Arbetslivet kan lära av skolan
Publicerat 15 augusti 2017
Arbetslivet har mycket att lära av skolan när det gäller att förebygga mobbning. Det anser Carolina Engström, tillförordnad generalsekreterare på organisationen Friends som i dagarna släppt en rapport om mobbning.
Var fjärde elev har blivit utsatt för kränkningar från en annan elev det senaste året, enligt Friends rapport där drygt 43 000 barn och unga från förskoleklass till nian deltagit. Tjejer är något mer utsatta än killar. Tio procent har utsatts för regelrätt mobbning. En siffra som legat ganska konstant de senaste åren, enligt Carolina Engström.
– Däremot finns nätet som en ny arena för mobbning. Det innebär inte att fler barn mobbas men den som redan blir kränkt i skolan blir det också via nätet, säger hon.
Lärarbristen och den pressade arbetssituationen i skolan tror Carolina Engström på sikt kan göra att mobbningen ökar. Lärarna hinner inte vara med barnen på rasterna i den utsträckning som kanske behövs. Lagstiftningen har skärpts mycket de senaste åren när det gäller skolans ansvar för mobbning. Carolina Engström anser att arbetslivet kan lära mycket från skolan när det gäller att förebygga mobbning.
– Det handlar om att kartlägga och våga ställa obekväma frågor. Finns det exempelvis grupperingar på jobbet som utesluter vissa? Sen går det att göra mycket vid introduktion av nya medarbetare. Den som är ny kan få en fadder och man kan bjuda in till gemensam fika på jobbet till exempel. I skolan jobbar man mycket med att eleverna ska känna sig trygga och det kan man också ta efter i arbetslivet. Som chef handlar det om att skapa en trygg, kreativ och tillåtande miljö där man får göra fel.
Vartannat avhopp från gymnasiet är kopplat till mobbning enligt siffror från Friends. Något som får negativa konsekvenser även i arbetslivet enligt Carolina Engström.
– Människor som mobbats i skolan löper större risk att utsättas igen. Tilliten till andra människor skadas och man kan få det svårt socialt. På jobbet kanske man uppfattas som avig och sur.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Mobbning
-
Mobbning och trakasserier vanligt inom sjöfarten
Mobbning • Mobbning och sexuella trakasserier har länge varit ett arbetsmiljöproblem till sjöss och enligt en ny studie har problemet inte minskat de senaste åren. Fler än hälften av de kvinnliga anställda till sjöss säger sig ha blivit utsatta.
-
Den som inte ingriper vid mobbning kan själv bli utsatt
Mobbning • Att ingripa vid mobbning på jobbet leder inte till ökad risk att själv bli utsatt. Tvärtom ökar risken att bli mobbad om du inte gör något, visar ny unik forskning från Linköpings universitet.
-
Nya riktlinjer för hur mobbning ska hanteras
Mobbning • Enligt forskningen är många organisationer dåligt förberedda på att ta sig an mobbning på arbetsplatsen. Därför har Myndigheten för Arbetsmiljökunskap släppt riktlinjer kring hur mobbning och kränkningar ska hanteras.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.