Hög lön kompenserar inte för vantrivsel
Publicerat 14 november 2016
Hög lön kan inte kompensera för tråkiga arbetsuppgifter och ett jobb där man vantrivs. Det visar en undersökning där drygt 1 000 personer i åldrarna 20-70 år har deltagit.
Även om en bra lön bedöms som viktigt hos de allra flesta, är det ändå viktigare att ha ett roligt jobb. Det framgår av en undersökning som rekryteringsföretaget Davvero gjort. Undersökningen visar också att lönens betydelse minskar ju längre man jobbat. Män och yngre är de som skattar hög lön allra högst.
– Det man uppfattar som en hög lön anses vara viktigt hos de allra flesta, men mindre viktigt bland de äldre. Det kanske kan bero på att de äldre som oftare har haft en relativt god lönekarriär tar en högre lön mer för givet än en yngre person som inte har haft samma utveckling, säger Johan Talenti på Davvero i en kommentar.
Han tror att det kommer bli svårt för arbetsgivare framöver att enbart försöka locka nya medarbetare med hög lön. En tredjedel av de tillfrågade skulle inte ta ett arbete som de riskerar att vantrivas på oavsett vilken lön de erbjuds.
Från undersökningen
- 95 procent av de tillfrågade anser att ett roligt jobb är viktigt jämfört med 82 procent som anser att hög lön är viktigt.
- 47 procent kan tänka sig en lägre lön mot att själva arbetet är roligt.
- 29 procent skulle inte ta ett jobb som de riskerar att vantrivas på.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsklimat
-
Relationen till chefen viktigast
Arbetsklimat • Relationerna på arbetsplatsen spelar stor roll för hur nöjda vi är med vårt arbete och hur engagerade vi känner oss. Men den viktigaste relationen är den vi har till vår chef, visar en ny studie.
-
Snällhet på jobbet– så funkar det
Arbetsklimat • Att vara snäll handlar inte om att bara stryka varandra medhårs utan om att ha en öppen dialog och försöka förstå varandra
-
”Många gömmer sig bakom manualer och processer”
Chef • Ledarskap som bygger på förtroende och självständiga medarbetare, skapar mer effektiva och innovativa organisationer. Det anser Louise Bringselius, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, som i sin nya bok visar hur denna ledarstil kan omsättas i praktiken.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mobilförbud blev merarbete för lärarna
Arbetsmiljöarbete • Mobilförbud i skolan har flera positiva effekter men innebär också ytterligare en arbetsuppgift som läggs på en redan överbelastad lärarkår enligt högstadieläraren och huvudskyddsombudet Madeleine Wallin.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.