Yrke med bäst chans till jobb
Publicerat 10 februari 2017
Den som vill bli efterfrågad på arbetsmarknaden ska satsa på att bli lärare. Journalist eller banktjänsteman är exempel på yrken där de finns ett stort överskott på arbetskraft. Det visar en rapport från Arbetsförmedlingen om framtidsutsikterna för olika yrkesgrupper.
Att det råder lärarbrist i Sverige står klart vid en titt på Arbetsförmedlingens rapport om framtidsutsikter för omkring 200 yrken. Listan toppas av förskolelärare, grundskolelärare och specialpedagoger. Andra efterfrågade yrkesområden är civilingenjörer inom bygg- och anläggning och socialsekreterare.
– Vi har en fortsatt bred jobbtillväxt, men det är utbildad arbetskraft som efterfrågas. För att klara matchningen på arbetsmarknaden blir det ännu viktigare att vägleda och motivera till utbildning som leder till jobb, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen i en kommentar.
Journalister, grafiska formgivare och banktjänstemän toppar listan över jobb där det råder ett överskott på arbetskraft.
Att ha ett yrke där det finns stor efterfrågan och därmed goda möjligheter att byta jobb kan vara viktigt ur ett hälsoperspektiv. Enligt en tre år gammal studie från Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm är det lättare för långtidssjukskrivna att komma tillbaka till arbetslivet om de byter jobb.
Att få jobb 2017
Högskoleutbildning
- Förskollärare
- Sjuksköterskor, både specialistsjuksköterskor och grundutbildade
- Speciallärare och specialpedagoger
- Grundskollärare och lärare i yrkesämnen
- Civilingenjörer och ingenjörer inom bygg och anläggning samt elektronik
- Socialsekreterare
- Läkare
- Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter
- Psykologer

Marianne Zetterblom
Mer om Kompetens
-
Sju enkla tips för att utvecklas på jobbet
Kompetens • Här kommer några tips på hur du kan ta kontroll över din kompetensutveckling.
-
Fem tips för att lyckas med presentationen
Kompetens • Håll det enkelt, var personlig, lägg till en wow-effekt och öva massor. Det är några av inspirationsföreläsaren Micke Hermanssons råd till den som vill bli bättre på att nå ut med sitt budskap.
-
Spelifiering underlättar lärande på jobbet
Kompetens • Vad händer om spelelement fogas in i utbildning? Om du gillar att spela och triggas av att nå olika nivåer och poäng kan du dra fördel av det när det är dags att lära nytt på jobbet. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.