Se vardagen med nya ögon
Publicerat 6 september 2017
När man kommer hem från semestern brukar man se bostaden med helt nya ögon: här saknas det verkligen en blomma! Vad den här gamla byrån ser omodern ut! Vad lite vi har på väggarna! På samma sätt kan man passa på att se på vardagen och jobbet: varför gör jag alltid på det här krångliga sättet? Det måste jag ändra på!
Lägg till en god vana
I stället för att skapa förbud (nu ska jag aldrig mer äta socker), försök lägga till en god liten vana. Ta trapporna i stället för hissen första veckan, ta en två-minuterspaus på förmiddagen för lite rygg-gympa nästa vecka. Goda vanor har en tendens att automatiskt bre ut sig och tränga undan de dåliga.
Hitta på roliga saker
Sommaren har varit fylld av umgänge med nära och kära. Fortsätt att umgås – och kanske även med arbetskamraterna. Boka in några roliga aktiviteter redan nu när ni har ork och det finns utrymme i kalendern. Teater, fotbollsmatch ...
Förnya dig
Sommaren är ofta en tid då man upptäcker nytt och förnyar sig. Fastna inte i vanefällan på hösten! Utmana dig själv att se nya möjligheter när de dyker upp även i vardagen: laga en ny rätt, ta en ny väg till jobbet, köp en annan lunchrätt än du brukar, prata med den där kollegan som sitter längst bort.
Se jobbet med positiva ögon
Om du anstränger dig att se jobbet och vardagen med positiv blick kommer det att kännas roligare automatiskt. Att satsa på ett rejält engagemang i ett jobbprojekt som från början kändes tråkigt brukar också göra att det känns roligare. Det finns alltid småsaker och moment även i trista uppdrag som faktiskt kan bli spännande.
Helena Wahlund
Mer om Må bra
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.