Hoppa till huvudinnehållet

Drygt 1 000 arbetsmiljöintresserade chefer och skyddsombud samlades på Folkets hus och Norra Latin i Stockholm under torsdagen.

Bild: Marianne Zetterblom

Kompetens

Arbetsmiljöintresserade och forskare möts på Gilla Jobbet

Digital arbetsmiljö och stressförebyggande arbete. Det är några teman på det kostnadsfria arbetsmiljöeventet Gilla jobbet i Stockholm som invigdes under torsdagen.

Lite drygt 1 300 arbetsmiljöintresserade, chefer, skyddsombud och HR-anställda samlades på torsdagen på Folkets hus i Stockholm för att lyssna till forskare och experter berätta om det senaste inom arbetsmiljö.

Besökarna kan välja mellan totalt 24 seminarier uppdelade på fyra teman; hur skapar vi en sund och säker arbetsmiljö för alla åldrar, hur visar vi nyttan med god arbetsmiljö, hur kan man jobba hälsofrämjande samt hur skapar vi en bra digital arbetsmiljö?

Cecilia Berlin, forskare vid institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers, invigningstalade. Hennes föreläsning handlade bland annat om hur vi kan skapa arbetsplatser där alla kan prestera på topp oavsett ålder eller fysiska förutsättningar.

– Ett gott exempel är biltillverkaren BMW som i en av sina fabriker skapat en produktionslina anpassad för en genomsnittsålder på 47 år. Man har dragit ner tempot något och ökat styrkan på belysningen. Det blev så framgångsrikt att den linan fick högre produktivitet än den där yngre personer arbetade, sa hon.

Under invigningen delades även stipendiet Utmärkt arbetsmiljöuppsats ut för femte året i rad. Stipendiet går till studenter på ingenjörsutbildningar och samhällsvetenskapliga utbildningar. Syftet är att väcka intresse för arbetsmiljöfrågor.

– Vi vill att fler studenter så tidigt som möjligt, kanske redan innan man kommer ut i arbetslivet, förstår arbetsmiljöns betydelse. Med dessa utmärkelser vill vi även uppmuntra till forskning inom arbetsmiljöområdet, säger Maria Schönefeld vd på Prevent som tillsammans med AFA Försäkring delar ut stipendiet.

Utmärkt arbetsmiljöuppsats gick i år till Simon Küth, som läst vid psykologiska institutionen på Umeå universitet samt till Anders Jimgren och Johan Karlsson, som läst utbildningen Design och produktutveckling på Chalmers. 

Gilla Jobbet arrangerad av arbetsmarknadens parter i samarbete med AFA Försäkring, Prevent och Sunt Arbetsliv. Under våren fortsätter Gilla jobbet med regionala evenemang i Malmö, Göteborg, Falun och Umeå.

Läs mer om Gilla Jobbet:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Kompetens

Senaste om Mer om arbetsmiljö