Ökad psykisk ohälsa i spåren av friare yrkesval
Publicerat 18 augusti 2016
Unga väljer i mindre utsträckning att gå i sina föräldrars fotspår i dagens arbetsliv. En förändrad arbetsmarknad och fler valmöjligheter är några orsaker. Samtidigt har det blivit tuffare att etablera sig i yrkeslivet vilket gör att många unga mår psykiskt dåligt.
Långt in på 1900-talet var det vanligt bland många unga att välja samma väg in i arbetslivet som deras föräldrar gjort. Industrin blomstrade och företagen sågs som trygga och stabila arbetsplatser som inte krävde mycket utbildning men ändå gav möjlighet till en yrkeskarriär. Akademikerbarn valde i sin tur att läsa på universitetet och det var inte ovanligt att man valde sina föräldrars yrkesbana, som till exempel läkare eller jurist. Men även om det fortfarande förekommer att unga går i sina föräldrars fotspår är det inte lika vanligt längre.
– Det mer direkta övertagandet av föräldrarnas yrkesroller har gått förlorat. Men det beror inte i första hand på att sättet att tänka har förändrats utan på en förändrad arbetsmarknad, säger Gunnar Gillberg, forskare i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Tidigare var det också möjligt att etablera sig på arbetsmarknaden redan i tonåren. Industriföretag och offentlig sektor rekryterade elever som precis gått ut grundskolan eller en kortare gymnasieutbildning och såg till att de fick fast arbete och utbildning internt.
– I dag är det få unga människor i 20-årsåldern som har en stabil vuxentillvaro. Man tvingas i hög grad ta stegen in på arbetsmarknaden via projektanställningar, tillfälliga anställningar, bemanningsföretag och den typen av osäkra arbetsförhållanden.
Samtidigt som arbetsmarknaden gått igenom stora omvälvningar till följd av bland annat avregleringar och globaliseringen har synen på arbete förändrats. "Du kan bli precis vad du vill" är ett mantra som politiker, skola och föräldrar upprepar och många unga drömmer om en fantastisk yrkeskarriär.
– Det positiva är att valmöjligheterna har ökat och möjligheten att hitta sin egen väg är större i dag. Baksidan är att alla de här valmöjligheterna kräver att man är ganska stabil och klarar av att fatta ganska svåra beslut som tidigare var ganska givna. Och det skapar mycket ångest hos unga, tror jag.
Vägen in i arbetslivet och drömjobbet blir inte enklare av att arbetsgivarna ställer höga krav på att man förutom rätt utbildning ska vara kreativ, självstyrande, socialt kompetent och bidra till företagens utveckling.
– Det är ganska höga krav som alla inte orkar leva upp till. Och de som inte orkar med hamnar i den lågkvalificerade tjänstesektorn med väldigt lite framtidsutsikter och karriärmöjligheter och låga löner, säger Gunnar Gillberg.
Att unga skulle vara mer intresserade av att självförverkliga sig och ha kul på jobbet än att ha ett fast arbete stämmer inte om man ser till forskning och de undersökningar som gjorts. Tvärtom ökar intresset för en stabil, trygg anställning med intressanta arbetsuppgifter och balans mellan arbete och fritid.
Men inte heller det framtidsscenariot lär vara alla förunnat, enligt Gunnar Gillberg. Han tror snarare att vi går mot en arbetsmarknad som dras allt mer isär med en ökad marginalisering som följd. I spåren av flyktingkrisen pratas det också allt mer om långlönejobb, sänkta trösklar in på arbetsmarknaden och försämrad arbetsrätt. Vinnarna blir huvudsakligen de som har rätt föräldrar, utbildning och nätverk.
– Det här kommer förr eller senare att leda till en tudelad arbetsmarknad där de resurssvaga kommer att arbeta inom den lågkvalificerade tjänstesektorn och befinna sig i en helt annan socioekonomisk situation än de som är välutbildade och jobbar inom den kvalificerade delen av arbetsmarknaden, säger Gunnar Gillberg.
Så har den förändrats
- Under antiken ansågs fysiskt arbete som slavgöra och något som stod i vägen självförverkligande och högre tänkande.
- I det västerländska samhället betraktades arbete länge som ett straff, men genom reformationen på 1500-talet fick arbetet ett värde som bidrog till att fullborda Guds skapelse.
- Under 1700-talet och upplysningen fick arbetet även ett värde för individen som gav belöningar i form av skaparlust och arbetsglädje. Hantverket lyftes fram som en förebild.
- Karl Marx såg under 1800-talet och industrialismen arbetet som ett medel för att skapa ett socialistiskt samhälle.
Krister Zeidler
Mer om Artikelserie
-
Så lyckas ni med tekniken på hybridkontoret
Hybridkontor • I takt med att arbetslivet blir alltmer flexibelt och medarbetarna sitter utspridda är tekniken kittet som får det att gå i lås. Men vad krävs egentligen för att få hybridkontoret att fungera optimalt rent tekniskt?
-
Så blir kontoret efter pandemin
Kontor • Minskade kontorsytor och färre skrivbordsplatser men fler ytor för sociala, innovativa och kreativa möten. Så tror svenska HR-chefer att framtidens kontor kommer se ut.
-
Så får du det nya flexibla arbetslivet att funka
Distansarbete • Experterna är eniga – vi kommer inte återgå till våra gamla kontorsliv efter pandemin. Men hur gör man för att få det nya hybridkontoret att funka optimalt? Sofia Edholm, digital strateg på Diwo, har några goda råd för ett bra flexibelt arbetsliv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • Onemeds lager i Göteborg motsvarar en yta om fyra fotbollsplaner och totalt arbetar 220 lagerarbetare här med att förse sjukvården med medicinskt material. En av dem är Joakim Andersson, som i rollen som skyddsombud bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Experten om mobbning på jobbet
Mobbning • Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.