Unga läkare missnöjda med IT-miljön
Publicerat 1 juni 2016
Unga läkare ger IT-miljön på jobbet underkänt. Hela 83 procent är mycket eller ganska missnöjda med den IT-miljö de möter i arbetet. Det visar en ny undersökning.
Endast 17 procent av de yngre läkarna är nöjda med de IT-system de hanterar. Det visar en undersökning som Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) låtit göra bland underläkare. Trots det är underläkarna mycket positiva till ny teknik. 83 procent är mycket positiva till att använda digitala verktyg som smarta telefoner och surfplattor i jobbet. 74 procent är mycket positiva till att kommunicera med kollegor via videomöten och chatt.
– Undersökningen visar att vi måste ta krafttag när det gäller IT-stödet i vården idag. Först och främst är det en fråga om effektivitet och säkerhet i vården, men det är också en avgörande arbetsmiljöfråga inte bara för läkare utan all personal som är beroende av välfungerande IT-stöd och digitala hjälpmedel på jobbet, säger Emma Spak, ordförande i SYLF i en kommentar.
Fler än varannan underläkare, 55 procent, är tveksam till att säkerheten och integriteten i de digitala patientjournalerna är tillräckligt hög. Trots det vill 93 procent ha tillgång till en digital patientöversikt.
Om undersökningen
Under början av 2016 genomförde SYLF och mjukvaruföretaget Tieto en undersökning bland underläkare hur de upplever olika aspekter av IT-stödet inom vården. Totalt svarade 439 läkare på undersökningen som genomfördes som en webbenkät.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Digitalisering
-
Forskare undersöker appen som chef
AI • Att appar styr arbetet har länge varit vardag för matbud och taxichaufförer. Men nu har det även blivit vanligt inom lager och transport. Forskaren Carin Håkansta och hennes kollegor på Karolinska Institutet ska ta reda på hur det påverkar arbetsmiljön.
-
Företagen brister i rutiner kring teknikstress
Digitalisering • En granskning avslöjar att många företag inte arbetar med att motverka teknikstress och andra risker med digitala arbetssätt. Av 1 500 kontrollerade arbetsplatser saknar en fjärdedel nödvändiga rutiner.
-
Ständiga distraktioner försämrar vår arbetsförmåga
Digitalisering • Var tredje minut blir vi störda av en notis eller ett mejl när vi jobbar. Det gör att våra arbetsuppgifter tar dubbelt så lång tid att utföra, enligt Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet och en av talarna på årets upplaga av Gilla jobbet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mönsterarbetsplatsen
Bildreportaget • Ulricehamns tapetfabrik är en av få kvarvarande tapetfabriker i Sverige. Här betyder medarbetarnas känsla för färg och form allt och målet är att skapa en så snäll arbetsplats som möjligt.
-
Varför är det ingen som står upp?
Krönika • Krönika av Tommy Wilèn. Har du sett filmen Döda poeters sällskap? Robin Williams spelar en normbrytande lärare som lär eleverna att tänka själva och stå upp för sina åsikter, vilket tyvärr slutar med att han får sparken. I sista scenen tittar han in i klassrummet för att säga hejdå till sina elever...
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.