Hot och våld allt vanligare på bibliotek
Publicerat 2 oktober 2017
Personal som misshandlas av besökare eller som hotas när de inte beställer "rätt" böcker. En ny rapport om arbetsmiljön på bibliotek visar att hot och våld blivit ett allt vanligare inslag i vardagen.
Det är fackförbundet DIK, som bland annat organiserar bibliotekarier, som frågat cirka 1 300 biblioteksanställda om hot och våld i arbetsmiljön. Och bilden som framkommer är att biblioteken blivit en allt stökigare plats. Över hälften av de som svarat upplever att hoten ökat de senaste två åren och 64 procent har blivit aggressivt bemötta av besökare.
– Vi ser att den ökande sociala oron i samhället flyttar in på biblioteken. Det är ett av få ställen som fortfarande är gratis och öppna för alla. Och när fler människor inte har någonstans att ta vägen går de dit. Det kan vara människor som inte har något hem, som har drogproblem, psykiska problem eller ungdomar som inte har någonstans att vara, säger Anna Troberg, förbundsordförande för DIK.
Men det är inte bara allmänt stökiga besökare som påverkar de anställda. Det har också blivit vanligare att biblioteksanställda hotas på grund av inköp de gör – eller inte gör. Hoten är ofta politiskt färgade.
– I vårt demokratiska uppdrag ligger att verka för fri åsiktsbildning och bibliotekarierna gör representativa urval så att alla typer av åsikter får plats på biblioteket. Men när det kommer in krafter som genom hot vill påverka det här arbetet är det inte bara ett jättestort arbetsmiljöproblem, det är också ett hot mot vår demokrati.
Ett bibliotek med erfarenhet av hot och våld finns i Sandviken. Här misshandlades en av de anställda i somras. En besökare slängde en dator i golvet, en anställd grep in och blev nedslagen. Efter det skärptes rutinerna kring hot och våld, inte minst vid introduktion av nyanställda och vikarier.
– Jag håller med om att samhällets problem flyttar in i biblioteken och det är på sätt och vis oundvikligt. Vi är ju en öppen lokal. Vi kan förebygga och skriva hur många dokument som helst, men i slutändan är det en fråga om ekonomi. En prioriteringsfråga om allt från väktare, till fler fritidsgårdar eller resurspersonal i skolorna, säger bibliotekschefen Peter Hirseland.
Enligt honom är det största problemet just nu ungdomar som inte har någonstans att ta vägen. Men han vill inte se problemet som ett enskilt "biblioteksproblem".
– Det är ett samhällsproblem, och när samhället har problem och märks det på biblioteken. Så man kan inte plocka ut biblioteket som en enskild aktör i den diskussionen, säger han.

Carin Hedström
Mer om Hot och våld
-
Förberedelse viktigt för att hantera hot och våld på jobbet
Hot och våld • Att vara väl förberedd och ha strategier för hur man ska hantera hotfulla situationer på jobbet ökar chanserna för ett bra utfall.
-
Skolor uppmanas skaffa rutiner för våldsamma händelser
Hot och våld • Efter attacken i Malmö där två lärare dödades säger Lärarförbundet att alla skolor behöver ha rutiner och en beredskap för händelser som denna.
-
Att träna på hotfulla situationer ökar tryggheten
Hot och våld • Genom att träna på hotfulla situationer går det minska lidandet för den som drabbas. Överraskningsmomentet blir inte lika stort och man kan bredda sitt handlingsutrymme. Det säger Stefan Dahlberg som är utbildare inom krisstöd och krishantering.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.