Bild: Bengt Alm
Webbyråerna som tävlar om personal
Publicerat 14 december 2016
Efterfrågan på IT-konsulter har inte varit så hög sen finanskrisen för åtta år sedan. Det gör att webbyråerna måste tävla om att attrahera och behålla sin personal. Cygni i Stockholm är en av dem. I tre år har de rankats som Sveriges bästa arbetsplats. Läs om vägen dit.
Trots att Cygni har 93 anställda är den industrilika lokalen i Stockholm nästan tom på folk. Men var tredje vecka samlas samtliga konsulter och tar plats i kontoret på nionde våningen på Östermalm. Därför finns det gott om sittutrymme på en mängd färgglada sittdynor längs en lång bänk i ett stort öppet rum. I kväll är det dags igen. När konsulterna är klara ute hos kund, kommer de att dyka upp på kontoret för föreläsning och mingel.
– Min favorittidpunkt är klockan fem, när alla konsulter kommer in, säger vd Jon Persson.
Redan från början var Cygnis affärsidé att vara den bästa arbetsplatsen för IT-konsulter. Efterfrågan på IT-konsulter är större nu än den varit på tio år. God arbetsmiljö blir därför ett konkurrensmedel för att attrahera och behålla de bästa konsulterna.
– Vi tänkte att om vi lyckas bygga den bästa arbetsplatsen så kommer det mesta lösa sig av sig själv, säger Jon Persson.
Att Cygni gick med i medarbetarundersökningen och rankningen till Sveriges bästa arbetsplats, som görs av det globala konsultbolaget Great Place to Work, var därför ett givet steg. Jon Persson hade hoppats att de skulle hamna på en topplacering redan första året, men till hans besvikelse hade de inte fått full pott. Det var två frågor i medarbetarundersökningen där Cygni stack ut nedåt. På frågan om företagets samhällsansvar och frågan om introduktionen av nyanställda var medarbetarna inte lika positiva som ledningen. Jon Persson tog till sig av kritiken.
– Vi fick tänka om hur vi tar emot nyanställda. Nu vill vi att de ska sugas in i gemenskapen redan innan de har börjat. De ska nästan känna sig överväldigade, säger han.
För den som anställs på våren kan introduktionen gå lika kul till som för konsulten Johannes Dolk, som varit på Cygni i två år. Hans introduktion tog fart redan innan han gjort sin första dag på jobbet.
– Jag var med på vårkonferensen i schweiziska Davos. Det tycker jag var jättebra eftersom det innebar att jag snabbt kom in i gemenskapen, även om jag är en person som har lätt för att ta kontakt med folk, säger han.
Ännu är klockan bara elva på förmiddagen och vid några tillfälligt uppställda skrivbord sitter Johannes Dolk och två andra konsulter och knattrar på sina tangentbord. Att jobba ute hos kund är vanligast, men sedan ett år har han ett annorlunda projekt på distans. Därför sitter han här bland ledningsgruppen och säljarna. Hörlurarna har han på sig för att inte bli störd av ljud när han programmerar.
– Det här är egentligen inte en ultimat plats att koda på, den är anpassad för att säljarna ska kunna jobba, säger han.
För att lyckas vinna utmärkelsen Sveriges bästa arbetsplats i kategorin medelstora organisationer, behövde Cygni också tänka till hur de skulle ta ett större samhällsansvar.
– Vi skänkte ju redan pengar till välgörenhet och jag visste inte vad mer vi kunde göra, förutom att kommunicera ut det bättre internt, säger Jon Persson.
Under vårkonferensen slängde han därför ut frågan till konsulterna och bad dem komma med idéer kring hur företaget kunde bli mer samhällsengagerade.
– Jag släppte frågan fri och vi kom fram till att vi kan bidra i samhället genom att vara de bästa IT-konsulterna, säger han.
Cygni har dessutom börjat jobba pro-bono åt välgörande ändamål, de bygger om sajter och gör appar utan ersättning.
– De här projekten kommunicerar vi internt och på så vis bygger vi upp en stolthet hos våra anställda, säger Jon Persson.
Det hela går till så att Cygnis chefer uppmuntrar idéer som handlar om samhällsengagemang och pro-bono jobb. Den konsult som kommer på en sådan idé får genomföra uppdraget i Cygnis namn och med företagets resurser, men tidsmässigt utanför den ordinarie arbetstiden.
– Jag tycker att det är jättebra och funderar mycket över hur jag som programmerare kan hjälpa samhället, säger Johannes Dolk.
