Hoppa till huvudinnehållet
Sexuella trakasserier

Byggcheferna vill stoppa machokulturen i branschen

Byggbranschen behöver metoo-rörelsen. Det anser Kajsa Hessel, ordförande för branschföreningen Byggcheferna där många kvinnliga medlemmar vittnar om sexuella trakasserier. Hon hoppas på en kulturförändring i branschen.

Omkring hälften av de kvinnliga medlemmarna i Byggcheferna har upplevt sexuella trakasserier på jobbet, enligt undersökningar som föreningen gjort. Branschen är kraftigt mansdominerad. Omkring nio av tio byggchefer är män och bland byggnadsarbetarna är andelen män ännu högre. Kajsa Hessel anser att metoo-rörelsen behövs i byggbranschen.

– Det är fantastiskt bra att vi får ett klimat över hela Sverige, som om – vi hjälps åt – faktiskt kan bli en grogrund för förändring. Det är härligt, om man nu kan använda det ordet i det här sammanhanget, säger Kajsa Hessel. Foto: Byggcheferna

Branschen måste ta frågan om sexuella trakasserier på allvar, fortsätter hon.

– Vi har lärt oss av våra undersökningar att det räcker med att ställa en fråga, så får du hemska svar. Det är helt orimligt att vi ska ha det så här på våra arbetsplatser.

Hon hoppas att det som pyr under ytan ska komma upp i ljuset, att drabbade ska få stöd av sina chefer, att män i branschen ska rannsaka sitt beteende och att resultatet ska bli en jämställd arbetsmiljö, där övergrepp inte förekommer.

Sedan 2010 driver Byggcheferna och Byggnads en gemensam kampanj för ökad jämställdhet i byggbranschen. "Stoppa machokulturen", heter den. Startpunkten var just en undersökning som visade att många kvinnor varit utsatta för sexuella trakasserier på arbetsplatsen och att jargongen var hård.

– Just nu är vi i en fas där vi predikar om diskrimineringslagstiftningen, säger Kajsa Hessel. Vi talar om för arbetsgivare, chefer, våra medlemmar att vi har ett stort ansvar, och att det inte är lagligt att göra på ett visst sätt.

Hon hoppas att arbetet med att stoppa machokulturen ska fortsätta.

– Vi behöver mer konkreta verktyg och mer utbildning i hur arbetsplatser kan jobba med de här frågorna i sitt aktiva jämställdhetsarbete, säger hon.

Mer om Sexuella trakasserier

Senaste om Mer om arbetsmiljö