Hoppa till huvudinnehållet
Hot och våld

Hot får kvinnliga journalister att vilja sluta

Var tredje kvinnlig ledarskribent, krönikör, chefredaktör och kommentator inom dagspressen funderar på att sluta med journalistik på grund av de trakasserier de utsätts för. Det visar en studie som branschorganisationen Tidningsutgivarna gjort tillsammans med nätverket Klara K.

Det är bransch- och arbetsgivarorganisationen Tidningsutgivarna (TU) och nätverket Klara K som med hjälp av Kantar Sifo, undersökt i vilken utsträckning kvinnliga journalister vid landets 163 dagstidningar utsatts för trakasserier och hot de senaste 12 månaderna. Hela 72 procent har svarat att de blivit hotade och trakasserade. Hot om att bli trakasserad på sin arbetsplats eller privat liksom hot om sexuellt våld är vanligast. 66 procent har fått nedsättande kommentarer om sitt kön och 68 procent om sitt utseende.Foto: Jonas Hellsén

– Nu är det viktigt att regeringen följer de uppmaningar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap nyligen presenterade i sin rapport om mediernas säkerhet. Man behöver avsätta reella resurser för att bland annat se över hot och trakasserier mot medier, men också arbeta fram skyddsstrategier för journalister, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för TU i en kommentar.

För ungefär hälften av de utsatta har hoten lett till rädsla och oro. 22 procent säger att hoten inneburit att de avstått från att bevaka vissa samhällsfrågor. En av tre, 34 procent, uppger att de funderat på att helt sluta med journalistik på grund av trakasserierna.

Drygt hälften anser att mängden hot och trakasserier ökat de senaste tre åren. 54 procent anser att de blivit grövre under samma tidsperiod. Även en undersökning som SVT:s Kulturnyheterna gjort visar att hoten mot svenska journalister ökar. Bara den senaste månaden har reportrar mordhotats och trakasserats i sina hem till följd av granskningar av näthat skriver SVT.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Hot och våld

Senaste om Mer om arbetsmiljö