Att lyssna in medarbetarna visade sig vara en bra strategi. Nu har företaget korats till bästa arbetsplats av Great Place to Work tre år i rad.
– Första gången som jag fick se att vi var Sveriges bästa arbetsplats började jag nästan grina, säger Jon Persson.
De toppade också listan över Europas bästa arbetsplats under två år, men nådde i år inte ända upp till toppen.
Johannes Dolk, som började lära sig programmering förhållandevis sent i livet, berättar att han ibland kan känna att han ligger något efter sina kollegor. Möjligheterna till kompetensutveckling och studier var en viktig del till varför han tackade ja till jobbet.
– Det är så i branschen att man hela tiden behöver läsa in sig på nya tekniker. Företaget driver på hårt för att man ska kunna vidareutveckla sig. Men jag gick främst på magkänsla när jag var ute på intervjuer och det var hos Cygni som det kändes bäst, säger Johannes Dolk.
Studierna, som Cygni uppmuntrar till är delvis betalda. Om Johannes Dolk studerar i åtta timmar får han lön för fyra.
– Jag försöker lägga minst en timme om dagen. Nu har det blivit mer eftersom jag nyligen har certifierat mig i Java, säger han.
Klockan börjar närma sig lunch och av de 13 anställda som befinner sig på kontoret börjar några röra sig mot lunchrummets långa barbord. Konsultchefen Tina Barnden tar gärna en paus vid företagets fotbolls- och flipperspel i samma rum. Trots att hon jobbar här på kontoret har hon möten med de anställda enligt deras önskemål. Hon håller kontakt med konsulterna medan de är ute och ser till att de mår bra hos kund.
– När de åker ut på nytt uppdrag ska det vara som en första skoldag. Jag peppar, hör av mig och visar att jag tänker på dem, säger hon.
Cygni har också olika forum där man kan ställa frågor till andra anställda.
– Det är en utmaning att få konsulterna att känna tillhörighet och gemenskap, så vi jobbar mycket med kommunikation, säger Tina Barnden.
Eftersom arbetsmiljön är ute hos kund är kommunikation A och O. Att den psykiska arbetsmiljön ute hos kund ibland är svår att göra någonting åt har Johannes Dolk erfarenhet av. Hans förra uppdrag var hos en kund som hade svåra ekonomiska problem.
– Ja, det var ett sjunkande skepp. Stämningen var konstig, varje dag var det någon ny som inte kom till jobbet. Jag är ändå nöjd, jag lärde mig massor och höll kontakt med min chef på Cygni under hela den här jobbiga tiden och visste att jag hade kunnat säga ifrån om allt blivit för jobbigt, säger Johannes Dolk.
Enligt honom ringer konkurrenter ständigt och rycker i de anställda.
– Det är ett konstant tryck. Därför måste vi hålla alla medarbetare nöjda och bidra med ett mervärde på sikt. Vårt mål är att de anställda ska känna att den dag de slutar på Cygni så börjar de att stagnera, förklarar han.
Maria Grudén är vd på Great Place to Work, som varje år utser Sveriges bästa arbetsplats utifrån medarbetarundersökningar. Hon berättar att uppemot 100 medelstora företag var med i rankningen för att bli Sveriges bästa arbetsplats, där Cygni kom etta. Enligt henne har empiriska studier från USA visat att det framför allt är tre faktorer som karaktäriserar en arbetsplats där många gillar att jobba; förtroende, stolthet och kamratskap. Det är därför som just dessa områden undersöks när de utser Sveriges bästa arbetsplats.
– För att bygga förtroende har vi sett att det viktigaste är kommunikation och dialog, involvering, möjligheter till utveckling, deltagande och rättvis behandling, säger Maria Grudén.
Just Sverige sticker ut på ett område, som många medarbetare rankar högt.
– Vi kan se att kommunikation och information är viktigt. Vi vill veta vad som händer, åt vilket håll företaget är på väg och varför. Jag tror att det kan bero på att vi är ett transparent samhälle, säger hon.
Great Place to Work undersöker inte ergonomi och fysisk säkerhet, men däremot till viss del den psykiska arbetsmiljön. Men det spelar inte någon roll hur många som söker jobb på arbetsplatsen, hur stor omsättningen på personal är eller om företaget har kollektivavtal för att man ska rankas högt. Samtidigt visar en ny undersökning från Academic Work att kravet på kollektivavtal inte enshamnar på tio-i-topp bland de viktigaste parametrarna för nyutbildade akademiker som söker jobb. Anställningstrygghet i vid bemärkelse däremot, blir allt mer viktigt. En tydlig trend som man kan se är att kraven på anställningstrygghet har ökat jämfört med tio år sedan. Men det gäller inte för de allra yngsta som precis ska ut på arbetsmarknaden, utan för 80-talisterna, som har hunnit jobbat i några år. Branscher med kompetensbrist söker ofta upp Great Place to Work.
