Byggcheferna vill stoppa machokulturen i branschen
Publicerat 17 november 2017
Byggbranschen behöver metoo-rörelsen. Det anser Kajsa Hessel, ordförande för branschföreningen Byggcheferna där många kvinnliga medlemmar vittnar om sexuella trakasserier. Hon hoppas på en kulturförändring i branschen.
Omkring hälften av de kvinnliga medlemmarna i Byggcheferna har upplevt sexuella trakasserier på jobbet, enligt undersökningar som föreningen gjort. Branschen är kraftigt mansdominerad. Omkring nio av tio byggchefer är män och bland byggnadsarbetarna är andelen män ännu högre. Kajsa Hessel anser att metoo-rörelsen behövs i byggbranschen.
– Det är fantastiskt bra att vi får ett klimat över hela Sverige, som om – vi hjälps åt – faktiskt kan bli en grogrund för förändring. Det är härligt, om man nu kan använda det ordet i det här sammanhanget, säger Kajsa Hessel.
Branschen måste ta frågan om sexuella trakasserier på allvar, fortsätter hon.
– Vi har lärt oss av våra undersökningar att det räcker med att ställa en fråga, så får du hemska svar. Det är helt orimligt att vi ska ha det så här på våra arbetsplatser.
Hon hoppas att det som pyr under ytan ska komma upp i ljuset, att drabbade ska få stöd av sina chefer, att män i branschen ska rannsaka sitt beteende och att resultatet ska bli en jämställd arbetsmiljö, där övergrepp inte förekommer.
Sedan 2010 driver Byggcheferna och Byggnads en gemensam kampanj för ökad jämställdhet i byggbranschen. "Stoppa machokulturen", heter den. Startpunkten var just en undersökning som visade att många kvinnor varit utsatta för sexuella trakasserier på arbetsplatsen och att jargongen var hård.
– Just nu är vi i en fas där vi predikar om diskrimineringslagstiftningen, säger Kajsa Hessel. Vi talar om för arbetsgivare, chefer, våra medlemmar att vi har ett stort ansvar, och att det inte är lagligt att göra på ett visst sätt.
Hon hoppas att arbetet med att stoppa machokulturen ska fortsätta.
– Vi behöver mer konkreta verktyg och mer utbildning i hur arbetsplatser kan jobba med de här frågorna i sitt aktiva jämställdhetsarbete, säger hon.
Mer om Sexuella trakasserier
-
Könsuppdelat jobb ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara kvinna och jobba på en mansdominerad arbetsplats eller att vara man på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken att utsättas för sexuella trakasserier.
-
Attitydförändring efter Metoo
Sexuella trakasserier • Det går åt rätt håll inom teater, film och tv, men fortfarande återstår mycket att göra för att arbetsplatserna ska bli fria från trakasserier.
-
Allvarliga konsekvenser av sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att utsättas för sexuella trakasserier på arbetsplatsen kan få stora konsekvenser för den psykiska hälsan. Det visar en ny stor studie från Karolinska Institutet.
Senaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.