Ökad e-handel förändrar butiksjobb
Publicerat 11 oktober 2016
I dag gör vi 7 procent av våra inköp över nätet, en siffra som enligt Handels kan vara hela 30 procent om tio år. Det kan på sikt leda till mer monotona arbetsuppgifterna för handelsanställda.
Handeln över nätet har ökat med 30 procent de senaste åren och den fysiska handeln har ökat med hela 70 procent. Den ena tar inte ut den andra. I stället, säger Martin Rosenström, ekonomie doktor och utredare på Handels utredningsgrupp, att e-handeln sannolikt behöver de fysiska butikerna.
– E-handeln behöver personalen i de fysiska butikerna när de fungerar som servicestationer. Personalen utgör också en reklampelare som stärker trovärdigheten och bidrar till att stärka varumärket. Den största styrkan är personalens kompetens och bemötande, säger Martin Rosenström på Handels utredningsgrupp.
Däremot kommer fler att jobba i e-handelsmiljöer, där arbetet är mer som att jobba på ett lager med arbetsuppgifter som är tunga och monotona. Och som alltid, säger Martin Rosenström, när det är frågan om en snabb tillväxt så blir det växtvärk och då kan arbetsmiljön bli lidande och trilla mellan stolarna.
– Det behöver inte handla om ovilja utan kan kopplas till att organisationen växer så snabbt att chefsrollerna blir oklara. Dessutom är det en fas av arbete där det är hög personalomsättning, vilket kan göra det svårt att skapa en vi-känsla, säger Martin Rosenström.
Sen är det ett faktum, enligt Martin Rosenström, att en fysisk butik som har pakethantering har en konkurrensfördel gentemot andra butiker eftersom det lockar in kunderna. Precis som ett extrapris.
– Paketutlämning är en inkomstkälla i sig, men framför allt finns det en viktig faktor i att kunden också kan förväntas handla där när den hämtar ut sitt paket.
En annan förändring för handelsanställda är att allt fler kunder väljer att betala med kort, vilket är bra med tanke på rånrisken. Men på branschorganisationen Svensk Handel säger man att det har lett till att rånen ändrat karaktär.
– När det blir svårare att hitta kontanter riktar rånarna i stället riktar in sig på varorna i butiken. Då ökar rån, inbrott och stölder av elektronik, kläder, kött och choklad. Och jag tror tyvärr att de brotten kommer att bli fler, säger Per Geijer som är säkerhetschef på Svensk Handel.

Gerd Eriksson
Mer om Digitalisering
-
Svenskar minst oroliga över AI
AI • Svenskar tillsammans med nederländare är minst oroliga över att AI ska ta över jobben. Det visar en ny, global undersökning.
-
Ny teknik gjorde jobbet mer ensamt
Digitalisering • Högre arbetstempo, mer stress och mindre social kontakt med kollegor. Så uppfattar många lagerarbetare det när en allt större del av deras arbete automatiserats.
-
Bolagsverkets AI-satsning gav bättre arbetsmiljö
AI • Färre monotona arbetsuppgifter och effektivare handläggning. Det blev effekten när Bolagsverket lät artificiell intelligens ta hand om en del av deras ärendehantering.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.