Unga läkare missnöjda med IT-miljön
Publicerat 1 juni 2016
Unga läkare ger IT-miljön på jobbet underkänt. Hela 83 procent är mycket eller ganska missnöjda med den IT-miljö de möter i arbetet. Det visar en ny undersökning.
Endast 17 procent av de yngre läkarna är nöjda med de IT-system de hanterar. Det visar en undersökning som Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) låtit göra bland underläkare. Trots det är underläkarna mycket positiva till ny teknik. 83 procent är mycket positiva till att använda digitala verktyg som smarta telefoner och surfplattor i jobbet. 74 procent är mycket positiva till att kommunicera med kollegor via videomöten och chatt.
– Undersökningen visar att vi måste ta krafttag när det gäller IT-stödet i vården idag. Först och främst är det en fråga om effektivitet och säkerhet i vården, men det är också en avgörande arbetsmiljöfråga inte bara för läkare utan all personal som är beroende av välfungerande IT-stöd och digitala hjälpmedel på jobbet, säger Emma Spak, ordförande i SYLF i en kommentar.
Fler än varannan underläkare, 55 procent, är tveksam till att säkerheten och integriteten i de digitala patientjournalerna är tillräckligt hög. Trots det vill 93 procent ha tillgång till en digital patientöversikt.
Om undersökningen
Under början av 2016 genomförde SYLF och mjukvaruföretaget Tieto en undersökning bland underläkare hur de upplever olika aspekter av IT-stödet inom vården. Totalt svarade 439 läkare på undersökningen som genomfördes som en webbenkät.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Digitalisering
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
Arbetsmiljöverket tar tempen på den digitala arbetsmiljön
Digitalisering • Under pandemin fick digitaliseringen i arbetslivet en rejäl skjuts. Nu gör Arbetsmiljöverket en inspektion för att se hur arbetsgivarna tar ansvar för den digitala arbetsmiljön och om de har tillräcklig kunskap.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
Skivnördarnas högborg
Bildreportaget • Nordens största skivbutik fyller 50 år. En bedrift när skivbutikerna fått det allt tuffare. Här pågår dagligen en jakt på guldkorn till hemmasamlingarna.