Appar skapar mobilberoende
Publicerat 29 maj 2018
Gränssnitten på apparna i mobilen gör användarna beroende av sina smarta telefoner. Den åsikten har blivit trendig bland teknikföretagen i Silicon Valley. Nu börjar olika tekniska lösningar komma som ska hindra oss från att ideligen fastna i mobilen.
Mobilen är ofta det första vi kontrollerar på morgonen och det sista vi ägnar oss åt på kvällen. Var femte användare kollar sin mobil 50 gånger om dagen och 52 procent av 16–24-åringarna känner att de använder sin smartphone för mycket, enligt en undersökning från konsultbolaget Deloitte.
Många anser att gränssnitten på de vanligaste apparna är skapade för att få användarna att reagera på notiser och leta efter nytt innehåll. Något som i förlängningen skapar ett slags beroende. Men bland teknikföretagen i Silicon Valley, USA, börjar en motrörelse växa fram, rapporterar tidningen Computer Sweden. En ny mobilapp som heter Siempo vill bota användarna från beroende. Appen ska ersätta enhetens hemskärm med ett "lugnare gränssnitt", få bort distraktioner och ge användaren större kontroll över sina meddelanden. Appen väntas snart bli tillgänglig för Iphone, skriver Computer Sweden.
Att lägga undan mobilen är ett effektivt sätt att minska stressen även på jobbet, enligt hjärnforskaren Katarina Gospic. Men inledningsvis kan det vara tufft att minska på mobiltiden, säger hon.
– Det gäller att härda ut precis som med gymmet. Efter ett tag kommer belöningen.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Digitalisering
-
Svenskar minst oroliga över AI
AI • Svenskar tillsammans med nederländare är minst oroliga över att AI ska ta över jobben. Det visar en ny, global undersökning.
-
Ny teknik gjorde jobbet mer ensamt
Digitalisering • Högre arbetstempo, mer stress och mindre social kontakt med kollegor. Så uppfattar många lagerarbetare det när en allt större del av deras arbete automatiserats.
-
Bolagsverkets AI-satsning gav bättre arbetsmiljö
AI • Färre monotona arbetsuppgifter och effektivare handläggning. Det blev effekten när Bolagsverket lät artificiell intelligens ta hand om en del av deras ärendehantering.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.