Hoppa till huvudinnehållet
Digitalisering

Unga läkare missnöjda med IT-miljön

Unga läkare ger IT-miljön på jobbet underkänt. Hela 83 procent är mycket eller ganska missnöjda med den IT-miljö de möter i arbetet. Det visar en ny undersökning.

Endast 17 procent av de yngre läkarna är nöjda med de IT-system de hanterar. Det visar en undersökning som Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) låtit göra bland underläkare. Trots det är underläkarna mycket positiva till ny teknik. 83 procent är mycket positiva till att använda digitala verktyg som smarta telefoner och surfplattor i jobbet. 74 procent är mycket positiva till att kommunicera med kollegor via videomöten och chatt.

Foto: Rickard Eriksson

– Undersökningen visar att vi måste ta krafttag när det gäller IT-stödet i vården idag. Först och främst är det en fråga om effektivitet och säkerhet i vården, men det är också en avgörande arbetsmiljöfråga inte bara för läkare utan all personal som är beroende av välfungerande IT-stöd och digitala hjälpmedel på jobbet, säger Emma Spak, ordförande i SYLF i en kommentar.

Fler än varannan underläkare, 55 procent, är tveksam till att säkerheten och integriteten i de digitala patientjournalerna är tillräckligt hög. Trots det vill 93 procent ha tillgång till en digital patientöversikt.

FAKTA

Om undersökningen

Under början av 2016 genomförde SYLF och mjukvaruföretaget Tieto en undersökning bland underläkare hur de upplever olika aspekter av IT-stödet inom vården. Totalt svarade 439 läkare på undersökningen som genomfördes som en webbenkät.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Digitalisering

Senaste om Mer om arbetsmiljö