– Det är ingen slump att IT-industrin har jobbat på detta länge och söker sig till oss, säger hon.
Att visa upp att man kan ta ett samhällsansvar är viktigt för att bli en attraktiv arbetsgivare hos morgondagens talanger. Man måste vara beredd på att kunna svara på vilka värderingar företaget har. Det hävdar Cristina Lázaro Morales, konsult och framtidsstrateg vid analysföretaget Kairos Future.
– Dagens unga är en värderingsstyrd generation. Det är viktigt för dem att kunna stå för och känna sig stolta över jobbet. Utifrån våra undersökningar och studier ser vi att företag som har en vision och värderingar som går i linje med vad unga strävar efter har en mycket större chans att attrahera och behålla unga talanger, säger hon.
Kairos Futures senaste ungdomsstudie "Drömsamhället" som bygger på svar från 16–29 åringar, visar att ungas största oro är miljöförstöringar och klimathoten.
– Att ha en hållbarhetstanke som präglar organisationen men också en tydlig vision om vad man vill åstadkomma i samhället är därför viktigt för företag som vill kunna anställa unga, säger Cristina Lázaro Morales.
Framgångsrika företag i tanketunga branscher brukar toppa listan bland populära företag som unga helst vill jobba inom. Många lockas av kreativa miljöer i de så kallade kunskapsbranscherna, som forskning och utveckling, media, it och telekom, samt hälso- och sjukvård.
– Det har också blivit en självklarhet för unga att kunna erbjudas en balans mellan jobb och privatliv, jobb har tappat som meningsskapare, i stället är det vänner och familj som ger mening med livet, säger hon.
Enligt samma undersökning från Kairos Future föredrar unga mellan 16 och 29 år ett tydligt avgränsat jobb som man kan lämna bakom sig när man går hem framför ett stimulerande och meningsfullt jobb som man aldrig riktigt kan ta en paus ifrån. Det är ett tydligt trendbrott från tidigare undersökningar.
– Vi ser att det blivit viktigare med tydliga gränser på jobbet. Det tycker jag är spännande och kan vara en konsekvens av det gränslösa arbetet. De senaste fem till tio åren har det varit helt okej att en arbetsgivare mejlar på kvällar och helger och förväntar sig ett svar. Men nu har vi kommit till en punkt där vi ser de negativa konsekvenserna av gränslösheten. Utbrändheten och den psykiska ohälsan ökar, säger hon.
Att som arbetsgivare kunna svara på frågan om vad som ingår i de dagliga arbetsuppgifterna kan komma att bli viktigt för att locka till sig de unga talangerna som söker jobb.
Viktigt på jobbet 2016
- Trevliga arbetskollegor och bra stämning
- Goda utvecklingsmöjligheter
- Bra lön och förmåner
- Bra chef/ledarskap
- Bra arbetsmiljö
- Utmanande arbetsuppgifter
Maja Lundbäck
Mer om Arbetsklimat
-
Snällhet på jobbet– så funkar det
Arbetsklimat • Att vara snäll handlar inte om att bara stryka varandra medhårs utan om att ha en öppen dialog och försöka förstå varandra
-
”Många gömmer sig bakom manualer och processer”
Chef • Ledarskap som bygger på förtroende och självständiga medarbetare, skapar mer effektiva och innovativa organisationer. Det anser Louise Bringselius, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, som i sin nya bok visar hur denna ledarstil kan omsättas i praktiken.
-
Teambuilding – meningslöst eller utvecklande?
Arbetsklimat • Har teambuilding-aktiviteter en gruppstärkande effekt eller är de meningslösa? Enligt organisationspsykologen Oskar Henrikson är det inte fel att leka tillsammans, men en årlig kickoff räcker inte för att bygga team.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • Onemeds lager i Göteborg motsvarar en yta om fyra fotbollsplaner och totalt arbetar 220 lagerarbetare här med att förse sjukvården med medicinskt material. En av dem är Joakim Andersson, som i rollen som skyddsombud bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Experten om mobbning på jobbet
Mobbning • Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.