slags beroende. Men bland teknikföretagen i Silicon Valley, USA, börjar en motrörelse växa fram, rapporterar tidningen Computer Sweden. En ny mobilapp som heter Siempo vill bota användarna från beroende. Appen ska ersätta enhetens hemskärm med ett "lugnare gränssnitt", få bort distraktioner och ge användaren större kontroll över sina meddelanden. Appen väntas snart bli tillgänglig för Iphone, skriver Computer Sweden.

Att lägga undan mobilen är ett effektivt sätt att minska stressen även på jobbet, enligt hjärnforskaren Katarina Gospic. Men inledningsvis kan det vara tufft att minska på mobiltiden, säger hon.

– Det gäller att härda ut precis som med gymmet. Efter ett tag kommer belöningen.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Digitalisering

Senaste om Mer om arbetsmiljö