Hoppa till huvudinnehållet
Innovationer

Unga företagare vill få oss att må bättre på jobbet

Fyra 19-åriga företagare i Leksand har utvecklat en app som ska förenkla arbetet med den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Dålig arbetsmiljö på ett sommarjobb i gymnasiet ledde till att de fick idén.

Oskar Sandelin läste ekonomi på gymnasiet i Leksand och har programmering som ett stort fritidsintresse. Tillsammans med fyra gamla klasskompisar har han utvecklat en app för att kartlägga den psykosociala arbetsmiljön på jobbet. Intresset väcktes när en av vännerna blev illa behandlad på sitt sommarjobb och fick dåligt stöd av chefen. De bestämde sig för att med hjälp av digital teknik skapa ett enkelt sätt stämma av hur medarbetare på en arbetsplats mår och i samma veva startade de eget företaget för att kunna förverkliga sin idé.

– Vi började med att utveckla en app för att mäta stress. Den presenterade vi för några företag som brukade använda medarbetarenkäter som den sedan skulle sammanställa svaren på och sedan åtgärda bristerna. De gillade att appen gjorde det mer effektivt åt dem, säger Oskar Sandelin på nystartade företaget Peopl.

Peopl har fortsatt utveckla appen som är ett digitalt verktyg som samlar och förenklar olika momenten i det sociala och organisatoriska arbetsmiljöarbetet. Via appen kan chefen enkelt skicka mejl eller sms till sina medarbetare med frågor om till exempel ledarskapet, vilket stöd medarbetarna tycker att de får, schemaläggning och återhämtning. Det finns färdiga frågebatterier för den som önskar eller så kan man lägga till egna frågor. Informationen bearbetas sedan via appen och paketeras så den chef det berör får en återkoppling om resultatet.

– Resultatet går man sedan igenom tillsammans på nästa arbetsplatsträff och kommer fram till en handlingsplan för åtgärder. Handlingsplanen finns i appen och det kommer automatiskt påminnelser vartefter om det man har beslutat.

I dagsläget är det flera mindre företag som använder appen, företag som kanske tidigare inte haft något riktigt bra upplägg för att hantera frågor om stress och trivsel. Appen blir ett bra stöd för dem.

Hur kan ni som inte varit ute på arbetsmarknaden än fylla appen med innehåll?

– Vi brukar skämta om det ibland att ingen av oss haft ett riktigt jobb. Men vi har nätverkat med experter och fått mycket feed back så att vi har lärt oss längs vägen.

Hur ser er egen organisation ut?

– Vi är faktiskt rätt bra på social och organisatorisk arbetsmiljö. Vi har avstämningar varje måndag och fredag och vi är en platt organisation där alla är med och bestämmer och lyssnar på varandra.

Under SM för unga företagare tidigare i år fick Peopl två silver i kategorierna Årets företag och Årets produktutveckling.

– Vår vision är ett samhälle utan psykosocial ohälsa, säger 19-åriga Oskar Sandelin.

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Innovationer

Senaste om Mer om arbetsmiljö