Sjukskrivna vill tillbaka till samma arbetsgivare
Publicerat 3 oktober 2016
De flesta tjänstemän som är sjukskrivna vill tillbaka till samma arbetsgivare efter sin sjukskrivning och för de flesta blir det också så. Men det finns faktorer som bidar till att några har svårt att ta sig tillbaka. Det visar en rapport från fackförbundet TCO.
Rapporten"Trampolin eller kvicksand" bygger på svar från nästan 3368 tjänstemän som varit sjukskrivna mer än två veckor mellan åren 2013 och 2015. Över hälften anser att de fått ett bra stöd från sin arbetsgivare under sin sjukskrivning. Men av de som sjukskrivits på grund av psykiska orsaker anser endast 29 procent att de fått ett bra stöd.
Undersökningen visar att psykisk ohälsa är den klart vanligaste anledningen till sjukskrivning. De allra flesta sjukskrivna vill tillbaka till samma arbetsgivare, mellan 70 och 90 procent. Ungefär 14 procent vill byta arbetsuppgifter eller jobb. Men är man sjukskriven på grund av psykisk ohälsa är det fler, cirka 30 procent, som vill byta arbetsgivare.
– För de flesta fungerar sjukskrivningen som en trampolin. Man går tillbaka till sitt jobb med samma lön eller kanske till och med högre lön. Men det finns också en grupp där det fungerar mer som kvicksand, man fastnar och kommer inte tillbaka sa Mikael Dubois, utredare på TCO när han presenterade rapporten.
De faktorer som är kopplade till en svårare sjukskrivningsprocess är att man har ett så kallat anspänt arbete, det vill säga ett arbete med höga krav och liten individuell frihet. Avsaknad av företagshälsovård, visstidsanställning och avsaknad av facklig representation på arbetsplatsen leder också till längre sjukskrivning enligt rapporten.
Nästan 80 procent av de som deltagit bedömer inte att deras sjukskrivning är en arbetsskada. Men de som sjukskrivits på grund av psykisk ohälsa anser att det är en arbetsskada i högre utsträckning än andra.
Omkring 60 procent av tjänstemännen har tillgång till företagshälsovård. Kvinnor i något lägre utsträckning än män. Av de som blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa svarar 44 procent att de inte har kontaktat företagshälsovården innan sin sjukskrivning fast de skulle behövt det. Det kan jämföras med övriga diagnoser där mellan 10 och 20 procent inte kontaktat företagshälsovården innan sin sjukskrivning.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sjukfrånvaro
-
Prata om stressen innan den lett till sjukskrivning
Psykisk hälsa • Sjukfrånvaro på grund psykisk ohälsa kan bli långvarig och kostsam om orsakerna inte upptäcks i tid.
-
Myt att kvinnor som fött barn har högre sjukfrånvaro
Sjukfrånvaro • Det har länge funnits en föreställning om att kvinnor som fött barn har högre sjukfrånvaro. Men så är inte fallet, enligt en ny studie.
-
Kraftigt ökade sjukskrivningstal
Sjukfrånvaro • De senaste veckorna har antalet sjukskrivningar och vab ökat dramatiskt.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.
-
Så förändrar självbetjäningstrenden handeln
Digitalisering • Trenden med självbetjäning fick en skjuts under pandemin och fortsätter att växa. Hur förändrar det arbetsmiljön och kontakten med kunderna?