Kontor i ur och skur
Publicerat 19 juni 2017
I det gamla regementsområdet i Växjö har fastighetsbolaget Castellum sedan ett år tillbaka ett utomhuskontor. Bättre hälsa och produktivitet är två vinster med att jobba utomhus, anser initiativtagaren Jenny Rungegård.
Det var när Jenny Rungegård, affärsområdeschef på Castellum, tittade ut genom kontorsfönstren en dag i maj för två år sedan som hon fick idén till utomhuskontoret. Det var en solig och vacker dag och folk pratade och skrattade på bänkarna utanför kontoret. Hon slogs av att utemiljön borde öka kreativiteten och leda till många nya affärsmöjligheter. Förra året i maj blev hennes idé verklighet när Castellum invigde sitt utomhuskontor.
– Det är en permanent satsning och utomhuskontoret har varit öppet sen dess. Men på vintern är det så klart färre personer som nyttjar det, säger hon.
Utomhuskontoret är ett komplement till Castellums vanliga kontor i samma område. Men om man väljer att jobba utomhus ska det gå att göra allt som man kan göra inomhus, enligt Jenny Rungegård. Wifi finns och ett glastak över en del av platsen gör att man kan använda en bildskärm utan problem. Laddstolpar som drivs av solceller på glastaket gör att datorer och mobiler kan laddas.
– Utomhuskontoret har tagits emot väldigt väl. Det är många som uppskattar att ha det som en valmöjlighet. Sen är det ju så att det krävs en beteendeförändring för att man ska börja använda det. Men de som testar blir ofta överraskade över hur bra det fungerar.
Tanken med utomhuskontoret är att det ska leda till bättre hälsa hos medarbetarna samt öka kreativiteten.
– Två stora stötestenar när man planerar ett vanligt kontor är ju dagsljusinsläpp och ventilation. Det får man gratis när man jobbar utomhus. Dessutom får man tillgång till naturen på köpet. Forskning visar att det sänker stressnivåerna och ökar tankeverksamheten. Att man tänker bättre utomhus än vid sin dator inne på kontoret är väldigt tydligt tycker jag.
Och utomhuskontoren verkar vara en trend. Telenor lanserade också ett mobilt utomhuskontor förra året och Malmö stad har en liknande satsning som ska starta nästa år.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Innovationer
-
Svenskar minst oroliga över AI
AI • Svenskar tillsammans med nederländare är minst oroliga över att AI ska ta över jobben. Det visar en ny, global undersökning.
-
Vanligare med samarbete bakom innovationer
Innovationer • Att innovationer är resultatet av samarbete har blivit allt vanligare under 2000-talet. Samma trend syns även på andra områden. Det visar en ny studie från Patent- och registreringsverket, PRV.
-
”Vi kan inte lämna över ansvaret för AI på utvecklarna”
AI • Artificiell intelligens kan vara ett bra stöd i arbetslivet. Samtidigt finns det många utmaningar. Diskriminering, fördomar och oansvarig datahantering är bara några av dem.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.
-
Så förändrar självbetjäningstrenden handeln
Digitalisering • Trenden med självbetjäning fick en skjuts under pandemin och fortsätter att växa. Hur förändrar det arbetsmiljön och kontakten med kunderna?