Hoppa till huvudinnehållet
Artikelserie

Svettigt jobba i Foodtruck på sommaren

Det kan bli rejält varmt när man står och steker hamburgare i en foodtruck, inte minst på sommaren. Men för Richard Hamberg, truckchef på Gnarly Burger, hör det till i krogbranschen att man ska stå och slava i köket samtidigt som man har kul.

Richard Hamberg, 26 år, började jobba i Gnarly Burgers foodtruck i Stockholm i våras efter att en vän tipsat honom. Han har tidigare bland annat jobbat på café på Södermalm samtidigt som han pluggat på universitetet.
Inriktningen på maten är hamburgare gjorda på högrev med inspiration från hamburgerkulturen på västkusten i USA.

– Det vi är fokuserade på i trucken är att bemöta alla gäster med en positiv attityd så att man känner sig välkommen. Vi vill servera bra burgare, men det ska också vara en grymt trevlig upplevelse, säger Richard Hamberg.

Trucken är en Renault som byggts om för att passa verksamheten. Det finns två stekbord och en grill, men är man fler än två personer i matvagnen är det inte mycket utrymme att röra sig på. Stekoset och värmen från stekborden och grillen gör också att det kan bli rejält svettigt när man jobbar.

– Det är en typ 40 grader. Men man kan öppna fönstren och dörren och få lite korsdrag. Vi har också en skyddsfläkt som vi har på turbomax när det osar mycket.

Varma dagar när solen ligger på blir det extra svettigt i trucken. Så var det på nationaldagen då de stod i Vällingby och körde ut 600 bjudportioner till folk.

– Det osade upp och man kände sig som en zombie efteråt. Men det är värt det när alla blir nöjda. Det hör också till romantiken i restaurangbranschen att stå och slava fast man har kul ändå, Richard Hamberg.

De är ett team på 5-6 personer som turas om att jobba i trucken. Södermalm och utanför Kungliga tekniska högskolan är några platser de stått på, men de är också med på festivaler och evenemang där det är mycket folk. Under sommaren kör Gnarly Burger med två matvagnar och Richard Hamberg ska med den ena till Tyskland.

– Vi ska åka ner till boardershoparna i Puttgarden. Planen är att vi ska stå där hela juli.

Han studerar på halvfart på Stockholms universitet och tycker att jobbet är perfekt som extraknäck när man är student. Även om det kan vara slitigt, svettigt och osigt att stå i foodtrucken finns det annat som väger upp.

– Det bästa är att det är ett så otroligt härligt gäng i trucken. Nästan alla är vänner sedan innan och jag har aldrig varit med om bättre stämning, säger han.

bild på Krister Zeidler

Krister Zeidler

Mer om Artikelserie

Senaste om Mer om arbetsmiljö