Sjukskrivningarna ökar kraftigt
Publicerat 9 juni 2016
Antalet olycksfall som leder till kortare sjukskrivning har ökat stadigt de senaste fem åren. Däremot har den tidigare ökningen av andelen allvarliga olycksfall stannat av. Samtidigt ökar de långa sjukskrivningarna kraftigt. Det visar AFA Försäkrings arbetsskaderapport för 2016.
– Att de mindre allvarliga arbetsolyckorna ökar tror vi har att göra med att villkoren i försäkringen ändrades 2012. Sen har vi också infört webbanmälan av arbetsskador vilket gör att det blir lättare att anmäla. Det är alltså inte nödvändigtvis så att det sker fler olyckor, sa Anna Weigelt, avdelningschef för AFA Försäkrings analysavdelning, när hon presenterade rapporten på ett seminarium nyligen.
När de gäller de allvarliga arbetsolycksfallen har ökningen stannat av och ligger nu på en stabil nivå om 10 000 fall per år cirka. Nästan dubbelt så många män som kvinnor drabbas. Träindustriarbetare samt byggnadsarbetare är utsatta yrkesgrupper.
Risken att drabbas av ett allvarligt arbetsolycksfall ökar med stigande ålder. Fallolyckor är den vanligaste olyckstypen. Män faller från stegar och avsatser och kvinnor halkar och ramlar inomhus eller ute. Personal inom hemtjänsten halkar till exempel när de är på väg till en vårdtagare och lärare som har rastvakt halkar på skolgården.
När det gäller unga ser det något annorlunda ut. Bland unga kvinnor är den vanligaste olyckstypen rån och bland unga män är det maskinskador och olyckor med verktyg.
Sjukskrivningarna har ökat de senaste åren vilket även Försäkringskassans statistik visar. Värst drabbade är kvinnorna. Mellan åren 2009 och 2014 ökade antalet sjukskrivna kvinnor med hela 75 procent. För män är ökningen 42 procent.
Även längden på sjukskrivningarna har ökat. Orsaken till ökningen tros vara att andelen psykiska diagnoser har ökat och de innebär generellt en längre sjukskrivningsperiod än övriga diagnoser.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sjukfrånvaro
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
-
Ny behandlingsmetod vid utmattning
Stress • Behandling vid utmattningssyndrom fokuserar för mycket på återhämtning. Det anser forskaren och psykologen Jakob Clason van de Leur som arbetat med en behandlingsmodell där meningsfullhet i arbetet står i centrum.
-
Perfektionism får oss att prestera sämre
Psykisk hälsa • Andelen unga som ställer orimligt höga krav på sig själva har ökat de senaste 10–20 åren, visar psykologisk forskning. Den som lider av perfektionism riskerar både att bli utbränd och att prestera sämre på jobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.