
Bild: Marianne Zetterblom
Arbetsmiljöintresserade och forskare möts på Gilla Jobbet
Publicerat 26 oktober 2017
Digital arbetsmiljö och stressförebyggande arbete. Det är några teman på det kostnadsfria arbetsmiljöeventet Gilla jobbet i Stockholm som invigdes under torsdagen.
Lite drygt 1 300 arbetsmiljöintresserade, chefer, skyddsombud och HR-anställda samlades på torsdagen på Folkets hus i Stockholm för att lyssna till forskare och experter berätta om det senaste inom arbetsmiljö.
Besökarna kan välja mellan totalt 24 seminarier uppdelade på fyra teman; hur skapar vi en sund och säker arbetsmiljö för alla åldrar, hur visar vi nyttan med god arbetsmiljö, hur kan man jobba hälsofrämjande samt hur skapar vi en bra digital arbetsmiljö?
Cecilia Berlin, forskare vid institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers, invigningstalade. Hennes föreläsning handlade bland annat om hur vi kan skapa arbetsplatser där alla kan prestera på topp oavsett ålder eller fysiska förutsättningar.
– Ett gott exempel är biltillverkaren BMW som i en av sina fabriker skapat en produktionslina anpassad för en genomsnittsålder på 47 år. Man har dragit ner tempot något och ökat styrkan på belysningen. Det blev så framgångsrikt att den linan fick högre produktivitet än den där yngre personer arbetade, sa hon.
Under invigningen delades även stipendiet Utmärkt arbetsmiljöuppsats ut för femte året i rad. Stipendiet går till studenter på ingenjörsutbildningar och samhällsvetenskapliga utbildningar. Syftet är att väcka intresse för arbetsmiljöfrågor.
– Vi vill att fler studenter så tidigt som möjligt, kanske redan innan man kommer ut i arbetslivet, förstår arbetsmiljöns betydelse. Med dessa utmärkelser vill vi även uppmuntra till forskning inom arbetsmiljöområdet, säger Maria Schönefeld vd på Prevent som tillsammans med AFA Försäkring delar ut stipendiet.
Utmärkt arbetsmiljöuppsats gick i år till Simon Küth, som läst vid psykologiska institutionen på Umeå universitet samt till Anders Jimgren och Johan Karlsson, som läst utbildningen Design och produktutveckling på Chalmers.
Gilla Jobbet arrangerad av arbetsmarknadens parter i samarbete med AFA Försäkring, Prevent och Sunt Arbetsliv. Under våren fortsätter Gilla jobbet med regionala evenemang i Malmö, Göteborg, Falun och Umeå.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kompetens
-
Sju enkla tips för att utvecklas på jobbet
Kompetens • Här kommer några tips på hur du kan ta kontroll över din kompetensutveckling.
-
Fem tips för att lyckas med presentationen
Kompetens • Håll det enkelt, var personlig, lägg till en wow-effekt och öva massor. Det är några av inspirationsföreläsaren Micke Hermanssons råd till den som vill bli bättre på att nå ut med sitt budskap.
-
Spelifiering underlättar lärande på jobbet
Kompetens • Vad händer om spelelement fogas in i utbildning? Om du gillar att spela och triggas av att nå olika nivåer och poäng kan du dra fördel av det när det är dags att lära nytt på jobbet. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.