Bild: Marianne Zetterblom
Arbetsmiljöintresserade och forskare möts på Gilla Jobbet
Publicerat 26 oktober 2017
Digital arbetsmiljö och stressförebyggande arbete. Det är några teman på det kostnadsfria arbetsmiljöeventet Gilla jobbet i Stockholm som invigdes under torsdagen.
Lite drygt 1 300 arbetsmiljöintresserade, chefer, skyddsombud och HR-anställda samlades på torsdagen på Folkets hus i Stockholm för att lyssna till forskare och experter berätta om det senaste inom arbetsmiljö.
Besökarna kan välja mellan totalt 24 seminarier uppdelade på fyra teman; hur skapar vi en sund och säker arbetsmiljö för alla åldrar, hur visar vi nyttan med god arbetsmiljö, hur kan man jobba hälsofrämjande samt hur skapar vi en bra digital arbetsmiljö?
Cecilia Berlin, forskare vid institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers, invigningstalade. Hennes föreläsning handlade bland annat om hur vi kan skapa arbetsplatser där alla kan prestera på topp oavsett ålder eller fysiska förutsättningar.
– Ett gott exempel är biltillverkaren BMW som i en av sina fabriker skapat en produktionslina anpassad för en genomsnittsålder på 47 år. Man har dragit ner tempot något och ökat styrkan på belysningen. Det blev så framgångsrikt att den linan fick högre produktivitet än den där yngre personer arbetade, sa hon.
Under invigningen delades även stipendiet Utmärkt arbetsmiljöuppsats ut för femte året i rad. Stipendiet går till studenter på ingenjörsutbildningar och samhällsvetenskapliga utbildningar. Syftet är att väcka intresse för arbetsmiljöfrågor.
– Vi vill att fler studenter så tidigt som möjligt, kanske redan innan man kommer ut i arbetslivet, förstår arbetsmiljöns betydelse. Med dessa utmärkelser vill vi även uppmuntra till forskning inom arbetsmiljöområdet, säger Maria Schönefeld vd på Prevent som tillsammans med AFA Försäkring delar ut stipendiet.
Utmärkt arbetsmiljöuppsats gick i år till Simon Küth, som läst vid psykologiska institutionen på Umeå universitet samt till Anders Jimgren och Johan Karlsson, som läst utbildningen Design och produktutveckling på Chalmers.
Gilla Jobbet arrangerad av arbetsmarknadens parter i samarbete med AFA Försäkring, Prevent och Sunt Arbetsliv. Under våren fortsätter Gilla jobbet med regionala evenemang i Malmö, Göteborg, Falun och Umeå.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kompetens
-
Ta tillvara yrkesförarnas kunskap i den gröna omställningen
Grön omställning • För att den gröna omställningen inom transportsektorn ska upplevas som rättvis och acceptabel av yrkesförarna behöver deras kunskap inkluderas i arbetet, enligt en ny forskningsstudie.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Yrkes-SM firar 20 år
Unga • Till Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad förväntas runt 30 000 besökare. Arrangörerna hoppas att fler ungdomar som söker till gymnasiet ska välja en yrkesutbildning. I många branscher är rekryteringsbehovet skriande stort, säger Pontus Slättman, ansvarig för tävlingen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mobilförbud blev merarbete för lärarna
Arbetsmiljöarbete • Mobilförbud i skolan har flera positiva effekter men innebär också ytterligare en arbetsuppgift som läggs på en redan överbelastad lärarkår enligt högstadieläraren och huvudskyddsombudet Madeleine Wallin.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.