Klyschorna som klibbar fast
Publicerat 18 februari 2016
Skapa synergier och vara proaktiv. Det är exempel på vanliga modeord i arbetslivet just nu. Genom att använda dem vill vi framstå som professionella. Men effekten kan bli den motsatta om man råkar använda förlegade uttryck eller uttryck som är svårbegripliga.
Konsulter är ofta tidiga med att använda modeord och sen sprids de vidare via konferenser och kurser, enligt språkforskaren Lars Melin som skrivit böckerna "Corporate Bullshit" och uppföljaren "Money Talks" som handlar om de populäraste klyschorna i finansvärlden.
– Det finns en prestigeordning för hur uttrycken sprids. Först hör jag en inflytelserik person använda uttrycket. Den personen vill jag imitera och ta rygg på för att få fart på mitt eget projekt. Då använder jag den personens ord och framstår som lika tuff, säger Lars Melin.
Modeord har en livslängd om cirka fem år innan de byts ut enligt Lars Melin. Ordet når en topp ungefär i mitten av den cykeln och sen går det långsamt tillbaka. Modeorden sprids nästan som en epidemi. Ett ord som man hört andra säga men själv inte har en tanke på att använda kan plötsligt hoppa ur munnen på ett möte.
– Ett ord jag studerat är mantra som ursprungligen kommer från new age-rörelsen. Det började användas i en valrörelse på 90-talet och sen fick det en topp efter 2 ½ år. Sen gick det tillbaka, men aldrig till ursprungsnivåerna.
En del modeord klibbar sig fast medan andra dör ut tvärt.
– Ett akut exempel på det är ordet leverera. Jag tror få använder det i dag, det känns lite töntigt att säga att man levererar.
Modeord är en spegling av den tid vi lever i och de uppstår för att vi behöver omväxling och starka vardagsord, enligt Lars Melin. Ibland smyger sig modeorden in utan att vi ens tänker på dem. Ett exempel på det är när vi i ett samtal med en annan person ska bekräfta att vi lyssnar och håller med.
– Det går som årsringar i sättet vi bekräftar varandra i samtal. "Jajamensan" har haft sin glansperiod. Just nu använder vi "absolut" eller det allra senaste "eller hur".
Vanliga klyschor på jobbet
- Proaktiv
- Styrkor
- Win-win
- Case
- Synergier
- Jacka i
- Tänka utanför boxen
- Värdegrund
- Äga frågan
- Transparens
- Nytänk
- Brainsstorma
- Lyssna in
- Hygienfaktor
- Leana processen

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Möten
-
Så vet du om du behövs på mötet
Möten • Syftet med möten är att de ska vara produktiva. Men allt som oftast kan de upplevas som slöseri med tid.
-
Planera kickoffen så den fungerar för alla
Arbetsklimat • Det som skulle bli en teamstärkande aktivitet på personaldagen kan lätt få motsatt effekt. Några medarbetare sporras av en tävling medan andra upplever det som en mardröm. Hur skapar man en kickoff där alla har kul?
-
Så får ni till dokumentationen på gåmötet
Må bra • Promenadmöten är både bra för hälsan och kreativiteten visar forskning. Men det är svårt att promenera och föra anteckningar samtidigt. Michael Schüller tipsar om hur man kan få till dokumentationen.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mönsterarbetsplatsen
Bildreportaget • Ulricehamns tapetfabrik är en av få kvarvarande tapetfabriker i Sverige. Här betyder medarbetarnas känsla för färg och form allt och målet är att skapa en så snäll arbetsplats som möjligt.
-
Varför är det ingen som står upp?
Krönika • Krönika av Tommy Wilèn. Har du sett filmen Döda poeters sällskap? Robin Williams spelar en normbrytande lärare som lär eleverna att tänka själva och stå upp för sina åsikter, vilket tyvärr slutar med att han får sparken. I sista scenen tittar han in i klassrummet för att säga hejdå till sina elever...
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.