Stress viktigaste frågan för arbetsmiljöombud
Publicerat 9 december 2016
Arbetsmiljön för privata tjänstemän är tuff och sämst ställt är det med den psykosociala arbetsmiljön. Enligt en undersökning från Unionen tycker var fjärde arbetsmiljöombud att den psykosociala arbetsmiljön är dålig på deras arbetsplats.
Arbetsmiljöbarometern är en årlig undersökning där Unionens arbetsmiljöombud får svara på en enkät om hur de bedömer arbetsmiljön och arbetsmiljöarbetet på sin arbetsplats. Enkäten skickades ut till de 7 253 ombuden runt om i landet och 2 727 av dem svarade. Var fjärde sa att den psykosociala arbetsmiljön är dålig.
Stress och för hög arbetsbelastning var den enskilt viktigaste arbetsmiljöfrågan, enligt ombuden. Och störst var stressen och arbetsbelastningen i branschen service och tjänster. Där tyckte bara vara tredje arbetsmiljöombud att den psykosociala arbetsmiljön var bra. Att jämföra med mer än var annat arbetsmiljö inom bygg och fastighet.
– De nya föreskrifterna från Arbetsmiljöverket behöver genomföras aktivt nu av arbetsgivarna för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Regeringen måste också ge Arbetsmiljöverket tillräckliga resurser för att stärka inspektionsverksamheten och inte bara titta på särskilt utsatta branscher, säger Martin Linder.
Arbetsmiljöbarometern visade också att arbetsplatser där det finns ett systematiskt arbetsmiljöarbete har betydligt bättre arbetsmiljö. Samtidigt har beläggen för koppling mellan dålig psykosocial arbetsmiljö och psykisk ohälsa blivit allt starkare. För att vända utvecklingen med de ökade sjuktalen, som till stor del beror på ökad arbetsrelaterad psykisk ohälsa drar Unionen slutsatsen att satsningar på systematiskt arbetsmiljöarbete är nödvändigt.

Gerd Eriksson
Mer om Stress
-
Hur hanterar du stress?
Så gjorde vi • Vi frågade programledaren Camilla Kvartoft, komikern Hasse Brontén, Estella Nyberg på McDonald´s och Oliver Sjöström på SOS Alarm om hur de hanterar stressen på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Vårens mest lästa artiklar
• Artificiell intelligens engagerar er läsare. Men även stress och droger på jobbet. Här är en lista på vårens mest lästa artiklar.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Daglig reflektion ökade arbetsglädjen
Arbetsmiljöarbete • På Norrlands universitetssjukhus har korta reflektionsmöten blivit nyckeln till ett förbättrat samarbete. Denna metod visade sig vara särskilt värdefull under pandemin.
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.