"Vissa dagar låtsas man att man inte hör"
Publicerat 13 december 2017
Kvinnor i restaurangbranschen måste våga säga ifrån när de utsätts för sexuella trakasserier, annars går det inte att ändra på den machokultur som genomsyrar många arbetsplatser. Det anser Jaqueline "Jackie" Lenander, 29 år, som jobbar som kock i Malmö.
Redan när hon var 17 år och gick på restaurangskolan fick hon uppleva hur det är att vara kvinna i branschen
– Jag stod på knä och skulle rengöra en vagn och då sa min lärare: "Det är så kvinnor ska vara – nere på knä och nära köket".
Jackie Lenander har jobbat drygt tio år som kock. Att manliga arbetskamrater och chefer kommenterat hennes utseende har varit en del av yrkeslivet. Hon har också blivit kallad för babe, lilla gumman och andra tillmälen och fått så kallade dick-pics, penisbilder, skickade till sig från manliga kollegor.
– Det är en extrem machokultur, hierarkiskt och en väldigt tuff arbetsmiljö. Det tror jag är en anledning till att många inte söker sig till yrket längre, säger hon.
Ett problem är att man som anställd känner ett tryck på sig att falla in i den hårda jargong som råder på en restaurang, annars riskerar man att bli utstött ur gemenskapen.
– Vi som jobbar i branschen måste ta en titt på oss själva och hur vi beter oss. Det gäller även mig, jag är ju också en del av strukturen. Jag fick lära mig i tidig ålder att om jag inte anpassar mig kommer jag att hamna utanför. Det tror jag många kvinnor kan relatera till, säger Jackie Lenander.
Arbetsgivare ser ofta mellan fingrarna med hur de anställda beter sig, menar hon. Det är inte heller så lätt att våga säga ifrån när kommentarer och anspelningar kommer från en chef eller en populär, duktig person i köket.
– Vissa dagar ignorerar man det och låtsas att man inte hörde. Och vissa dagar orkar man säga ifrån. Det måste man göra fast det kan vara jobbigt, för det handlar om kommande generationer som ska jobba i den här branschen. Vill vi att de ska ha det lika jävligt? Eller vill vi att det ska bli bättre?
Jackie Lenander är skyddsombud och klubbordförande på Casino Cosmopol där hon jobbat de senaste åren. Hon är även ungdomsansvarig och ledamot i HRF avdelning Syd.
Ett av hennes uppdrag är att informera elever på restaurangskolorna och då tar hon alltid upp trakasserierna i branschen. I somras var hon dessutom med och svarade i LO:s hjälptelefon för sommarjobbare. Många av de som ringde var unga tjejer som jobbade på restauranger och som kände sig trakasserade.
– På mindre restauranger är det fruktansvärt. Där känner man att man inte har någon att vända sig till. Just därför det så viktigt att vara medlem i ett fack. Då har man någon att vända sig till, säger Jackie Lenander.

Krister Zeidler
Mer om Sexuella trakasserier
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Att vara i minoritet ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara en av få kvinnor på en mansdominerad arbetsplats eller en av få män på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken för att utsättas för sexuella trakasserier.
-
Könsuppdelat jobb ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara kvinna och jobba på en mansdominerad arbetsplats eller att vara man på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken att utsättas för sexuella trakasserier.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.
-
Så förändrar självbetjäningstrenden handeln
Digitalisering • Trenden med självbetjäning fick en skjuts under pandemin och fortsätter att växa. Hur förändrar det arbetsmiljön och kontakten med kunderna?