Kampsport hjälper bussförare
Publicerat 9 maj 2016
Bussförare i Danmark lär sig den japanska kampsporten Aikido för att förebygga konflikter. Det har lett till att antalet obehagliga incidenter minskat med 20 procent. Metoden kan fungera både som avledning och minska risken för upptrappning, enligt den svenske konfliktexperten Alexander Tilly.
80 bussförare vid företaget Arriva i Köpenhamn har deltagit i kursen i konflikthantering som bygger på Aikidons tankesätt. Enligt föraren och skyddsombudet Henrik Baltzer Petersen har kampsporten varit till hjälp vid möten med våldsamma, hotfulla eller obehagliga bussresenärer.
– Även om det kallas kampsport, är det inte meningen att vi ska angripa passagerarna, tvärtom. Vi lärde oss att helt enkelt ta ett par djupa andetag när det finns risk för en konfliktsituation, säger han i en kommentar på webbplatsen http://www.arbejdsmiljoforskning.dk.
Kursen skiljer sig från traditionella utbildningar. Tillsammans med kursledaren övar deltagarna praktiskt på hur konflikter kan hanteras och förebyggas.
– Det var på många sätt gränsöverskridande. Till exempel var det nödvändigt att både att ta av sig skorna och röra vid varandra. Det är något vi bussförare inte brukar göra. Man lär sig något om sig själv och om sina gränser av denna teknik, säger Henrik Baltzer Petersen.
I Sverige ordnas återkommande kurser om hot och våld i arbetslivet. En kursledare som mött bussförare och andra yrkesgrupper är psykologen och konfliktexperten Alexander Tilly. Han upplever att intresset för den här typen av arbetsmiljöfrågor har ökat.
Innehåller dina utbildningar delar som kan liknas vid Aikido?
– Ja absolut! Aikidons princip att följa kraft istället för att möta kraft är avgörande i många konfliktsituationer. Den kan liknas vid att ha en lyssnande attityd och låta en upprörd person uttrycka sin frustration. Det ger flera fördelar: Man får information om vad en arg person vill, det kan fungera som en avledning och minska risken för upptrappning.
Kan man använda den andra personens kraft för att lugna ned situationen?
– Ja. Samtidigt som man lättare kan bedöma hur "farlig" motparten är då man lyssnar, bidrar detta ofta till att en upprörd person lugnar sig. Det upplevs som bekräftande att bli lyssnad på.
Vad är viktigast att tänka på vid en hotfull situation?
– Att vara mentalt förberedd och att försöka behålla lugnet. Förberedelser hjälper en att agera snabbare, mer rationellt samt skyddar mot starka krisreaktioner.
Vad är lätt att göra "fel" vid hot eller våld i arbetslivet?
– Att låta sig provoceras i onödan, men också att ha en allt för undfallande attityd. Man kan inte enbart använda aikido-liknande principer, ofta finns ett stort värde i att tidigt sätta tydliga gränser.
Går det att mäta hur bemötande minskar antalet hotfulla situationer?
– Om enbart en kurs påverkat att det blir mindre hotfulla situationer kan vara svårt att leda i bevis, men det går förstås att anta att det finns ett orsakssamband. Jag är just nu delaktig i ett projekt med Södermalms stadsdelsförvaltning, en webbutbildning om hot och våld, som forskare utvärderar effekten av.
I Danmark har den ökade upplevelsen av trygghet bland bussförarna gjort att Arriva överväger att införa Aikido i en del av sina förarutbildningar.

Peter Rehnfeldt
Mer om Hot och våld
-
När det värsta händer
Hot och våld • Fly, sök skydd, larma. Det är mantrat att ha i huvudet vid pågående dödligt våld, PDV.
-
Höga matpriser skapar otrygg arbetsmiljö i butik
Hot och våld • Med inflation och ökade priser ökar också stölder och andra brott i handeln, något som också påverkar arbetsmiljön negativt.
-
Pågående dödligt våld bakom flera dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fyra av de arbetsrelaterade dödsolyckorna förra året var kopplade till pågående dödligt våld, PDV.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.
-
Företagen brister i rutiner kring teknikstress
Digitalisering • En granskning avslöjar att många företag inte arbetar med att motverka teknikstress och andra risker med digitala arbetssätt. Av 1 500 kontrollerade arbetsplatser saknar en fjärdedel nödvändiga rutiner.
-
Så hanterar du mikrostyraren på jobbet
Arbetsklimat • Mikrostyrning på arbetsplatsen kan avslöja djupare utmaningar än bara en besatthet med detaljer. Thomas Jordan, expert på arbetsplatskonflikter, pekar på orsaker som bristande ledarskap och individens tidigare bagage.