Svettigt jobba i Foodtruck på sommaren
Publicerat 6 juli 2017
Det kan bli rejält varmt när man står och steker hamburgare i en foodtruck, inte minst på sommaren. Men för Richard Hamberg, truckchef på Gnarly Burger, hör det till i krogbranschen att man ska stå och slava i köket samtidigt som man har kul.
Richard Hamberg, 26 år, började jobba i Gnarly Burgers foodtruck i Stockholm i våras efter att en vän tipsat honom. Han har tidigare bland annat jobbat på café på Södermalm samtidigt som han pluggat på universitetet.
Inriktningen på maten är hamburgare gjorda på högrev med inspiration från hamburgerkulturen på västkusten i USA.
– Det vi är fokuserade på i trucken är att bemöta alla gäster med en positiv attityd så att man känner sig välkommen. Vi vill servera bra burgare, men det ska också vara en grymt trevlig upplevelse, säger Richard Hamberg.
Trucken är en Renault som byggts om för att passa verksamheten. Det finns två stekbord och en grill, men är man fler än två personer i matvagnen är det inte mycket utrymme att röra sig på. Stekoset och värmen från stekborden och grillen gör också att det kan bli rejält svettigt när man jobbar.
– Det är en typ 40 grader. Men man kan öppna fönstren och dörren och få lite korsdrag. Vi har också en skyddsfläkt som vi har på turbomax när det osar mycket.
Varma dagar när solen ligger på blir det extra svettigt i trucken. Så var det på nationaldagen då de stod i Vällingby och körde ut 600 bjudportioner till folk.
– Det osade upp och man kände sig som en zombie efteråt. Men det är värt det när alla blir nöjda. Det hör också till romantiken i restaurangbranschen att stå och slava fast man har kul ändå, Richard Hamberg.
De är ett team på 5-6 personer som turas om att jobba i trucken. Södermalm och utanför Kungliga tekniska högskolan är några platser de stått på, men de är också med på festivaler och evenemang där det är mycket folk. Under sommaren kör Gnarly Burger med två matvagnar och Richard Hamberg ska med den ena till Tyskland.
– Vi ska åka ner till boardershoparna i Puttgarden. Planen är att vi ska stå där hela juli.
Han studerar på halvfart på Stockholms universitet och tycker att jobbet är perfekt som extraknäck när man är student. Även om det kan vara slitigt, svettigt och osigt att stå i foodtrucken finns det annat som väger upp.
– Det bästa är att det är ett så otroligt härligt gäng i trucken. Nästan alla är vänner sedan innan och jag har aldrig varit med om bättre stämning, säger han.
Krister Zeidler
Mer om Artikelserie
-
Så lyckas ni med tekniken på hybridkontoret
Hybridkontor • I takt med att arbetslivet blir alltmer flexibelt och medarbetarna sitter utspridda är tekniken kittet som får det att gå i lås. Men vad krävs egentligen för att få hybridkontoret att fungera optimalt rent tekniskt?
-
Så blir kontoret efter pandemin
Kontor • Minskade kontorsytor och färre skrivbordsplatser men fler ytor för sociala, innovativa och kreativa möten. Så tror svenska HR-chefer att framtidens kontor kommer se ut.
-
Så får du det nya flexibla arbetslivet att funka
Distansarbete • Experterna är eniga – vi kommer inte återgå till våra gamla kontorsliv efter pandemin. Men hur gör man för att få det nya hybridkontoret att funka optimalt? Sofia Edholm, digital strateg på Diwo, har några goda råd för ett bra flexibelt arbetsliv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
Skivnördarnas högborg
Bildreportaget • Nordens största skivbutik fyller 50 år. En bedrift när skivbutikerna fått det allt tuffare. Här pågår dagligen en jakt på guldkorn till hemmasamlingarna.