Stress viktigaste frågan för arbetsmiljöombud
Publicerat 9 december 2016
Arbetsmiljön för privata tjänstemän är tuff och sämst ställt är det med den psykosociala arbetsmiljön. Enligt en undersökning från Unionen tycker var fjärde arbetsmiljöombud att den psykosociala arbetsmiljön är dålig på deras arbetsplats.
Arbetsmiljöbarometern är en årlig undersökning där Unionens arbetsmiljöombud får svara på en enkät om hur de bedömer arbetsmiljön och arbetsmiljöarbetet på sin arbetsplats. Enkäten skickades ut till de 7 253 ombuden runt om i landet och 2 727 av dem svarade. Var fjärde sa att den psykosociala arbetsmiljön är dålig.
Stress och för hög arbetsbelastning var den enskilt viktigaste arbetsmiljöfrågan, enligt ombuden. Och störst var stressen och arbetsbelastningen i branschen service och tjänster. Där tyckte bara vara tredje arbetsmiljöombud att den psykosociala arbetsmiljön var bra. Att jämföra med mer än var annat arbetsmiljö inom bygg och fastighet.
– De nya föreskrifterna från Arbetsmiljöverket behöver genomföras aktivt nu av arbetsgivarna för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Regeringen måste också ge Arbetsmiljöverket tillräckliga resurser för att stärka inspektionsverksamheten och inte bara titta på särskilt utsatta branscher, säger Martin Linder.
Arbetsmiljöbarometern visade också att arbetsplatser där det finns ett systematiskt arbetsmiljöarbete har betydligt bättre arbetsmiljö. Samtidigt har beläggen för koppling mellan dålig psykosocial arbetsmiljö och psykisk ohälsa blivit allt starkare. För att vända utvecklingen med de ökade sjuktalen, som till stor del beror på ökad arbetsrelaterad psykisk ohälsa drar Unionen slutsatsen att satsningar på systematiskt arbetsmiljöarbete är nödvändigt.
Gerd Eriksson
Mer om Stress
-
Stress bakom många dödsolyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar i arbetsrelaterade olyckor på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
-
Därför toppar kyrkan listan över psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Kyrkoherdar, präster och diakoner hör till de yrkesgrupper som löper allra störst risk att bli sjukskrivna för stress och utmattning. Det visar bland annat en studie från Försäkringskassan. Godhetskultur och svårigheter att sätta gränser är en del av förklaringen.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mobilförbud blev merarbete för lärarna
Arbetsmiljöarbete • Mobilförbud i skolan har flera positiva effekter men innebär också ytterligare en arbetsuppgift som läggs på en redan överbelastad lärarkår enligt högstadieläraren och huvudskyddsombudet Madeleine Wallin.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.