App ska motverka härskartekniker
Publicerat 28 november 2017
Forum för genusvetenskap på Mittuniversitetet har tagit fram en app som ska motverka härskartekniker och sexuella trakasserier på jobbet. En prototyp av appen testas just nu och tanken är att den ska lanseras i början av 2018.
Appen ska ge ökad kunskap om härskartekniker och är tänkt att hjälpa de som utsätts. Men den ska inte ses som ett alternativ till att hantera allvarliga kränkningar den rättsliga vägen, poängterar Karin Larsson-Hult, doktorand i sociologi vid Mittuniversitetet.
− I appen får man kunskap om vad härskartekniker är, hur man kan motverka dem och man kan välja att anonymt bidra med statistik. Den kan användas om man själv har blivit utsatt för härskartekniker, om man ser någon bli utsatt eller om man har utsatt någon själv, säger hon.
Metoo-uppropet visar att skeva maktstrukturer kan vara en grogrund för sexuella trakasserier och en dålig psykosocial arbetsmiljö, enligt Karin Larsson-Hult.
− Om en arbetsplats kan bli självmedvetet kring i vilken grad härskartekniker förekommer kan det vara en del i att främja den psykosociala miljön.
Härskartekniker
En härskarteknik kan beskrivas som olika maktprocesser och metoder som används för att skaffa sig negativ makt över andra. Exempel på härskartekniker är; osynliggörande, förlöjligande, underhållande av information, dubbelbestraffning, påförande av skuld och skam, objektifiering och våld eller hot om våld.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sexuella trakasserier
-
Här är alla lika viktiga
Arbetsmiljöarbete • Hierarkier och traditioner är några orsaker till att personal i restaurangbranschen oftare utsätts för trakasserier än i andra branscher. Men det finns undantag.
-
Undersköterskor dåligt förberedda på sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Blickar, tafsande och sexualiserade kommentarer från patienter är vanligt i vården. Men blivande undersköterskor får inte lära sig om sexuella trakasserier under utbildningen, enligt en studie.
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Passionen för hantverket går i arv
Bildreportaget • Redan som liten följde Dennis Boström gärna med sin pappa Christer Boström till jobbet på Södermalms Sko & Nyckelservice. 2004 började han som skomakarlärling hos sin far.
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • På Onemeds lager i Göteborg arbetar 220 lagerarbetare. En av dem är skyddsombudet Joakim Andersson bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.