Kontor i ur och skur
Publicerat 19 juni 2017
I det gamla regementsområdet i Växjö har fastighetsbolaget Castellum sedan ett år tillbaka ett utomhuskontor. Bättre hälsa och produktivitet är två vinster med att jobba utomhus, anser initiativtagaren Jenny Rungegård.
Det var när Jenny Rungegård, affärsområdeschef på Castellum, tittade ut genom kontorsfönstren en dag i maj för två år sedan som hon fick idén till utomhuskontoret. Det var en solig och vacker dag och folk pratade och skrattade på bänkarna utanför kontoret. Hon slogs av att utemiljön borde öka kreativiteten och leda till många nya affärsmöjligheter. Förra året i maj blev hennes idé verklighet när Castellum invigde sitt utomhuskontor.
– Det är en permanent satsning och utomhuskontoret har varit öppet sen dess. Men på vintern är det så klart färre personer som nyttjar det, säger hon.
Utomhuskontoret är ett komplement till Castellums vanliga kontor i samma område. Men om man väljer att jobba utomhus ska det gå att göra allt som man kan göra inomhus, enligt Jenny Rungegård. Wifi finns och ett glastak över en del av platsen gör att man kan använda en bildskärm utan problem. Laddstolpar som drivs av solceller på glastaket gör att datorer och mobiler kan laddas.
– Utomhuskontoret har tagits emot väldigt väl. Det är många som uppskattar att ha det som en valmöjlighet. Sen är det ju så att det krävs en beteendeförändring för att man ska börja använda det. Men de som testar blir ofta överraskade över hur bra det fungerar.
Tanken med utomhuskontoret är att det ska leda till bättre hälsa hos medarbetarna samt öka kreativiteten.
– Två stora stötestenar när man planerar ett vanligt kontor är ju dagsljusinsläpp och ventilation. Det får man gratis när man jobbar utomhus. Dessutom får man tillgång till naturen på köpet. Forskning visar att det sänker stressnivåerna och ökar tankeverksamheten. Att man tänker bättre utomhus än vid sin dator inne på kontoret är väldigt tydligt tycker jag.
Och utomhuskontoren verkar vara en trend. Telenor lanserade också ett mobilt utomhuskontor förra året och Malmö stad har en liknande satsning som ska starta nästa år.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Innovationer
-
Fler liv kan räddas på bygget med ny teknik
Innovationer • När en byggnadsarbetare på en mindre ort skadar sig kan det ta tid innan räddningspersonal är på plats. Men tack vare en ny teknik för livräddning på distans är det möjligt att starta avancerade livräddningsinsatser redan innan ambulansen kommer.
-
App skyddar mot värme- och köldstress
Innovationer • Utomhusarbete vid väldigt höga eller låga temperaturer kan leda till värme- eller köldstress och ökar risken för olyckor. Med hjälp av en individuellt anpassad app kan de som jobbar utomhus få råd om hur man förebygger och hanterar värme och kyla.
-
Så skapas ett kreativt klimat
Innovationer • Tålamod och bra samarbete. Det krävs för att driva en idé oavsett om man är Nobelpristagare eller bara vanlig anställd som vill förbättra arbetsmiljön.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.