Byggcheferna vill stoppa machokulturen i branschen
Publicerat 17 november 2017
Byggbranschen behöver metoo-rörelsen. Det anser Kajsa Hessel, ordförande för branschföreningen Byggcheferna där många kvinnliga medlemmar vittnar om sexuella trakasserier. Hon hoppas på en kulturförändring i branschen.
Omkring hälften av de kvinnliga medlemmarna i Byggcheferna har upplevt sexuella trakasserier på jobbet, enligt undersökningar som föreningen gjort. Branschen är kraftigt mansdominerad. Omkring nio av tio byggchefer är män och bland byggnadsarbetarna är andelen män ännu högre. Kajsa Hessel anser att metoo-rörelsen behövs i byggbranschen.
– Det är fantastiskt bra att vi får ett klimat över hela Sverige, som om – vi hjälps åt – faktiskt kan bli en grogrund för förändring. Det är härligt, om man nu kan använda det ordet i det här sammanhanget, säger Kajsa Hessel.
Branschen måste ta frågan om sexuella trakasserier på allvar, fortsätter hon.
– Vi har lärt oss av våra undersökningar att det räcker med att ställa en fråga, så får du hemska svar. Det är helt orimligt att vi ska ha det så här på våra arbetsplatser.
Hon hoppas att det som pyr under ytan ska komma upp i ljuset, att drabbade ska få stöd av sina chefer, att män i branschen ska rannsaka sitt beteende och att resultatet ska bli en jämställd arbetsmiljö, där övergrepp inte förekommer.
Sedan 2010 driver Byggcheferna och Byggnads en gemensam kampanj för ökad jämställdhet i byggbranschen. "Stoppa machokulturen", heter den. Startpunkten var just en undersökning som visade att många kvinnor varit utsatta för sexuella trakasserier på arbetsplatsen och att jargongen var hård.
– Just nu är vi i en fas där vi predikar om diskrimineringslagstiftningen, säger Kajsa Hessel. Vi talar om för arbetsgivare, chefer, våra medlemmar att vi har ett stort ansvar, och att det inte är lagligt att göra på ett visst sätt.
Hon hoppas att arbetet med att stoppa machokulturen ska fortsätta.
– Vi behöver mer konkreta verktyg och mer utbildning i hur arbetsplatser kan jobba med de här frågorna i sitt aktiva jämställdhetsarbete, säger hon.
Mer om Sexuella trakasserier
-
Här är alla lika viktiga
Arbetsmiljöarbete • Hierarkier och traditioner är några orsaker till att personal i restaurangbranschen oftare utsätts för trakasserier än i andra branscher. Men det finns undantag.
-
Undersköterskor dåligt förberedda på sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Blickar, tafsande och sexualiserade kommentarer från patienter är vanligt i vården. Men blivande undersköterskor får inte lära sig om sexuella trakasserier under utbildningen, enligt en studie.
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Experten om mobbning på jobbet
Mobbning • Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.
-
Så jobbar Svevia mot machobeteenden
Arbetsmiljöarbete • Sedan tre år tillbaka tar det statliga bolaget Svevia krafttag mot machobeteenden för att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö. Ett arbete som gett konkreta resultat.