Svettigt jobba i Foodtruck på sommaren
Publicerat 6 juli 2017
Det kan bli rejält varmt när man står och steker hamburgare i en foodtruck, inte minst på sommaren. Men för Richard Hamberg, truckchef på Gnarly Burger, hör det till i krogbranschen att man ska stå och slava i köket samtidigt som man har kul.
Richard Hamberg, 26 år, började jobba i Gnarly Burgers foodtruck i Stockholm i våras efter att en vän tipsat honom. Han har tidigare bland annat jobbat på café på Södermalm samtidigt som han pluggat på universitetet.
Inriktningen på maten är hamburgare gjorda på högrev med inspiration från hamburgerkulturen på västkusten i USA.
– Det vi är fokuserade på i trucken är att bemöta alla gäster med en positiv attityd så att man känner sig välkommen. Vi vill servera bra burgare, men det ska också vara en grymt trevlig upplevelse, säger Richard Hamberg.
Trucken är en Renault som byggts om för att passa verksamheten. Det finns två stekbord och en grill, men är man fler än två personer i matvagnen är det inte mycket utrymme att röra sig på. Stekoset och värmen från stekborden och grillen gör också att det kan bli rejält svettigt när man jobbar.
– Det är en typ 40 grader. Men man kan öppna fönstren och dörren och få lite korsdrag. Vi har också en skyddsfläkt som vi har på turbomax när det osar mycket.
Varma dagar när solen ligger på blir det extra svettigt i trucken. Så var det på nationaldagen då de stod i Vällingby och körde ut 600 bjudportioner till folk.
– Det osade upp och man kände sig som en zombie efteråt. Men det är värt det när alla blir nöjda. Det hör också till romantiken i restaurangbranschen att stå och slava fast man har kul ändå, Richard Hamberg.
De är ett team på 5-6 personer som turas om att jobba i trucken. Södermalm och utanför Kungliga tekniska högskolan är några platser de stått på, men de är också med på festivaler och evenemang där det är mycket folk. Under sommaren kör Gnarly Burger med två matvagnar och Richard Hamberg ska med den ena till Tyskland.
– Vi ska åka ner till boardershoparna i Puttgarden. Planen är att vi ska stå där hela juli.
Han studerar på halvfart på Stockholms universitet och tycker att jobbet är perfekt som extraknäck när man är student. Även om det kan vara slitigt, svettigt och osigt att stå i foodtrucken finns det annat som väger upp.
– Det bästa är att det är ett så otroligt härligt gäng i trucken. Nästan alla är vänner sedan innan och jag har aldrig varit med om bättre stämning, säger han.

Krister Zeidler
Mer om Artikelserie
-
Så klarar du värmen på jobbet
Artikelserie • Det är många som lider av värmen på jobbet när det är högsommar. Men det finns ingen maxgräns för hur varmt det får vara på en arbetsplats. Därför gäller det att skydda sig, till exempel genom att arbeta lite annorlunda.
-
Utomhusjobb ökar risken för värmestress
Artikelserie • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress. Är man dessutom äldre och har en kronisk sjukdom ökar känsligheten för värme, visar två nya kunskapsöversikter.
-
Yrkesstatus präglar vår människosyn
Artikelserie • Yrkesstatusen har betydelse för hur vi ser på oss själva, men också hur vi bemöter andra. Medan de som har ett lågstatusyrke kan känna sig nedvärderade och osynliggjorda kan de med ett högstatusyrke uppleva sig pressade av att behöva leva upp till sin yrkesroll.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.